Uwielbiam smak pieczonych jabłek, a najbardziej uwielbiam smak świeżo upieczonej jeszcze gorącej szarlotki. Może być podana z lodami, bita śmietana, posypana cynamonem, a do tego pyszna kawa. Pamiętam, że w ciąży zanim wykryto u mnie cukrzycę ciążową zajadałam się nią bez umiaru.
Szarlotka na kruchym cieście z kruszonką
Zapraszam na super prosty i szybki przepis.
Składniki na kruche ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru brązowego
- 250 g miękkiego masła może być margaryna
- 2-3 żółtka ja nie daje białek, bo ciasto jest wtedy za twarde
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 laski wanilii lub cukier wanilinowy
Składniki na mus jabłkowy:
- Jabłka,
- rodzynki,
- cynamon.
Przygotowanie musu do ciasta:
Ok. 2 kg jabłek (lub 1 słoik jabłek prażonych, choć ja nie za bardzo lubię gotowizny) można dodać rodzynki, i oczywiście cynamon. Jeżeli mamy dosyć słodkie jabłka warto skropić je cytryna dla dodania kwaskowego smaku i po to by jabłka nam nie ściemniały za bardzo. Jabłka obieram i wydrążam, kroje w kostkę i przesmażam na wolnym ogniu ok. 20 minut. Odstawiam do ostudzenia.
Przygotowanie kruchego ciasta
Wszystkie składniki na ciasto zagniatam. Można użyć na samym początku miksera, a potem resztę ugniatać ręką. Ciasto dzielę na 2 części: większą część około 2/3 ciasta rozwałkowuję i układam na dnie blachy, a pozostałą wkładam do woreczka foliowego i wkładam do zamrażalnika.
Rozwałkowane ciasto wstawiam do piekarnika i podpiekam ok.10minut, czekam aż się lekko zarumieni. Potem wykładam na ciasto przestudzone jabłka a na jabłka ścieram na tarce pozostała cześć ciasta. Wkładam do piekarnika i piekę ok. 45 minut w temp 180 stopni bez termo obiegu. Jeżeli chcemy piec z termioobiegiem to temperatura powinna być ustawiona na ok.160 stopni.
Smacznego:)
Kolejny szarlotkowy przepis, który sobie pozwole „ukraść” i w przyszłości wykorzystać 🙂 mam juz ich tyle, że za chwile mi czasu zabraknie na wypróbowanie ich wszystkich, choć córka ma swój ukochany 🙂
Mi ona bardzo smakuje, choć zawsze wszystko sypie na oko to się udaje.
uwielbiam takie przepisy proste ,szybkie i najważniejsze do wspólnego przygotowania i potem zjedzenia 😉 może w ten weekend zrobimy razem z dzieciakami 🙂
Super, pochwal się jak wyszło.
wlasnie zrobilam szarlotke , przepyszna , krucha idealnie slodka 🙂
To super:) Smacznego, a u nas nawet kawałeczka już nie ma. Ale mam jabłka, teraz tylko checi i się zrobi.
Szarlotka kojarzy mi się z babcią, mniam 🙂
Nierealne, żeby mnie z moimi zdolnościami takie ciasto wyszło, ale miło chociaż na nie popatrzeć 😉
Ja kiedyś też tak myślałam, ateraz to ciasto flagowe w naszym domu.
Uwielbiam <3
I już mi ślinka cieknie 🙂 uwielbiam wszelkie ciasta z jabłkami :))))
Jak nastepnym razem będę robiła wysle zaproszenie.
Teraz mam dylemat-zrobić muffinki z brzoskwiniami czy szarlotkę 🙂
Może dziś jedno a jutro drugie. Ja mam jeszcze winogrono do przerobu.
Wygląda przepysznie!
mmmm uwielbiam szarlotki mogłabym jeść codziennie,prosty i smaczny przepis 🙂 pozdrawiam i zapraszam do nas http://siostrydajarade.blogspot.com/
Dziękuję , jestem u Was czestym gościem.Muszę tylko zostawiać po sobie ślad.
świetne zdjęcia! wygląda bardzo apetycznie
Ja uwielbiam, u mnie w domu znika bardzo szybko.
Kiedyś nie cierpiałam szarlotki… teraz jem wszystko, co słodkie 😀 chyba spróbuję zrobić…
ciekawe czy się uda 😀
Musi sie udać
Przepis jest banalnie prosty
Mi pieczone jabłka kojarzą się z dzieciństwem, gdzie piekliśmy u dziadków w piecu kaflowym. Nie jestem ciastowa, ale od jakiegoś czasu na szarlotkę patrzę przychylnym wzrokiem.
Ulubione ciasto mojej pierworodnej 🙂 ja także lubię, narobiłaś mi ochoty 🙂
Ja uwielbiam. Najbardziej na cepło z lodami
Mniam!
Taka szarlotka nie potrzebuje asysty. Chociaż ja, jako łasuch, też lubię z lodami 😉
Bardzo dawno nie jadłam szarlotki i nawet ostatnio myślalam o tym by zrobić. Dzieki za podpowiedź 🙂
Ja uwielbiam, tylko teraz trzba troszke na dietkeprześć. Ale na dzien matki sbie upiekę a co.
Szarlotka to moje ULUBIONE ciasto:) Oj zjadłabym , bo wygląda przepysznie:)
I tak smakuje.
Też dziś piekłam, uwielbiam 🙂
Mam to samo.
Uwielbiam! Bardzo fajny przepis.
Nie lubię rodzynek, więc bym je wywaliła 🙂 Przepis wydaje się być super, więc może kiedyś wypróbuję 😉
Wychodzi przepyszna, można zrobić wersję bez rodzynek.
Pycha! Uwielbiam szarlotkę, Twoja wygląda mega smakowicie 🙂 do musu nie dodałabym rodzynek, ale i tak mega!
Kocham szarlotki we wszystkich możliwych wersjach 😉
Uwielbiam szarlotkę! Szczególnie na ciepło w połączeniu z lodami i bitą śmietaną <3 Sama jednak wciąż nie mam odwagi się za nią wziąć 🙂
Mój ulubione deser. Z przyjemnością podziwiałam również bardzo dobre zdjęcia 🙂
Czy taka szarlotka wyjdzie np. z pełnoziarnistej mąki orkiszowej lub np. jaglanej?
Tak, robiłam ją na orkiszowej, jaglsnej jeszzce nie próbowałam.
Uwielbiam jabłka! I jableczniki też. 🙂
Jedno z moich ulubionych ciast! Uwielbiam szarlotkę na kruchym cieście właśnie 🙂 Jesienią, kiedy jest tyle jabłek, aż się prosi, żeby ja pięć.
uwielbiam wszystkie szarlotki 🙂
Musi smakować wyśmenicie
Jabłek u mnie pod dostatkiem, Babcia z ogrodu co chwilę torbę podrzuca 🙂 dzięki takim przepisom szybko mogę je zutylizować w żołądku 😀
Muszę spróbować tego przepisu zwłaszcza, że właśnie zebrałam jabłka z ogrodu
Teraz to mi smaka narobilaś ☺
Chętnie wypróbuje twój przepis
Uwielbiam Twoje przepisy, więc ten również wypróbuję 🙂
Kiedy zobaczyłam to cudne ciasto poczułam jesień 🙂 ale taka piękną jesień. Manim…
Ależ kusisz tą szarlotką, Kochana 🙂 Na twojego bloga powinnam zaglądać tylko najedzona – bo aż mi ślinka cieknie 😉
świetny przepis! Aż pachnie ze zdjęć 😉
Wszystkie przepisy na szarlotke zapisuje.Wyprobuje i Twoj 🙂
No pięknie. Na zegarze 23, a Ty mi narobiłaś takiego apetytu…..
Ja też uwielbiam ten smak! Moje ulubione ciasto. 🙂
Normalnie jak patrzę na Twoje foty to czuję zapach tej szarlotki <3 Muszę upiec 🙂
Uwielbiam szarlotkę, ale tą prostą wersję na kruchym spodzie z bezą lub kruszonką u góry wręcz ubóstwiam <3 Moje smaki Gosiu 🙂
kocham szarlotkę. Kradnę przepis nie ma innej opcji
Szarlotka najlepiej smakuje jesienią mmm 🙂
Za szarlotkę domowej roboty dam się pokroić. Zawsze.