Z serników uwielbiam sernik z brzoskwiniami mojej teściowej, sernik limonowo-cytrusowy (przepis na niego znajdziecie u mnie na blogu) jednak zdecydowanym faworytem moich ciast jest puszysty sernik na zimno z truskawkami. To rewelacyjny deser na nadchodzące lato, czas pachnących truskawek i innych owoców sezonowych. Tak naprawdę można go zrobić z malinami, porzeczkami, jagodami jednak z wszystkich owoców u nas w domu to truskawki cieszą się największym powodzeniem. Sernik z tego przepisu jest lekki, puszysty i bardzo delikatny. Czasem robię go z dodatkową ilością ubitej śmietany, przez co staje się bardziej puszysty i delikatny. Dziś jednak jego klasyczna wersja. Sernik jest przepyszny.
Sernik na zimno z truskawkami
Składniki na sernik na zimno z truskawkami:
• paczka biszkoptów lub ciastek digestive
• 1 kg sera z wiaderka na sernik
• Laska wanilii, lub cukier wanilinowy
• pół szklanki cukru pudru, ja daje troszkę mniej,
• 2 łyżki żelatyny,
• Sok z cytryny,
• 2 łyżki miodu, jeżeli robimy z ciastkami digestive
• galaretka truskawkowa i truskawki do dekoracji na wierzch.
Przygotowanie sernika na zimno z truskawkami:
- Galaretkę rozpuszczam we wrzątku wg. przepisu na opakowaniu, odstawiam do wystygnięcia.
- Żelatynę zalewam wrzątkiem i mieszam, by ją rozpuścić. Na dno tortownicy (u mnie 26 cm średnicy) układam biszkopty lub tak jak robiłam ostatnio pokruszone i zmiksowane ciastka digestive z 2 łyżkami miodu.
- Ucieram ser z cukrem pudrem, wanilią i sokiem z cytryny, można dać sok pomarańczowy lub wcale nie dawać i powoli cienkim strumieniem wlewam chłodną żelatynę do sera, ciągle miksując mikserem.
- Na wcześniej ułożone biszkopty lub spod wylepiony masa z ciastek delikatnie wlewam masę serową.
Następnie wstawiam do lodówki na około 1 godzinę, czekam aż stężeje i układam pokrojone truskawki. Całość zalewam lekko tężejącą zimną galaretką, zazwyczaj rozpuszcam ją w mniejszej ilości wody niż na opakowaniu, lepiej się wtedy ściana i czekam aż będzie gotowy do krojenia.
Smacznego
Oj uwielbiam! Najbardziej włąśnie z truskawkami, brzoskwinia lub…winogronkiem 🙂 Jednak mój nigdy tak fantazyjnie nie wygląda 🙂
Uwielbiam sernik i truskawki – biorę w ciemno 😉
Jaaaa, a taką mam ochotę na serniczek… mniam, wrócę tu niebawem i będę robić 🙂
Ale pyszności 🙂 Uwielbiam sernik na zimno, szczególnie w połączeniu z truskawkami.
Jakby nie smakował biorę przepis w ciemno. Wygląda tak obłędnie, że moje ślinianki oszalały!
Martyuś Ty nie przepis ale tyłek w troku bierz chłopaków i wpadajcie do nas.
Wygląda pięknie? musi być pyszny?czekam na polskie truskawki i robię taki serniczek
Nie przepadam za sernikiem na zimno, wyjadam z niego galaretkę i owoce 😀 Wolę taki tradycyjny, babciny, z rodzynkami 🙂 p.s. Piękne fotki!!!
Oj zjadłoby się, wieki temu jadłam podobny sernik. Twój zapewne równie pyszny. Hmm…może na weekend majowy taki zrobić. 🙂
Wygląda obłędnie, zapisuję przepis i czekam na truskawki;)
Ale mi narobiłaś ochoty na truskawki 🙂
Ten wygląda obłędnie, a sezon na truskawki już się zaczyna! Mniam 😉
Małgoś biorę się za robotę ??
Gosia, ale mi narobiłaś smaka. Serniki lubię bardzo, wprost uwielbiam. Truskawki też pycha. Ozdobiłaś ten przepis takimi zdjęciami, że muszę go wypróbować! 🙂
Uwielbiam serniki na zimno, co prawda za truskawkami nie przepadam ale daje sie skusic na kawałek.
Przepis oczywiście wyprobuje ?