Kilka tygodni temu miałam okazję uczestniczyć w fantastycznych warsztatach kulinarnych w CookUp Studio pod hasłem „Zimowe gotowanie – kulinarne inspiracje na dania z indyka” które poprowadził dla nas szef kuchni Szymon Szelendarek. Znalazłam się tam na specjalne zaproszenie Krajowej Rady Drobiarstwa. Warsztat Kulinarny był poświęcony kulinarnym inspiracjom na dania z indyka, ale nie tylko.
Na początku warsztatów miałyśmy okazję wysłuchać wykładu o istotnym znaczeniu drobiu w naszej diecie. Dyskutowaliśmy o tym, dlaczego warto spożywać drób? Rozmawialiśmy o zaletach jedzenia mięsa z indyka oraz o mitach krążących wokół mięsa drobiowego w ostatnim latach. Projekt ten ma na celu zwiększenie wśród konsumentów świadomości wartości odżywczych mięsa indyczego oraz wysokiej jakości produkcji rolno-spożywczej w Unii Europejskiej. Podczas warsztatów mogłyśmy spróbować swoich sił w kuchni, miałyśmy przyjemność gotować pod okiem świetnego kucharza, który w 2012 roku zdobył prestiżowy tytuł „Kucharz – odkrycie Roku”.
Bardzo się cieszę że choć na dzień mogłam się wyrwać z domu. Dzięki temu miałam okazję spotkać się z Darią z Zaraz-Wracam, Małgosią z Matczyne Fanaberie, Basią z bloga Pierwsze Kroki i Kasią z Wysmakowane. Cudownie było spotkać się z dziewczynami i poznać nowe koleżanki. Cudownie było poczuć presję czasu, doświadczyć wspaniałej współpracy z innymi dziewczynami. Jedna mieliła, druga smażyła, w sumie świetnie się uzupełniałyśmy.
Zaparzana pierś z indyka w sosie (mango-curry)
Przepis
Składniki: pierś z indyka 200 g, włoszczyzna, ryż paraboliczny 100g, masło 150g, cukier brązowy 20g, żółta pasta curry 20g, mleko kokosowe 100 ml, świeże lub mrożone liście limonki 3 szt., limonka 2 szt.,pulpa mango 50g, groszek cukrowy świeży lub mrożony 150g, 2 jajka, olej kokosowy, świeża kolendra i szczypiorek.
Przygotowanie:
- Dokładnie umyj i obierz warzywa, a następnie przygotuj ok. 400 ml wywaru.
- Pokrój filet z piersi indyka w grube plastry i przełóż do gotującego się wywaru, doprowadź do wrzenia i wyłącz źródło ciepła. Pozostaw do ostygnięcia.
- Odlej szklankę wywaru i ugotuj na niej ryż paraboliczny. Pozostaw do ostygnięcia.
- Sos mango-curry: w rondlu przygotuj karmel i rozprowadź w nim pastę curry.
- Następnie wlej mleko kokosowe oraz pół szklanki wywaru z indyka, dodaj liście limonki i powoli gotuj.
- Gdy sos zacznie gęstnieć dodaj pulpę mango oraz skórkę i sok z limonki. Do gotowego sosu dodaj groszek cukrowy, gotuj aż będzie „al. dente”.
- Ugotowany i ostudzony ryż wymieszaj z surowym jajkiem, a następnie usmaż na rozgrzanej patelni.
- Zaparzony filet indyka połącz z sosem i zagrzej. Podawaj razem z groszkiem i smażonym ryżem.
Warsztaty kulinarne – tak się rodzi pasja do gotowania
Wracając do tematu warsztatów i jej głównego bohatera indyka. Mam wrażenie, że jest to bardzo niedoceniane mięso w naszych domach. Dziś zebrałam dla Was kilka ciekawych i bardzo cennych informacji na temat indyczego mięsa, którymi chciałam się z Wami podzielić.
Czy wiecie, że:
- Mięso indycze jest źródłem witamin: D, B2 (udo indycze bez skóry), B3, B6, B12, Potasu, witaminy K, Fosforu P, Cynku Zn.
- Pierś z indyka ma niską zawartość tłuszczów nasyconych, oraz niską zawartość sodu.
- Mięso z indyka ma niską zawartość tłuszczu (filet bez skóry, udo bez skóry).
- Mięso z indyka jest źródłem białka i ma wysoką zawartość białka. (tuszka, filet bez skóry, udo bez skóry).
Witaminy i wszystkie składniki odżywcze zawarte w indyku mają ogromne znaczenie dla naszego zdrowia. Pozwólcie, że w skrócie opisze kilka z nich:
- Potas – pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego oraz pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni oraz utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi .
- Witamina B6 – pomaga w prawidłowej syntezie cysteiny i przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego oraz pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Co bardzo ważne pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek iprawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.
- Witamina D – jest niezwykle ważna dla naszego organizmu, ponieważ pomaga w prawidłowym wchłanianiu/wykorzystywaniu wapnia i fosforu. Odpowiedni jej poziom pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu wapnia we krwi, zdrowych kości i zdrowych zębów.Dodatkowo ma wpływ na prawidłowe funkcjonowanie mięśni.
- Cynk – jest odpowiedzialny za utrzymanie prawidłowej równowagi kwasowo-zasadowej oraz metabolizmu węglowodanów.Pomaga w utrzymaniu prawidłowej płodności i prawidłowych funkcji rozrodczych. Odpowiednia ilość cynku w naszej diecie to zdrowe: włosy, kości, skóra, paznokcie, prawidłowe widzenie, lepsze radzenie sobie ze stresem i wiele innych niezwykle istotnych czynników na które ma wpływ cynk.
Jako rodzic dbający o prawidłową i zbilansowaną dietę staram się by żywność w naszym domu była jak najmniej przetworzona i pochodziła z pewnych źródeł. W naszym domu indyk na stole gości dość często. Dla mnie to świetna baza mięsna do przygotowania smacznych i zdrowych dań. Powyżej przepis na danie przygotowywane w trakcie warsztatów kulinarnych. Za jakiś czas na blogu pojawi się kilka innych inspiracji kulinarnych, których bazą będzie indyk.
Warsztaty kulinarne z Szymonem Szelendarkiem to była dla mnie fantastyczna przygoda. Myślę, że wy również z przyjemnością byście się wybrali na takie warsztaty z gotowania. Takie warsztaty to świetny pomysł nie tylko dla pasjonatów gotowania, ale dla każdego, kto lubi się uczyć, poznać nowe przepisy, odkrywać niebanalne połączenia smaków i ciekawie spędzić czas. To byłą dla mnie doskonała okazja by wyjść z domu, poznać nowe osoby i przy okazji zdobyć nowe umiejętności w kuchni.
Krótka fotorelacja specjalnie dla Was znajduje się na moim INSTAGRAMIE ❤ Było pysznie, zdrowo i kolorowo. Gotowanie z taką ekipą to przyjemność. Moją parą podczas warsztatów była Daria z bloga Zaraz-Wracam. Warsztatom towarzyszyła wspaniała atmosfera oprócz wiedzy i oczywiście praktyki bardzo miło spędziłam czas. Mam nadzieję, że przepisy na dania z indykiem wypróbujecie w Waszych domach.
A może podzielicie się z nami jakimś sprawdzonym przepisem na mięso indycze? Lubicie gotować? Czy w Waszym jadłospisie pojawia się mięso z indyka?
Dziękuję Gosiu za wspaniałe spotkanie i możliwość gotowania z Tobą w parze. Było fantastycznie i mega inspirująco 😉
To był bardzo udany dzień. Masa atrakcji, super warsztaty, smaczne dania. Czego chcieć więcej.
Bardzo lubię jeść indyka, ale w takim wydaniu jeszcze go nie jadłam. Trzeba to koniecznie zmienić 🙂
Mojemu tacie spodobał by się ten przepis. Bardzo lubi gotować. Będę musiała mu podesłać ten przepis.
Nie lubię gofować, a jeśli już coś robię to wybieram dania szybkie, proste i jednogarnkowe. Może takie warsztaty zmieniłyby moje podejście do gotowania, kto wie 🙂
Zazdroszczę pasji do gotowania, dla mnie to najgorszy obowiązek. Nie znoszę gotować.
Ale przepis wygląda super, takie smaki uwielbiam;)
Pysznie to wygląda! Mam ochotę wypróbować ten przepis!
Ale jedzonko. Pięknie podane i na pewno smaczne.
Ciekawy blog. Będę go częściej odwiedzała. 🙂 Pozdrawiam
Ja srednio lubie gotować ?
Coś czuję, że taka propozycja smakowa spodoba się zwłaszcza mojemu synowi, chętnie zatem wypróbujemy. 🙂
Ale mi ochoty narobiłaś. Z mięsem z indyka mało mam do czynienia. Koniecznie muszę, to zmienić.
Wygląda smakowicie
Brzmi pysznie. U nas indyk jest często, jutro będzie filet w sosie serowym. To jest bardzo uniwersalne mięso, lepsze od kurczaka.
Uwielbiam mango 🙂 To danie musi być pyszne 🙂
Ale fajne są takie warsztaty, można spróbować czegoś nowego, poszerzyć swoją wiedzę na temat tego co i jak jeść. A przepis zapisuję i z chęcią przygotuję w domu
Ale super spotkanie ! Pierś wygląda po prostu obłędnie, wow! To na prawdę brzmi pysznie! Takie warsztaty to super kreatywna sprawa! Pozdrawiamy!
Muszę przyznać, że drób to mięso które bardzo sporadycznie gości na naszym stole. Głównie jako baza do zupy, czasem do makaronu. A w takiej wersji nie jadłam go nigdy 🙂
Ciekawy post, warsztaty musiały być wartościowym przeżyciem. A przepis w sam raz dla mnie, lubię takie smaki 🙂
Mniam mniam, muszę spróbować – indyk zawsze był dla mnie zbyt suchy, może w tej postaci tak nie bedzie?
Smakowity przepis, na dla mnie bezie to coś zupełnie nowego jednak jestem bardzo ciekaw efektu. 🙂
Wygląda naprawdę smakowicie.
Wygląda naprawdę smacznie. Będę musiała podesłać ten przepis tacie, aby zrobił