Kasza jaglana jest bardzo zdrowa i warto ją wprowadzać do diety naszej i naszych dzieci. Dziś na blogu troszkę informacji o jej właściwościach leczniczych i wartościach odżywczych i przepis, który u nas robi furorę. Warstwowy pudding z kaszy jaglanej z musem gruszkowym uwielbiamy wszyscy.
Kasza jaglana i jej wartości odżywcze
Kasza jaglana, którą otrzymuje się z nasion prosa, to jedna z najzdrowszych kasz, choć u nas jest ona zdecydowanie niedoceniana. Powinniśmy pamiętać, że jagły mają bowiem wiele cennych właściwości. A jakie wartości odżywcze ma kasza jaglana? I dlaczego warto zadbać o to, by znalazła się w naszej diecie? Kasza jaglana wraca powoli do łask, choć niektórym jej nieco gorzki smak może przeszkadzać. Jednak jeżeli przyrządzi się ją w odpowiedni sposób.
Jaglanka idealnie komponuje się zarówno z daniami słonymi, jak i słodkimi. I naprawdę warto ją jeść ze względu na wartości odżywcze. Ma w sobie bardzo mało skrobi, lecz za to sporo łatwo przyswajalnego białka. Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B oraz żelaza i miedzi. Kasza jaglana jest lekkostrawna i raczej nie uczula, bo nie zawiera glutenu i dlatego jest polecana dla alergików. Kasza jaglana jest zasadotwórcza, co oznacza, że wspomaga trawienie i wyrównuje nadmiar kwasu.
Warstwowy pudding z kaszy jaglanej z musem gruszkowym – Przepis
Składniki:
- 4-5 dojrzałych gruszek
- sok z limetki
- 2 łyżki miodu
- szczypta cynamonu
- ¾ szklanki kaszy jaglanej
- 1,5 szklanki przegotowanego mleka-można użyć mleka sojowego, kokosowego lub innego
- duży jogurt naturalny
Przygotowanie:
Gruszki należy umyć i pokroić w kostkę, można je połączyć z brzoskwiniami pół na pół i włożyć do rondla, dolać 3 łyżki wody i zagotowaćdosypać odrobine cynamonu, osoby które nie lubią mogą zrobić bez niego. Potem całość studzimy i blend ujemy. Kaszę jaglaną należy ugotować. Gotujemy na wodzie, na pół szklanki kaszy wlewamy szklankę wody. Należy zagotować wodę i wsypać do niej wypłukaną wcześniej kaszę. Kaszę gotować do momentu, gdy już woda wsiąknie w ziarno (po około 12-15 minutach). Tak przygotowana kasza jaglana jest gotowa do spożycia. Potem do ugotowanej kaszy wlewam mleko z 2 łyżkami miodu i blenduję na jednolitą masę, powinien powstać z tego taki kremowy pudding-budyń.
Na koniec przekładam warstwami jogurt, masę jaglaną i mus gruszkowy. Wszystko można udekorować owocami i posypać chrupiącym musli, prażonymi migdałami, lub orzechami.
Całość warto włożyć do lodówki na ok godzinę, pudding podawać schłodzony. Czas przygotowania ok.30 minut plus chłodzenie. Można posypać wiórkami z kokosa:)
Narobilas smaku ale spróbuję może akurat w takiej formie podmakuje nam bo u nas całą rodzinką nie przepada za kasza,
Monika ja dopuki nie zrobiłam tego puddingu nie miałąm pojęcia, że smak kaszy tak się zmienia?
Coraz wiecej ostatnio spotykam słodkości wlasnie na bazie kaszy jaglanej. Ten deser wygląda pysznie. Jak myślisz czym można zastąpić jogurt? Syn ma uczulenie na nabiał i na razie go nie jemy
Można zrobić tylko warstwy z masy jaglanej i gruszek:)
Apetyczny wpis.
Ja chyba spróbuje z kuskusem 🙂
Ja kuskusu jeszcze w tym wydaniu nie jadłam.
Uwielbiam kaszę jaglaną 🙂
Ja teraz do niej przekonuje dzieci:)
No dobra, namówiłaś mnie!
Ibo to chodziło ?Smacznego.
Wygląda bardzo smakowicie! Tak pięknie podany z pewnością szybko znika ze stołu :)))
Kaszę jaglaną uwielbiam, ale już gruszki, choć lubię, jadam bardzo rzadko. Twoja propozycja deseru jest bardzo ciekawa i przyznaję, że korci mnie, aby go przygotować 🙂
Sproboj a może zagra się to z Twoimi kubkami smakowymi.
Lubię bardzo kaszę jaglaną, choć przyznam, że w naszym menu jest od niedawna. Na pewno spróbujemy takiego puddingu!:) Super przepis:)
Zapraszam do mnie- rozkręcam się po awarii:) http://sylwiaidzieci2.blogspot.com/
Dzięki Sylwią odwiedzam Was. Bardzo fajnie piszesz. My z kaszą teraz eksperynentujemy. Czas się zabrać za gryczaną i kuskus.
Nie nie zgadzam się na pokazywanie takich smakołyków kiedy ja od dziś na diecie. Wygląda super.
Ja też powinnam być na diecie. Ale trudno zacznę kiedy indziej
Kasza jaglana już od dłuższego czasu gości na naszym stole, jednak jeszcze nie przygotowywałam jej w wersji z gruszkami, trzeba będzie spróbować. 🙂
wygląda wspaniale! koniecznie będę musiała spróbowac 🙂
Piękny, jadłabym!
Wygląda obłędnie! uwielbiam takie desery więc na pewno przetestuje 😉
Aż chyba pokuszę się o zrobienie 😀
Wygląda mego apetycznie 🙂 chętnie wypróbuję Twój przepis
Muszę spróbować 😉
Kasza jaglana jest pyszna. A jeszcze jak zobaczyłam dodatek gruszek… Myślę, że taki deser pochłonęłabym w minutkę 🙂
Pozdrawiam 🙂
Uwielbiam kasze, wszystkie rodzaje 🙂 jednak nigdy jeszcze nie jadłam ich w deserze. Chyba czas to zmienić. Wygląda smakowicie 🙂
Kasza jaglana to królowa u nas, zaraz po gryczanej niepalonej 🙂 Zdjęcia tak smakowite, że już się zabieram do roboty !
Ach , uwielbiam to zdrowe i pyszne połączenie kaszy i musu z owoców. Jest tyle możliwości. Przygotowywanie takiego deseru lub jak kto woli śniadanka to fajna , kreatywna zabawa:) SUPER!
Często jemy kaszę jaglaną zamiast ziemniaków do mięsa, ale w takiej wersji jeszcze nie jadłam.
Bardzo często robię, ale zamiast miodu dodaję banany. O warstwowym przekładaniu nie pomyślałam 😉
Świetny pudding! Wygląda bardzo apetycznie 🙂
ooooooooooooooo! fantastyczny pomysł na wartościową przekąskę lub kolację<3
Cudownie też wygląda i na 100% obłędnie smakuje bo to gruszki i moja ulubiona kasza!
Dziękuję za ten pomysł!
Wygląda po prostu rewelacyjnie! Aż strach myśleć, jak w takim wypadku smakuje! 😉
Ja należę do zwolenników kaszy jaglanej, uwielbiam pod każdą postacią i już wiem jak ją zaserwuję następnym razem ?
Kaszę jaglaną uwielbiam w każdej wersji 🙂 a ten deserek z musem gruszkowym to coś dla mnie! Pozdrawiam
Cudownie jesienny deser 🙂 Wspaniale się prezentuje i z pewnością tak też smakuje. Pozdrawiam
Uwielbiam kaszę jaglaną na słodko! Kiedyś zawsze mnie to dziwiło, że jak to, jaglanka na słodko, ble, dopóki nie zrobiłam swojego pierwszego jaglanego budyniu – pycha. Ten przepis zachowuję i na pewno przetestuję 🙂
uwielbiam kaszę jaglaną w każdej postaci, puddingi też wciągam, z gruszką to połączenie doskonałe!