Sałatka z brokułów i sera feta pod chrupiąca posypką z migdałów

Brokuły mają mnóstwo witamin, soli mineralnych i innych  wartości odżywczych. Ale dla mnie ważne jest to, że są  niskokaloryczne. Dlatego postanowiłam je wykorzystać przygotowując sałatkę  na Jasia urodziny. Przygotowanie tej sałatki jest banalnie proste i szybkie.

Sałatka z brokułów i sera feta pod chrupiąca posypką z migdałów

Składniki na 4 osoby:
  • 1 brokuł
  • ser typu feta ja kupuję ten  30% tłuszczu
  • garść płatków migdałowych
  • pieprz, sól
  • plus sos czosnkowy do polania zrobiony z jogurtu naturalnego z ząbkiem czosnku i koperku doprawiamy go według uznania.
Wykonanie:
Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy je ale bardzo krótko, można ugotować go na parze. Nie  więcej niż 5 minut, aby był miękki. Studzimy, przekładamy go do miski, doprawiamy solą i pieprzem czasem oliwką. W międzyczasie robimy sos czosnkowy i całość delikatnie polewamy gotowym już sosem. Następnie  posypujemy pokrojonym w kostkę serem feta.  Płatki migdałów prażymy na patelni, posypujemy je solą, prażymy tak długo aż się lekko zarumienią. Potem  posypujemy nimi sałatkę. Tylko trzeba pamiętać że migdały tak jak orzechy czy słonecznik prażą się niezwykle szybko i tak samo szybko można je przypalić. Co mi się wczoraj udało, bo Jaś oderwał mnie na chwile od prażenia.
U nas ta sałatka to ostatnio nr jeden  na talerzu. 
IMG_7130
Sałatka z brokułów i sera feta pod chrupiąca posypką z migdałów

Smacznego

Polecam również przepis na pyszny   „Pasztet z kaczki z grzybami i śliwkami

11 thoughts on “Sałatka z brokułów i sera feta pod chrupiąca posypką z migdałów”

    1. Oj to szkoda, choć Ci powiem że moja teściowa w ogóle nie może jeść brokułów , kapusty, kalafiora przez jakiś lek który bierze na krzepliwość krwi. Ja ją uwielbiam i 20 minut i gotowe.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *