Zielone warzywa w mojej kuchni – musy i koktajle.

Jak pewnie sami wiecie nie ma nic zdrowszego niż warzywa i owoce.  Ja ostatnio postawiłam na kolor zielony, i od około tygodnia zajadam się nimi 2 razy dzienne. Zielone warzywa takie jak natka z pietruszki, seler naciowy, jarmuż, szpinak, brokuły, kiełki, kalarepa są niskokaloryczne oraz zawierają sporo witaminy C i magnezu. Bardzo dobrze jest urozmaić swoje menu warzywami w tym kolorze.

IMG_3910

IMG_3915

IMG_3920

Pewnie się ze mną zgodzicie, że posiłek, barwny, kolorowy, ładnie podany smakuje zdecydowanie bardziej. Różne barwy warzyw i owoców mają również zbawienny wpływ na zdrowie. Za każdą barwa z nich kryją się inne zalety i warto sie szerzej zagłębić w tym temacie. Zielone warzywa są zazwyczaj niskokaloryczne. Wyjątkiem jest bób, który jest dość ciężki dla żołądka i wysokokaloryczny. Warzywa np. natka z pietruszki pomaga ona odświeżyć oddech. Ma ona również doskonałe właściwości oczyszczające organizm i pozbywające się nadmiarów wody. Wiem testowałam sama na sobie w ostatnim tygodniu. I po tygodniu mój organizm wraca do normy.

Zawierają one chlorofil, który tworzy bardzo silne połączenia z częścią toksycznych związków są to też substancję rakotwórcze a dzięki temu mniejsza ilość szkodliwych związków dociera do tkanek organizmu. Mają silne działanie przeciwutleniające. A medycyna naturalna uważa go za składnik sprzyjający odnowie naszego organizmu. Warzywa te wspomagają pracę wątroby, leczą anemię ( po raz drugi musze tu wymienić natkę pietruszki).

Dziś zapraszam Was na super oczyszczający zielony koktajl-mus.

IMG_3918

Do przyrządzenia 2 porcji koktajlu potrzebujemy:

Pęczek natki z pietruszki,

1 limonkę, która doskonale zaostrza smak potrawy,

1 gruszkę,

½ op selera naciowego-tego zielonego,

1 jabłko,

½ świeżej kalarepy,

kawałek brokuła lekko sparzonego,

1 kiwi.

Sposób przygotowania:

Jabłko, gruszkę, kalarepę, i kiwi obieram i kroje w kawałki, brokuły lekko sparzam, i wszystko wrzucam do blendera. Wyciskam sok z limonki jak dla mnie bez soku było by to zbyt mdłe do zjedzenia, i dokładam posiekana i umyta natkę z pietruszki. Potem wszystko blenduję i gotowe. Tak przyrządzony mus, zastępuje mi drugie śniadanie i kolację. Po tygodniu zajadania się tą zielona mieszanka wybuchową, zdecydowanie lepiej się czuję, na wadze minus 1,5 kg. Czyli chyba na ogólne oczyszczenie organizmu działa jak należy. Poza tym jem normalne śniadania i obiady.

IMG_3917

IMG_3916

Niestety robić go dla 2 osób musze to robić na raty, bo mój mały blender nie ma takich mocy przerobowych. A przeglądając sobie w Internecie różnego rodzaju blendery natrafiłam na takie soczyste cudo.

42-thickbox-default

Na zdjęciu  Casa Bugatti – Blender Vela Zielony. Piękny choć nie ukrywam cena powala na kolana.

Zdjęcia tego soczystego cudeńka pobrałam ze stony sklepu internetowego https://www.bellodecor.com.pl/ oferującego sprzedaż akcesoriów kuchennych oraz  drobnego wyposażenia kuchennego. Urządzenia wyglądaja na bardzo dobre jakościowo, nie znam a może ktoś z Was ma w swojej kuchni. Kolor niesamowicie żywy i tak sobie myślę, że takie zielone dodatki w kuchni mogłyby się super komponować! Do tej pory nie byłam przekonana do takich żywych kolorów w kuchni, ale powoli chyba zmieniam zdane.

176-thickbox-default

Jest jeszcze koktajl oczyszczajmy, który znalazłam w Internecie jednak jeszcze nie miałam go okazji zrobić, ponieważ nie mam gdzie kupić świeżych pokrzyw. Ale może warto spróbować?

Przepis na zielony koktajl z pokrzywą i awokado (oczyszczający).

Pokrzywa jest tradycyjnie kojarzona z chwastem. Jednak tak naprawdę jest ona tak naprawdę cennym źródłem wartości odżywczych. Poza dużą zawartością witamin oraz mikro- i makroelementów, oraz ma silne właściwości detoksykujące. Doskonale oczyszcza układ trawienny, pozbywamy się z organizmu szkodliwych substancji, np. złogów kwasu moczowego, usprawnia pracę wątroby, żołądka oraz trzustki[i]. Należy pamiętać by przed zmiksowaniem składników koktajlu, pokrzywę dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą. Potem powinno się przelać ją wrzątkiem i zanurzyć w zimnej wodzie. Pokrzywa po tym zabiegu nie będzie parzyć.

Składniki:

1 awokado,

2 garści młodych liści pokrzywy (z wierzchołka rośliny),

szklanka świeżo wyciśniętego soku z jabłek,

pół szklanki wody,

sok z połówki cytryny lub liomonki,

miód do smaku jak ktoś lubi.

Przyrządzanie:

Całość miksujemy i przelewamy do szklaneczek, można dorzucić kilka kostek lodu. Niestety ten przepis musi zaczekać aż zdobędę pokrzywę. A może wiecie gdzie można kupić świeże pokrzywy?

Za tydzień porcja inforacji oowocach i  warzywach pomarańczowych. Chcecie?

 

 

 

[i] http://wformie24.poradnikzdrowie.pl/odzywianie/zielone-koktajle-przepisy-na-koktajle-ze-spirulina-i-zielonymi-liscmi_42654.html

28 thoughts on “Zielone warzywa w mojej kuchni – musy i koktajle”

  1. Yyyyyy, chyba nie lubię takich rzeczy 🙁 Choćby nie wiem jak zdrowotne były, nie lubie nic „przemielonego” 🙂 Córka ma to po mnie, bo wolimy chrupać 🙂

  2. przemielone zielone rzeczy wyglądają odpychająco, ale fakt są bardzo zdrowe, nam póki co przypadła do gustu zupka szpinakowa <3 a awokado ja i syn uwielbiamy pod każdą postacią.
    Niestety do zdrowych rzeczy nie potrafię przekonać męża, ale próbuję dalej 🙂

  3. Pokrzyw jeszcze w kuchni nie próbowałam, ale kto wie 🙂
    A przepis kuszący, szkoda tylko, że kilku składników brak, ale nic straconego jestem pewna, że w ciągu najbliższych dni go wypróbuję 🙂

    1. Ja tez zupełnie nie mam pojęcia czy można gdzieś kupić swieże pokrzywy. Ale jak tylko będę miał okazje to tez zrobię. Czytałam na ten temat sporo i pokrzywa jest podobnież rewelacyjna.

  4. Do tego typu koktajli przekonałam się będąc na diecie 🙂 A gdy już mi zasmakowały, to nawet kolor nie odstraszał tak bardzo 🙂
    Najczęściej latem zabieram się za takie koktajle i musy 🙂 A od dietetyczki dostałam fajne zestawienie produktów właśnie na zielone koktajle, mix warzyw i owoców 🙂 Smacznie i zdrowo 🙂

  5. Bardzo lubię zielone koktajle. Przygotowuję je codziennie :). Nauczyłam się jednak robić je z owoców i zielonych liści. Musze wypróbować i wrzucić brokuła jak u Ciebie, albo selera 🙂

  6. Ja wprost uwielbiam sok pietruszkowo-cytrynowy. Sprawdza się zarówno w ciepłe dni z kilkoma kostkami lodu, jak i zimą z dodatkiem ciepłej wody. Muszę dorzucić do niego kilka innych warzyw i przygotować coś na kształt Twojego koktajlu.

  7. Zielone warzywa zdecydowanie wolę w wersji „stałej” – past kanapkowych, sałatek, po prostu warzyw surowych – niż koktajli 🙂 Kiedyś próbowałam, ale zdecydowanie wolę zjeść awokado niż je miksować 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *