Kilka tygodni temu miałam okazję uczestniczyć w fantastycznych warsztatach kulinarnych w CookUp Studio pod hasłem „Zimowe gotowanie – kulinarne inspiracje na dania z indyka” które poprowadził dla nas szef kuchni Szymon Szelendarek. Znalazłam się tam na specjalne zaproszenie Krajowej Rady Drobiarstwa. Warsztat Kulinarny był poświęcony kulinarnym inspiracjom na dania z indyka, ale nie tylko.

Na początku warsztatów miałyśmy okazję wysłuchać wykładu o istotnym znaczeniu drobiu w naszej diecie. Dyskutowaliśmy o tym, dlaczego warto spożywać drób? Rozmawialiśmy o  zaletach jedzenia mięsa z indyka oraz o mitach krążących wokół mięsa drobiowego w ostatnim latach. Projekt ten ma na celu zwiększenie wśród konsumentów świadomości wartości odżywczych mięsa indyczego oraz wysokiej jakości produkcji rolno-spożywczej w Unii Europejskiej. Podczas warsztatów mogłyśmy spróbować swoich sił w kuchni, miałyśmy przyjemność gotować pod okiem świetnego kucharza, który w 2012 roku zdobył prestiżowy tytuł „Kucharz – odkrycie Roku”.

warsztatach kulinarnych w CookUp Studio pod hasłem „Zimowe gotowanie – kulinarne inspiracje na dania z indyka”
warsztaty kulinarne w CookUp Studio pod hasłem „Zimowe gotowanie – kulinarne inspiracje na dania z indyka”

Bardzo się cieszę że choć na dzień mogłam się wyrwać z domu. Dzięki temu miałam okazję spotkać się z Darią z Zaraz-Wracam, Małgosią z Matczyne Fanaberie, Basią z bloga Pierwsze Kroki i Kasią z Wysmakowane. Cudownie było spotkać się z dziewczynami i poznać nowe koleżanki. Cudownie było poczuć presję czasu, doświadczyć wspaniałej współpracy z innymi dziewczynami. Jedna mieliła, druga smażyła, w sumie świetnie się uzupełniałyśmy.

indyk w sosie mango z curry

Zaparzana pierś z indyka w sosie (mango-curry) 

Zaparzana pierś z indyka w sosie (mango-curry) - przepis z warsztatów kulinarnych
Zaparzana pierś z indyka w sosie (mango-curry)

Przepis

Składniki: pierś z indyka 200 g, włoszczyzna, ryż paraboliczny 100g, masło 150g, cukier brązowy 20g, żółta pasta curry 20g, mleko kokosowe 100 ml, świeże lub mrożone liście limonki 3 szt., limonka 2 szt.,pulpa mango 50g, groszek cukrowy świeży lub mrożony 150g, 2 jajka, olej kokosowy, świeża kolendra i szczypiorek.

pierś z indyka w sosie

Przygotowanie:

  1. Dokładnie umyj i obierz warzywa, a następnie przygotuj ok. 400 ml wywaru.
  2. Pokrój filet z piersi indyka w grube plastry i przełóż do gotującego się wywaru, doprowadź do wrzenia i wyłącz źródło ciepła. Pozostaw do ostygnięcia.
  3. Odlej szklankę wywaru i ugotuj na niej ryż paraboliczny. Pozostaw do ostygnięcia.
  4. Sos mango-curry: w rondlu przygotuj karmel i rozprowadź w nim pastę curry.
  5. Następnie wlej mleko kokosowe oraz pół szklanki wywaru z indyka, dodaj liście limonki i powoli gotuj.
  6. Gdy sos zacznie gęstnieć dodaj pulpę mango oraz skórkę i sok z limonki. Do gotowego sosu dodaj groszek cukrowy, gotuj aż będzie „al. dente”.
  7. Ugotowany i ostudzony ryż wymieszaj z surowym jajkiem, a następnie usmaż na rozgrzanej patelni.
  8. Zaparzony filet indyka połącz z sosem i zagrzej. Podawaj razem z groszkiem i smażonym ryżem.
indyk zaparzany
Przepis na pierś z indyka podawana z groszkiem cukrowym i smażonym ryżem.

Warsztaty kulinarne – tak się rodzi pasja do gotowania

Wracając do tematu warsztatów i jej głównego bohatera indyka. Mam wrażenie, że jest to bardzo niedoceniane mięso w naszych domach. Dziś zebrałam dla Was kilka ciekawych i bardzo cennych informacji na  temat indyczego mięsa, którymi chciałam się z Wami podzielić.

Warsztaty kulinarne z Szymonem Szelendarkiem warsxzz

Czy wiecie, że:

  • Mięso indycze jest źródłem witamin: D, B2 (udo indycze bez skóry), B3, B6, B12, Potasu, witaminy K, Fosforu P, Cynku Zn.
  • Pierś z indyka ma niską zawartość tłuszczów nasyconych, oraz niską zawartość sodu.
  • Mięso z indyka ma niską zawartość tłuszczu (filet bez skóry, udo bez skóry).
  • Mięso z indyka jest źródłem białka i ma wysoką zawartość białka. (tuszka, filet bez skóry, udo bez skóry).

Witaminy i wszystkie składniki odżywcze zawarte w indyku mają ogromne znaczenie dla naszego zdrowia. Pozwólcie, że w skrócie opisze kilka z nich:

  • Potas – pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego oraz pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni oraz utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi .
  • Witamina B6 – pomaga w prawidłowej syntezie cysteiny i przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego oraz pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Co bardzo ważne pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek iprawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.
  • Witamina D – jest niezwykle ważna dla naszego organizmu, ponieważ pomaga w prawidłowym wchłanianiu/wykorzystywaniu wapnia i fosforu. Odpowiedni jej poziom pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu wapnia we krwi, zdrowych kości i zdrowych zębów.Dodatkowo ma wpływ na prawidłowe funkcjonowanie mięśni.
  • Cynk – jest odpowiedzialny za utrzymanie prawidłowej równowagi kwasowo-zasadowej oraz metabolizmu węglowodanów.Pomaga w utrzymaniu prawidłowej płodności i prawidłowych funkcji rozrodczych. Odpowiednia ilość cynku w naszej diecie to zdrowe: włosy, kości, skóra, paznokcie, prawidłowe widzenie, lepsze radzenie sobie ze stresem i wiele innych niezwykle istotnych czynników na które ma wpływ cynk.

Jako rodzic dbający o prawidłową i zbilansowaną dietę staram się by żywność w naszym domu była jak najmniej przetworzona i pochodziła z pewnych źródeł. W naszym domu indyk na stole gości dość często. Dla mnie to świetna baza mięsna do przygotowania smacznych i zdrowych dań. Powyżej przepis na danie przygotowywane w trakcie warsztatów kulinarnych. Za jakiś czas na blogu pojawi się kilka innych inspiracji kulinarnych, których bazą będzie indyk.

Warsztaty kulinarne z Szymonem Szelendarkiem
Warsztaty kulinarne z Szymonem Szelendarkiem

Warsztaty kulinarne z Szymonem Szelendarkiem to była dla mnie fantastyczna przygoda. Myślę, że wy również z przyjemnością byście się wybrali na takie warsztaty z gotowania. Takie warsztaty to świetny pomysł nie tylko dla pasjonatów gotowania, ale dla każdego, kto lubi się uczyć, poznać nowe przepisy, odkrywać niebanalne połączenia smaków i ciekawie spędzić czas. To byłą dla mnie doskonała okazja by wyjść z domu, poznać nowe osoby i przy okazji zdobyć nowe umiejętności w kuchni.

Krótka fotorelacja specjalnie dla Was znajduje się na moim INSTAGRAMIE ❤ Było pysznie, zdrowo i kolorowo. Gotowanie z taką ekipą to przyjemność. Moją parą podczas warsztatów była Daria z bloga Zaraz-Wracam. Warsztatom towarzyszyła wspaniała atmosfera oprócz wiedzy i oczywiście praktyki bardzo miło spędziłam czas. Mam nadzieję, że przepisy na dania z indykiem wypróbujecie w Waszych domach.

A może podzielicie się z nami jakimś sprawdzonym przepisem na mięso indycze? Lubicie gotować? Czy w Waszym jadłospisie pojawia się mięso z indyka?

 

23 thoughts on “Zaparzana pierś z indyka w sosie mango-curry – przepis z warsztatów kulinarnych”

  1. Muszę przyznać, że drób to mięso które bardzo sporadycznie gości na naszym stole. Głównie jako baza do zupy, czasem do makaronu. A w takiej wersji nie jadłam go nigdy 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *