Uwielbiam zupy krem z różnych warzyw, a zupa krem z dyni z lubczykiem to obowiązkowe danie na koniec sierpnia i początek września. Wtedy zawsze zaczyna się początek sezonu na dynie, śliwki, jabłka i inne smakowite produkty. Szarlotka nigdy nie smakuje lepiej niż we wrześniu. A kruche ciasto śliwkowe rozpływa się w ustach. Ale dziś będzie przepis na dynię, a konkretnie na zupę krem z dyni.
Bardzo ważne jest to, co podajemy naszym dzieciom do jedzenia, często produkty dla dzieci po przeczytaniu ich składu zasługują na to by wyrzucić je do kosza. Czytajmy etykiety, szczególnie, jeżeli jedzenie podajemy małym dzieciom. Oczywiście nie twierdzę że moje dzieci nie jedzą słodyczy, czekolady czy lodów. Oczywiście, że jedzą, jedzą sporadycznie i pod kontrolą. Dziś zapraszam na bardzo pyszna smaczna i zdrową zupę z dyni. Więcej przepisów na zdrowe dania warzywne znajdziecie w tym wpisie-klik.
Zupa krem z dyni z lubczykiem – składniki
Lubię ten przepis za to, że jest prosty, a zupa jest obłędna.
Składniki na zupę krem z dyni z lubczykiem:
- 2 dynie Hokkaido
- 3-4 ziemniaki
- 2 cebule
- 3 marchewki
- 1/3 pora ta część zielona
- gałązka lubczyku (lub jak ktoś lubi to można dodać odrobinę imbiru) ja gotując dla dzieciaków robię ją bez imbiru.
- sól, polecam różową sól himalajską
- czarny lub biały pieprz
Zupa krem z dyni z lubczykiem – sposób przygotowania
Przygotowanie zupy z dyni:
- Dynie wkłądam w caości do piekarnika, piekę okolo 20 minut w temperaturze 160 stopni.
- Po wystudzeniu, dynie obieram ze skóry, wyjmuje pestki i kroję w kostkę lub kawałki.
- Cebule, ziemniaki i marchew obieram i kroję w dużą kostkę.
- Do garnka wrzucam dynie, cebule, marchewkę, ziemniaki, dolewam około 2,5 litra wody. Gotuję pod przykryciem przez 30 minut. Pod koniec gotowania dodaję jeszcze lubczyk i pora pokrojonego w paski.
- Zupę dyniową blenduję na jednolitą masę. Przed zblendowaniem solę i doprawiam pieprzem.
- Podaję ją zazwyczaj z groszkiem ptysiowym, którym u mnie w domu się zajadają. Dekoruje bazylią.
Smacznego 🙂
Jeszcze nie robiłam kremu z dyni. Najwyższa pora 🙂
Ja go uwielbiam, i ostatnio mogłabym jeść tylko ta zupę.
Uwielbiam lubczyk, uwielbiam zupę dyniową.. razem muszą smakować pysznie! 🙂
Jest naprawdę pyszna, moja ulubiona.
Czyli dynię obiera się jak cukinię? Ze skóry, bez pestek i tak już można ścierać, gotowac czy co tam? Kurcze ja nigdy nie kupowałam, bo nie wiedziałam jak się do niej zabrać, ale chyba się skuszę, bo coś bym dyniowego zjadła 🙂
Ja polecam, tak najlepiej ja obrać i wystarczy pokroić. Nawet w grubą kostkę, bardzo szybko się gotuje.
Też jeszcze nie miałam okazji spróbować takich przysmaków, ale patrząc na zdjęcia już nabrałam smaku 🙂
Jejku, ale to musi być pyszne!:)
Mam właśnie dynie, więc pewnie zrobię 🙂
Oj, joj to bardzo mi miło, że jestem Twoim natchnieniem na świetne danie. Ja ją uwielbiam.
Pychota
Mam właśnie dynie i szukałam przypisu na nią. Dzięki. 🙂
smacznie i zdrowo 😉
Zrobiłam dzisiaj.Nie dodałam imbiru bo nie wszyscy w domu lubią.Za to dałam za dużo pieprzu,ale i tak jest ok,taka rozgrzewająca:p
Super. Ja jutro będę robiła.
Nienawidzę zup śle chyba spróbuje. Wyglada pysznie!
I jest pyszna, oczywiście doprawiasz ja pod siebie i członków rodziny.
Ja do tej pory nie przekonałam się do kremu z dyni, może to winna tego, że nikt nie umiał jej smacznie przyrządzić. Chętnie wypróbuje Twój przepis i zobaczymy może dynia stanie się nowym gościem w naszym domu 🙂
Muszę kiedyś zrobić zupę dyniową, bo bardzo mnie intryguje jej smak 🙂
Przepadam za zupą dyniową lecz niestety tylko ja w rodzinie.. Co roku robię podchody – może w końcu polubią? W tym roku też zamierzam, zwłaszcza że coraz więcej nas 😉
Pięknie wygląda 🙂 Nie często robię taki krem bo nie często jestem zadowolona z jego smaku. Następnym razem wypróbuję Twój przepis , może będzie sprzałem w 10 :))))
Uwielbiam zupę dyniową, a Twoja wygląda wspaniale!!!
Bardzo się cieszę.
Uwielbiamy zupy krem z dyni. Moje dzieciaki mogłby jeść codziennie krem z dyni, marchwi i brokułów
Ja też musze teraz brokuły zrobić z serem.
Nie moge się przekonac do dyni 🙂
Może wpadniesz w odwiedziny podam Ci pod nosek i taka ją doprawię, że się zakochasz.
Mam mieszane uczucia w stosunku do zup dyniowych – nie przepadam za nimi. W zasadzie tylko raz trafiłam na taką, która była pyszna – chyba dla tego, że mało przypominała w smaku dynię.
Za to dodatek lubczyku do zup uwielbiam 🙂
Uwielbiam krem z dyni, mam swoje sprawdzone przepisy, ale z lubczykiem jeszcze dyni nie jadłam?
Przepyszna zupka, robiłam ju taka w kilku warsjach. Bardzo lubię, a tak przy okazji piękna miseczka 🙂
Jesienią obowiązkowo:)
Często dodaję też imbiru albo ostrej papryki; zresztą – smak zawsze jest troszkę inny i za to lubię ja najbardziej:)
Uwielbiam dynię – zarówno zupę jak i kompot. Nigdy nie zapomnę smaku słodko-kwaśnego kompotu babci Tereski!