Święta wielkanocne bez drożdżowej babki w moim przypadku nie istnieją. Do dziś pamiętam smak drożdżowej baby, którą wypiekała moja babcia, niestety ostatni raz jadłam ją, jak miałam 7 lat, ale do dziś pamiętam zapach, który roznosił się po całym domu. Muszą być i taki duże do krojenia i takie maleńkie do koszyczka. Dziś zapraszam na przepis na babkę wielkanocną, bez której Wielkanocy u nas nie ma.
Tradycyjna drożdżowa babka wielkanocna
Przygotowanie ciasta na babkę wielkanocną jest niezwykle proste. Lubię ten przepis za to, że nie zabiera dużo czasu, a jak sami wiecie, przed świętami wciąż jest go nam za mało. Wystarczy tylko wcześniej przygotować zaczyn, jak zacznie wyrastać, wtedy należy dodać wszystkie składniki i wyrobić na gładką masę. Gotowe babki możesz polukrować i ozdobić według własnego uznania. Zapraszam do wspólnego pieczenia tradycyjnej babki wielkanocnej!
Tradycyjna drożdżowa babka wielkanocna – przepis
Składniki na dużą babę wielkanocną (dla ok 10-15 osób):
- 5 dag drożdży
- 5-6 żółtek
- 3 szklanki mąki tortowej
- pół kostki miękkiego masła ok.125 gr
- pół szklanki drobnego cukru, może być trzcinowy
- 200 ml ciepłego mleka (1 szklanka)
- prawdziwa wanilia lub olejek migdałowy lub waniliowy, ok 1 łyżeczki
- 1/2 łyżeczki soli
- Bakalie według uznania jeżeli lubisz drożdżowe z dodatkami. Ja zawsze robię z rodzynkami, choć najmłodsze dziecię je potem wydłubuje. Można ododać żurawinę, orzechy, kandyzowaną skórkę pomarańczową.
Przygotowanie babki drożdżowej:
Na samym początku należy przygotować zaczyn przygotowania zaczynu z drożdży. Mieszamy mleko z cukrem, drożdżami i dodajemy do tego cztery łyżki mąki. Potem należy spokojnie poczekać, a w tym czasie możemy oddać się innym domowym obowiązkom. Gdy ciasto zacznie rosnąć, dodajemy resztę mąki, żółtka, ostudzone roztopione masło, sól i aromat do ciasta, a następnie całość mieszamy i zagniatamy. Dobrze wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i czekamy, aż wyrośnie.
Po wyrośnięciu wyrabiamy je jeszcze raz przez chwilę i przekładamy gotowe ciasto do blaszki, którą należy posmarować masłem i obsypać bułką tartą. (Ja piekę w blaszce ok. 25 cm i polecam do wypiekania użyć formy na babkę z kominkiem). Potem odstawiamy do dalszego wyrastania. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury ok. 180 stopni. Gdy widzimy, że ciasto prawie podwoiło swoja ilość, wkładamy go do piekarnika.
Tradycyjna drożdżowa babka wielkanocna-ile piec?
Pieczemy ok. 30-35 minut do suchego patyczka. Jeśli patyczek będzie suchy, to już czas, aby je wyjąć. Gdy ciasto wystygnie, można je zacząć dekorować i następnie wyczekiwać świąt i rozsmakować się nią. Ja wypiekam jeszcze mini babeczki drożdżowe do koszyczka i dla Jaśkowego który je uwielbia, Wtedy czas wypiekania babeczek musimy skrócić o połowę. Pieczecie świąteczną babę sami czy raczej kupujecie lub prosicie mamę, babcie lub kogoś znajomego o upieczenie?
Do ciasta na tradycyjną babkę wielkanocną możemy dodać według uznania np. rodzynki, skórkę pomarańczową, orzechy lub żurawinę. Można ją ozdobić lukrem lub inną polewą według uznania. Ja zazwyczaj robię lukier z cukru pudru, soku z cytryny. Kto z Was lubi drożdzowe ciasto? Ja uwielbiam i po szarlotce dla mnie jest to najlepsze ciasto 🙂
Przepis na bardzo szybki, łatwy, zawsze udany lukier znajdziecie w przepisie na pierniczki przepis na lukier-klik. Przed posypaniem cukrem pudreem lub polukrowaniem babka powinna być wystudzona.
Smacznego!
Mam nadzieję, że Wy też już powoli szykujecie się do świąt?
baba jak malowana 😉
baba jak malowana
Mogę się tylko pooblizywać na te smakowitości… Jestem po terminie porodu i niestety w sobotę kładę się do szpitala na wywołanie porodu więc wszystkie smakowitości świąteczne mnie ominą 🙁 No cóż, może nie zjedzą wszystkiego przez święta i coś dla mnie zostanie? 🙂
W tamik razie trzymam za Was kciuki, oby wszystko poszło jak należy. Zdrówka.
Właśnie mi uświadomiłaś, że czas się wziąć do roboty… Przepis wypróbuję, a co! Pozdrawiam
A ja nie wyobrażam sobie Świąt Wielkanocnych bez paschy i to ona króluje u nas na wielkanocnym stole.
Ja nigdy nie robiłam, choć moż etrzeba spróbować po raz pierwszy.
Uwielbiam takie ciasta – bez kremów, wsadów itd. Są przepyszne! A drożdżowe to już w ogóle mniiiiaaaam ?
I tego właśnie szukałam, prosty przepis na babkę. Mój syn będzie przeszczęśliwy!
U mnie Jasiek nie odstępował mnie na krok.
Twoja babka wygląda przepysznie – już na pierwszy rzut oka widać, że jest pięknie wyrośnięta i puszysta, aż ślinka cieknie 🙂 My zazwyczaj kupujemy ciasta w sprawdzonej cukierni, bo pieczenie nie jest moją mocną stroną – tylko czasami zdarza mi się popełnić jakieś muffinki, ciasteczka owsiane albo bananowy chlebek 🙂
Cudna! Co roku sobie obiecuję i nigdy nie robię 😛 Może za rok w końcu 😛
Twoja baba wygląda wspaniale! Ja tradycyjnie piekę proste i pyszczne ciasto drożdżowe bez zagniatania – drożdżowe z zagniataniem jakoś mnie nie lubią 😉
Ale piękna babka 🙂 Schrupałabym od razu!!!
Oooooo tego mi było trzeba! Co roku robię blok czekoladowy na Święta, ale najwyższy czas zaskoczyć rodzine czymś nowym. Dzięki za przepis 🙂
Babka wyglada przepysznie. Zaraz zabieram sie do pieczenia, mam tylko jedno pytanie.
Ile ważą 3 szklanki mąki? Niestety nie posiadam szklanek, a kubki pewnie za duże?
Dziękuje za odpowiedz
W takim razie 2.5 kubka będzie ok
Przepiękne są te mini-babeczki. Mniam!
Ja idę na skróty bo nie mam cierpliwości do drożdży i oczekiwania aż zaczyn wyrośnie. W podobnej formie do Twojej piekę szybkie i proste ciasto z buraka i marchewki 🙂
O, muszę i ja się skusić na takie cudeńko. Szukałam dobrego i sprawdzonego przepisu i widzę że znalazłam taki u Ciebie. Dzięki!
Lubię takie przepisy, w prostocie siła. 😉
Przepis zapisuje i piekę na Święta ?
zapisane, niedługo sięprzyda