Pyszne kruche ciasto ze śliwkami to doskonały sposób na jesienną handrę. Jesień to cudowna pora roku obfitująca w smakowite kąski. Skarby jesieni mamy dookoła nas i musimy je wykorzystywać w naszej kuchni. Śliwki, jabłka, dynia i inne smakołyki pod którymi uginają się stragany. Uwielbiam smak pieczonych jabłek i śliwek, uwielbiam smak świeżo upieczonej jeszcze gorącej szarlotki lub ciasta ze śliwkami. Może być podane z lodami, bitą śmietaną, posypane cynamonem, a do tego pyszna gorąca kawa z pianką. Dziś zatem proponuję super prosty i szybki przepis na kruche ciasto ze śliwkami. Zapraszam do wspólnego wypiekania z babcią Jadzią, od której ten przepis pochodzi.
Kruche ciasto ze śliwkami – składniki
Składniki na kruche ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej,
- 1/2 szklanki drobnego cukru brązowego,
- 250 g miękkiego masła, ale może być też margaryna,
- 2-3 żółtka, nie daje białek, bo ciasto jest wtedy za twarde
- laska wanilii lub cukier wanilinowy,
- śliwki, dobrze jak są one mocno dojrzałe, ale nie za miękkie i mokre,
- cynamon.
Przepis na kruche ciasto
Przygotowanie kruchego ciasta:
- Wszystkie składniki wyżej wymienione na ciasto zagniatam.
- Masło kroję nożem, by łatwiej ją było wymieszać z cukrem, mąka i jajkiem. Można użyć robota plenarnego, a potem resztę ugniatać ręką.
- Ciasto dzielę na 2 części: większą część około 2/3 ciasta rozwałkowuję i układam na dnie blachy, a pozostałą wkładam do woreczka foliowego i wkładam do zamrażalnika.
- Rozwałkowane ciasto wstawiam do piekarnika i podpiekam ok. 10minut, czekam aż się lekko zarumieni.
- Potem wykładam na ciasto śliwki, które można przesypać mąką a na śliwki ścieram na tarce pozostała cześć ciasta.
Wkładam do piekarnika i piekę jeszcze ok. 40 minut w temp 180 stopni bez termo obiegu. Jeżeli chcemy piec z termioobiegiem to temperatura powinna być ustawiona na ok.165 stopni.
Przygotowanie owoców do ciasta:
Ok. 1 kg śliwek, myję i wydrążam pestki. Tak przygotowane śliwki układam na wcześniej podpieczonym ok 10 minut kruchym cieście i posypuję cynamonem i wanilią.
Więcej naszych przepisów znajdziecie w zakładce na blogu ugotuj z nami.
Smacznego:)
*wpis cieszy się powodzeniem od lat, postanowiłąm jednak dodać do niego nowe, bardziej apetyczne zdjęcia 🙂
Będzie jak znalazł do niedzielnej kawy 🙂 dzięki za inspirację!
Oj to się bardzo cieszę i smacznego życzę. U nas znika tak szybko, że czasem musze kawałek schować na potem.
Uwielbiam ciasto ze śliwkami tak bardzo jak z jabłkami 🙂
Madzia to co następnym razem przyjeżdżasz do Łodzi?
Uwielbiam to ciasto 🙂 Też uwielbiam jesień ,ponieważ jest dużo owoców, z których możemy wykonać przepyszne wypieki <3
Zapraszam https://natalie-forever.blogspot.com/2016/08/przepis-na-domowe-spa.html
Dziękuję za komentarz, ja jesieniom mogłabym nie wychodzić z kuchni. Dzięki z a zaproszenie wpadnę z odwiedzinami.
Wygląda świetnie, pewnie smakuje jeszcze lepiej 🙂 Bardzo ładne zdjęcia, mogę wiedzieć, jakiego aparatu używasz?
Dziękuje za miłe słowa. Canon Eos 600Dobiektyw 18-55mm takie z zestawu. Zbieram na lepszy obiektyw.
Pysznie wyglada 🙂 bardzo lubię kruche ciasta.
Ja też bardzo je lubię. Czasem z Jasiem robimy zwykłe kruche ciasteczka.
Uwielbiam kruche ciasta. A to ciasto jest przepyszne. Sama mogę polecić 🙂
Zapraszam do odwiedzania nas częściej.
Wygląda bardzo smakowicie. Ja nie umiem niestety piec. Choć przepis bardzo prosty.
Uwielbiam ciasto ze śliwkami! Dzięki za przepis 🙂
U mnie też sliwki rządzą, dziś na cieście francuskim
I gdzie ja teraz śliwki znajdę :)? Uwielbiam piec ciasta i może skuszę się na Twój przepis, bo wygląda naprawdę smakowicie!
od samych zdjęć już ślinka cieknie. Sama nie lubię piec, ale chętnie bym posiedziała z herbatą przy takim cieście 🙂
Zapraszam do Łodzi.
Uwielbiam takie klasyki. I czas śliwek też 🙂
Teraz takie ciasta zdecydowanie rządzą. Bardzo fajny sposób na śliweczki <3
Szukałam właśnie przepisu na ciasto ze śliwkami 🙂
Dobrze trafiłam, oby tylko mały współpracował w pieczeniu 😉
mamy sezon na śliwki, więc na pewno spróbuje 😉
Pysznie to wygląda!:)
U mnie w domu często robi się kruche ciasta z owocami sezonowymi.
Wygląda smakowicie, na pewno zrobię. Bardzo fajne zdjęcia.
Mniam! Mam nadzieję, że ciasto nie wychodzi zbyt słodkie 🙂
Ale mi narobiłaś smaka na takie ciasto 😉
Pycha! Śliwki w cieście smakują idealnie:-) Piękne zdjęcia:-)
Dziękuję Ci bardzo:)
Nigdy nie dodawałam cynamonu do śliwek! To moje ulubione ciasto. Na pewno spróbuję! 🙂
Uwielbiam kruche ciasto ze śliwkami chociaż nie zawsze chce mi się robić więc zazwyczaj wybieram wersję łatwiejszą – crumble ze śliwkami 🙂
Uwielbiam śliwki, a te zapiekane szczególnie 🙂
Ach chodzą za mną śliwki już od jakiegoś czasu ?
orany, moje kubki smakowe przy śniadaniu właśnie oszalały! śliwki i wanilia to coś, co zdecydowanie lubię! <3
Brzmi smakowicie i tylko zastanawiam się, czy wyszło by takie z mąką bezglutenową… 🙂
Zdecydowanie tak, kiedyś robiłam.
Śliwki uwielbiam w knedlach 🙂 <3
Właśnie tego przepisu szukałam!
Smaczne ciasto do kawy. Uwielbiam z owocami a Twój zachęca do zrobienia takiego.
Zgłodniałam 😛 W tym roku jakoś szczególnie upodobałam sobie ciasta ze śliwkami 🙂
Ze śliwkami to ja mogę wszystko zrobić. 😉
Uwielbiam ciasta ze śliwkami i ciesz się, że sezon już nadszedł!
Ciasto ze śliwkami kojarzy mi się, z ciastem robionym przez moją babcię. I jakiego przepisu bym nie użyła nie udało mi się jeszcze zbliżyć do ciasta robionego przez nią 🙂
Dziś nabyłam wiadro śliwek od sąsiada i już wiem,jak je wykorzystam 🙂
Jak dobrze, że mam akurat sporo śliwek. Z przyjemnością wypróbuję ten przepis 🙂
Kruche ciastka ze śliwkami to ja najbardziej pamiętam z maminych wypieków – najlepsze! Pięknie Ci wyszło 🙂
Aż czuję zapach 😀 Myslę, że przepis fantastycznie sprawdzi się na pzyszłą sobotę, bo mam wówczas ważnych gości, którym chciałabym podać coś pysznego i klasycznego 🙂 Teściowa piecze dużo i często, mam nadzieję, że ją zaskoczę 🙂