Nie tak dawno szukałam porad na przekąski i dania na zbliżające się 4 urodziny synka. Dostałam od Was mnóstwo inspiracji na dania i przekąski na imprezę plenerową. Dziś chciałabym podzielić się Wami fantastycznym przepisem, który ostatnio przetestowałam 3 razy, za każdym razem smakuje mi idealnie. Uwielbiam takie niecodzienne połączenia słodkiego arbuza, z dosyć ostro-słonym kozim serem i rukolą. Do tego proponuję grzanki oraz koktajl z mięty, arbuza i kostek lodu ewentualnie lampkę białego wina.
Jeżeli szukacie więcej inspiracji na przysmaki i dania z wykorzystaniem sera koziego zapraszam na stronę chavroux.pl na stronie znajdziesz również mnóstwo informacji i ciekawostek o kozich serach, winie i nie tylko. Sałatkę taką podam na 4 urodzinach synka, mam nadzieję, że tak nieoczywiste i niecodzienne połączenie smaków podpasuje gościom. Na stole znajdą się również krążki koziego sera z suszoną śliwką owinięte cienkimi plastrami bekonu lub szynki parmeńskiej.
Sałatka z arbuza, rukoli i koziego sera
Składniki na sałatkę:
- ½ kg arbuza
- 40-50 g rukoli
- 1 szalotka
- 100 g sera koziego
- garść czarnych oliwek
Składniki na sos do sałatki:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka miodu, uwielbiam leśny
- 1 łyżka soku z limonki
- sól morska, polecam himalajską(różową)
- świeżo zmielony pieprz, może być ziołowy lub kolorowy
- 1 łyżeczka bardzo drobno posiekanej mięty lub melisy
Przygotowanie sałatki
Arbuza należy obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę. Kozi ser pokroić w kostkę, a cebulę w cienkie pasterki. Arbuza, rukolę, szalotkę i oliwki wymieszać, na koniec dodać ser i delikatnie zamieszać. Przygotować sos według przepisu, który znajduje się poniżej i przed podaniem całość skropić przygotowanym wcześniej sosem.
Przygotowanie sosu
Do szklanki wlać oliwę, sok z limonki, dodać posiekaną drobno miętę, sól i pieprz oraz łyżeczkę miodu. Całość dokładnie wymieszać a następnie oprzygotowanym sosem z oliwki i limonki polać sałatkę i gotowe.
Jeżeli nie lubisz któregoś ze składników, możesz zastąpić innym lub z niego zrezygnować. Kombinować można na różne sposoby. To od Ciebie zależy jak ostatecznie będzie wyglądała Twoja sałatka.
Szukając inspiracji na coś nowego, niespotykanego, na co dzień trafiłam na świetną stonkę pełną inspiracji na smaczne dania i przekąski, którymi mam zamiar zaskoczyć gości. A ty, jaki nowy przepis na danie ostatnio wyróbowałaś/łeś nowego w swojej kuchni?
Wygląda przepysznie muszę wypróbować 🙂
Jak dla mnie przepis wygląda fantastycznie. A jakiegi koziego sera użyłaś?
Co za mix! Ale jak mówił pan na warsztatach w Skórzewie – nie bójmy się przełamywać smaków. Ja bym spróbowała.
Uwielbiam arbuza, jeszcze nie jadłam o w takim połaczeniu. Mam nadzieje, że udam i ise spróbować.
Wyrzuciłabym z niej tylko oliwki, bo nie lubię a tak to na pewno super :-). Zapisuję na przyszłość, bo chwilowo nie mogę nabiału 🙁
Wygląda bardzo świeżo i orzeźwiająco 🙂
Wiesz, że ja jeszcze nie jadłam koziego sera? Nie wyobrażałąm sobie też połączenia sera z arbuzem 🙂
Gdyby nie arbuz byłaby świetna. Może wydawać się dziwne ale nie lubię arbuza, surowego zielonego ogórka czy melona.
Znam osoby, które nie mogą jeść arbuza i ogórka. Żle na niego reaguje ich żołądek.
Piękne zdjęcia. 🙂
Uwielbiam takie sałatki. Są świeże i lekkie. Nic dodać, nic ująć.
Jeszcze w takim towarzystwie arbuza nie jadłam. Muszę mężowi pokazać, żeby zrobił:)) albo sama spróbuję:)
Zjadłabym!
Sama nigdy bym nie wpadła na takie połączenie, ale wyglada mega apetycznie 🙂
I mnie to bardzo smakowało.Mój mąż też się zajadał i stwierdził że całkiem fajne połączenie.
Pamiętam, jak jadłam u Mamy sałatkę będącą połączeniem arbuza, czerwonej cebuli, fety i ziół. Niesamowite jaki arbuz jest uniwersalny!
Jaś lubi kozi ser?
Może nie przepada za nim, ale smak zna i czasem coś skubnie.
Sama chyba bym nie wpadła na to aby połączyć w sałatce właśnie takie składniki… Rukola z arbuzem… No nie wiem czy by mi smakowało 😉
Genialna jest ta sałatka 🙂 Polecam spróbować z awokado zamiast arbuza, jest chyba jeszcze lepsza 🙂