W ostatnim tygodniu na zaproszenie portalu All About Life miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarnych z gwiazdą kina i teatru Anitą Sokołowską. Portal Gwiazd po raz kolejny zorganizował warsztaty kulinarne dla blogerów, dziennikarzy i gwiazd. Uwielbiam gotować i eksperymentować w kuchni, dlatego bardzo chętnie wybrałam się do Warszawy. Warsztaty to nie było tylko gotowanie i zajadanie sie przepysznymi daniami. Poza gotowaniem i całym kulinarnym szalrństwem rozmawialyśmy o ciekawych i ważnych tematów związanych z codziennym życiem każdej z nas. Spotkanie w Warszawie była dla mnie świetną okazją do poznania nowości rynkowych.
Czas i miejsce kulinarnego szaleństwa i nie tylko…
Projekt warsztatów ma na celu propagowanie mody na zdrowe odżywanie. Także umiejętną i bezpieczną pielęgnację urody, dbanie o siebie, poruszanie ciekawych i ważnych tematów związanych z codziennym życiem. Prezentujemy wybrane nowości rynkowe. Warsztaty z Gwiazdą edycja XIV odbyła się w klimatycznej restauracji bałkańskiej Ruza Roza na ul. Francuskiej w Warszawie. 23 stycznia odbyła się już czternasta moja pierwsza edycja tego spotkania. Gwiazdą spotkania była aktorka Anita Sokołowska gwiazda serialu „Przyjaciółki” i „Na dobre i na złe”. Anita sama jest mamą i promuje zdrowy tryb życia. Podczas warsztatów nie mogło zabraknąć mojego faworyta programu MasterchefPolska 2018. Lorek Zedju czuwał i wspierał, wtedy kiedy było potrzeba.
Zdrowie na talerzu, czyli zdrowe przepisy z warsztatów z Anitą Sokołowską
Idea spotkań ma na celu propagowanie mody na zdrowe odżywanie, umiejętną pielęgnację kobiecej urody, dbanie o siebie. Od Anity bije niesamowite ciepło i bardzo dobra energia. Podczas rozmów w nią nie można się nie uśmiechać. To niezwykle ciepła i bardzo sympatyczna osoba.
Co ugotowaliśmy z Anitą i Lorkiem Zediu?
Serwowana była przepyszna, rozgrzewająca korzenna zupa dyniowa, sałata Cezar, delikatne placuszki cynamonowe, omlet z tapioki z jajkiem i zieloną sałatą Eisberg, oraz koktajl — owocowe szaleństwo. Podzielę się teraz z Wami kilkoma przepisami na te smakowitości.
Korzenna zupa dyniowa przepis
Korzenna zupa dyniowa składniki:
• 2 cebule
• 5 ząbków czosnku
• 1 łyżeczka curry
• 1 łyżeczka mielonego kuminu
• 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
• 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
• 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
• 100g masła
• Dynia kostka Hortex – 2 opakowania
• 1,5l bulionu warzywnego
• 200 ml jogurt naturalny Krasnystaw
• olej konopny dobrekonopie.pl z nasion łuskanych lub prażonych
• 50 g nasiona konopne dobrekonopie.pl prażone, lub łuskane do posypania
• sól, pieprz.
Przygotowanie korzennej zupy dyniowej:
Potrzebujemy 1.5 litra bulionu warzywnego. Następnie należy obrać czosnek i cebulę, potem pokroić wszystko w kostkę. Przez kilka minut zeszklić cebulę i przyprawić. Pokrojoną w kostkę dynię (można użyć mrożonej), dodajemy do bulionu warzywnego, dodajemy cebulę z czosnkiem i gotujemy ok. 15 min. Ugotowaną zupę blendujemy na gładką masę. Podajemy z łyżką jogurtu, skropione olejem konopnym i posypane podprażonymi nasionami. Korzenna zupa dyniowa dzięki unikalnym przyprawom ma właściwości rozgrzewające i jest idealna na zimowy obiad. Ja do tej pory zawsze robiłam zupę dyniową z lubczykiem, przepis na zupę krem z dnyni z lubczykiem znajdziecie tu-klik. Ta przygotowana na warsztatach smakuje inaczej i jest bardzo aromatyczna i przepyszna.
Omlet z tapioki z jajkiem i zieloną sałatą
Omlet z tapioki z jajkiem i zieloną sałatą składniki:
• 5 saszetek Tapioka Koala (1 saszetka Tapioki – 1 omlet)
• 15 jajek
• 100g masła
• 3 cebule
• 2 opakowania szpinaku — liście Hortex
• ser kozi 250g
• sól, pieprz
• sałata Eisberg
Przygotowanie omletu:
Wsypujemy saszetkę tapioki do naczynia, następnie dodajemy 2-3 jajka i całość mieszamy. Podsmażamy na maśle cebulę, dodajemy szpinak, mieszamy i
wlewamy wymieszaną tapiokę z jajkami podsmażone składniki. Smażymy do ścięcia jaj. Na wierzchu rozrzucamy kawałki koziego sera, składamy na pół i podajemy z garścią sałaty Eisberg. To jest po prostu obłędne.
Sałata Cezar – przepis
Sałata Cezar składniki:
- 500g sałaty Eisberg
- 4 filety z kurczaka
- Tapioka od Koala
- 200ml maślanki Krasnystaw
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżeczki oregano
- 600g jogurtu Krasnystaw
- słoiczek anhois
- 1 puszka tuńczyka
- 3 ząbki czosnku
- 100g parmezanu
- 100g oliwy z oliwek
- 250g czarnych oliwek
- 100g startego parmezanu
- 1 bagietka
Sposób przygotowania sałatki Cezar:
Kurczaka pokroić na małe kawałki, zalać maślanką, sokiem z cytryny, doprawić oregano i solą. Marynujemy przez około 15 minut i smażymy na złoto. Jogurt blendujemy z anchois, tuńczykiem, czosnkiem, oliwą, tapioką i parmezanem na gęsty sos. Na koniec wykładamy porcję sałaty, polewamy sosem, układamy kurczaka, oliwki, posypujemy parmezanem i podajemy z grzankami z bagietki.
Nad gotowaniem czuwał sympatyczny Lorek Zediu – Wice Masterchef Polska 2018, którego mój Jasiek uwielbia. Niebawem podzielę się z Wami pozostałymi przepisami z warsztatów. Postanowiłam sama je wszystkie przetestować w swojej kuchni już na spokojnie.
Partnerami Warsztatów z gwiazdą Anitą Sokołowską byli: Philipiak Milano, Hortex, Krasnystaw, DobreKonopie.pl, sałaty Eisberg i Tapioka, dzięki którym mogliśmy spróbować tych wszystkich smakowitych dań. Chciałabym również wspomnieć o marce Koala, pysznych herbatach Newby (zdecydowanie polecam ich spróbować), Mill Clean oraz Dermaglin i Ceba Baby zaprezentowała (piękne rzeczy dla mam z małymi dziećmi). Szczerze jestem zauroczona ich najnowszą kolekcją dla mam i maluchów. Modne wzory i kolory zdecydowanie przypadły mi do gustu. Na warsztatach gotowaliśmy w naczyniach marki Philipiak Milano. Chciałabym mieć te cudeńka w domu.
Smacznego !
Zdjęcia wykonali Jarosław Antoniak oraz Cztery Fajery.
Lubicie gotować? Który przepis macie ochotę przetestować? Chcieli byście kiedyś wybrac się na takie warsztaty?
Omlet ..mniam i sąłatka cezar zdecydowanie inna niz ja robię;0 ale fajne spotkanie:)
Z pewnością delikatne placuszki cynamonowe, ale… niestety przepisu nie ma :p Może kiedyś wybiorę się na takiego typu spotkanie.
Przeis pojawi sie za jakiś czas.
mmmm wyglądają bardzo… smacznie 😀
Takie wspólne gotowanie musi być Świetne. Kurcze aż chciało by się tam być
Wybrałabym się na takie warsztaty! Może nawet nie tyle dla przepisów, co dla towarzystwa :))
ale Ci zazdroszcze tego ostatniego zdjęcia
Bardzo chętnie wybrałabym sie na takie warsztaty z córką, taki babski wypad! Warzywa Hortex kupuję regularnie 🙂
Uwielbiam Anię Sokołowską. To aktorka z mojego rodzinnego miasta. Fajne macie wspólne zdjęcie. Ja spotkałam ja kiedyś w kawiarni, ale wstydzilam się podejść ?
Ale super przygoda. Nigdy nie uczestniczyłam w warsztatach kulinarnych, muszę to nadrobić.
Takie warsztaty muszą być super ? na pewno wiele się nauczyłaś 😉 a ten przepis na zupę dyniową z chęcią wykorzystam 🙂
to jest super sposób na spędzenie czasu. Gotowanie zbliża ludzi 🙂 Ja byłam na kilku tego typu spendach i bardzo miło wspominam
Żałuję, że nie udało mi się być z Wami! Paskudne przeziębienie zburzylo nasze plany, ale nie zamierzam odpuścić przygotowania zupy dyniowej z przepisu! 🙂
Super 🙂 Zazdroszczę spotkania z p. Anitą :))
fajna sprawa taki warsztat
Widać, że genialne spotkanie i fajna przygoda 🙂