Dziś mam propozycję na pyszny deser, czyli szarlotka mini, który skradnie serce was i waszych gości, nasyci Wasze brzuchy i na długo pozostanie w pamięci. Kruche ciasto z jabłkowym nadzieniem. Można go podawać na gorąco lub delektować się nim na zimno. Poniższy przepis to łatwy przepis na szarlotkę z pysznym jabłkowym nadzieniem. Nadzienie to pyszne jabłka, z delikatną nutą wanilii i cynamonu. Takie szarlotki mini, to oryginalnie, ciekawe podanie klasycznego jabłecznika. Mnie od zawsze będzie się on kojarzył z moją babcią, która piekła najlepszą szarlotkę na świecie.
Szarlotka mini-kruche ciasto z jabłkami
Kruche ciasto-przepis:
Szarlotka z chrupiącym ciastem kruchym i dużą ilością musu jabłkowego. Z tą szarlotką poradzi sobie każdy kuchcik. U nas w domu, zdecydowanie to ciasto jest wypiekane najczęściej.
- 200 g mąki pszennej,
- 100 g masła (schłodzonego),
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- wanilia,
- 1/4 szklanki brązowego cukru,
- 2 żółtka,
- 1 łyżka śmietany,
- odrobina soli.
Nadzienie:
- Ok. 1 kg jabłek,
- łyżeczka cynamonu,
- Jedna laska wanilii,
- cukier,
- ok. łyżeczka margaryny.
Szarlotka mini-kruche ciasto z jabłkami-sposób przygotowania:
Nadzienie do szarlotek:
Jabłka obieram, ścieram na tarce o grubych oczkach, lub kroję w kostkę. Przekładam do wysokiego garnka i duszę pod przykryciem często mieszając (ok. 20 minut). Pod koniec podgrzewania, dodaję, laskę wanilii, cynamon i cukier (jego ilość zależy od słodkości jabłek, im kwaśniejsze, tym więcej trzeba go dodać). Całość smażę jeszcze kilka minut już bez przykrycia. Odstawiam do wystudzenia. W tym czasie przygotowuję kruche ciasto na szarlotki mini.
Kruche ciasto:
Masło kroję na niewielkie kawałki, dodajemy resztę składników, mąkę zwyczaj przesiewam przez sitko. Potem szybko zagniatam a masę dzielę na dwie części. Odstawiam do zamrażalki na minimum 30 minut. W tym czasie smaruje foremki tłuszczem i posypuję bułką lub mąką. Do każdej na grubych oczkach ścieram cienką warstwę ciasta. Jak już to zrobię, do każdej foremki wykładam przygotowane wcześniej jabłka. Pozostałe ciasto ścieram na górę jabłek.
Czas pieczenia szarlotki:
Gotowe mini szarlotki piekę w temperaturze ok.180 stopni przez ok. 20-25 minut do zrumienienia wierzchów mini szarlotek. Mini szarlotki najbardziej smakują jeszcze ciepłe, ale również na drugi dzień są doskonałe. Można je podawać z bitą śmietaną lub lodami. Do tego pyszna kawa, przepisy na pyszne smakowe kawy znajdziecie tu-klik.
Smacznego 🙂
*Składniki na około 6-8 porcji
Przepyszne! Ostanio jadłam coś podobnego z innymi owocami.
O jedyne ciasto, które potrafię upiec.
Pyszności, pewnie, że się skusze, przepis już przygarniam. I jagodowa odsłona ciasta też może okazać się przepyszna. 🙂
Szarlotka to najlepsze jesienne ciasto 😀
Przeglądając zdjęcia, aż zapachniało tymi jabłkami! Muszę koniecznie wypróbować przepis przy najbliższej okazji 🙂
Takich mini jeszcze nie robiłam – czas to zmienić! 😉
Wyglądają przepysznie. Zdjęcia są piękne:) az chce się zrobić. Tylko nie obiecuję że zrobię, bo od dwóch miesięcy muffinki robię….
ale pyszności
Chyba nadszedł czas, żeby ktoś w końcu Ci to powiedział… serio, bo to już przechodzi wszelkie granice…
Nie robi się dobrym ludziom takich rzeczy… nie kusi się takimi opisami, okraszonymi takimi zdjęciami. To prawdziwa zbrodnia! Powinnaś być z siebie dumna 😉
Marcin jak będziesz w Łodzi u babci wpadaj śmiało, ale zadzwoń chwilę wcześniej 🙂
smak przypominający mi moją ciążę, gdyż pod sercem nosiłam Kacperka <3
Ale apetycznie wygląda <3 Muszę zrobić
Szarlotka to jedno z moich ulubionych ciast – palce lizać 🙂
Szarolotka szarlotką , ale ja oczywiście zwracam uwagę na zdjęcia, które mnie zachwycają Gosiu 🙂
Ciekawa jestem czy mogłabym zrobić szarlotkę z tego przepisu i tej ilości składników na zwykłą blaszkę? Nie taką tradycyjną prostokątną, mam o połowę mniejszą od tej zwykłej dużej. Jak myślisz Małgosiu mogłabym spróbować ?
Wyszło super, ja dodatkowo z białek ubijam pianę z cukrem i dodaje na jabłka 🙂