Dziś w naszej kuchni wraz z Jasiem zapraszamy Was na przepyszne i puszyste naleśniki. U nas zajadamy się tym przysmakiem, zarówno w lato jak i w zimę. W naleśnikach tak naprawdę najważniejsze jest zrobienie dobrego ciasta bez grudek. Takiego, które podczas smażenia się nie przywiera do patelni. Przepis na ciasto na puszyste naleśniki znajdziecie poniżej. Zapraszam do wspólnego gotowania z nami.
Puszyste naleśniki z jagodami i twarożkiem – przepis
Składniki na 10-12 średnich naleśników:
– 2 szklanki mąki
– 2 łyżki oleju
– 2 szklanki mleka
– 2 jaja
– 1/3 szklanki gazowanej wody mineralnej dolewam na sam koniec miksowania (są wtedy bardziej puszyste)
– odrobinę soli.
Puszyste naleśniki z jagodami i twarożkiem
Sposób przygotowania ciasta na naleśniki:
Puszyste naleśniki z jagodami i twarożkiem to tylko kilka minut pracy a tyle pyszności. Wszystkie wyżej wymienione składniki miksuję ze sobą na jednolitą masę około 5 minut mikserem. Ciasto na naleśniki powinno mieć odpowiednią konsystencję, gęstej śmietany. Dlatego, jeśli uważasz, że jest za rzadkie, to należy dodać odrobinę mąki do całości, jeśli jest za gęste, to dodaj do ciasta odpowiednią ilość mleka lub wody gazowanej na sam koniec.
Ciasto naleśnikowe warto odstawić na półgodziny, by poleżało, jeśli jednak nie masz czasu, to można smażyć od razu. Gotowe ciasto na naleśniki wlewam na bardzo dobrze rozgrzaną, delikatnie natłuszczoną patelnię. Naleśniki należy smażyć do momentu, aż na powierzchni ciasta zaczną tworzyć się małe pęcherzyki powietrza, po wysmażeniu jak naleśnik lekko się zarumieni obracam placek energicznym ruchem na drugą stronę. Naleśniki można podawać z dowolnymi składnikami. U nas dziś szaleństwo jagodowo-twarożkowe. Do naleśników polecam również: bitą śmietanę, świeże maliny lub borówki, konfiturę pomarańczową domowej roboty oraz inne owoce sezonowe.
Zapraszam do wypiekania naleśników razem z nami. Podsyłam też doskonały przepis na ciasto na gofry z dodatkiem oleju kokosowego. Polecam.
Ja akurat nie przepadam za naleśnikami, ale mojemu chłopakowi na pewno by posmakowały:)
Mm mój syn uwielbia jagody. Je niewiele rzeczy, ale jagody chyba by mogły mu zastąpić mleko? Jak myślisz czy z mlekiem roślinnym takie naleśniki też wyjdą dobre? Mamy jakieś problemy brzuszkowe po nabiale, a myśle, że takie naleśniki mogłyby mu posmakować?
Wyglądają bardzo smakowicie, a ja dziś jeszcze bez śniadania.
Robię tak samo naleśniki tylko bez użycia wody gazowanej 😉
Robię identycznie 🙂 i tez mąż mówi że są puszyste i smaczne, dziewczynki tex bardzo lubią 😉
Zastanawiam się czy ktoś nie lubi naleśników?
Naleśniki robię z dokładnie takimi sami proporcjami. Rzeczywiście są MEGA. Pozdrawiam.
Super niezawodny przepis, zawsze wychodzą i się nie przyklejają.
Wyglądają obłędnie 🙂 Pycha! 🙂
Kocham naleśniki a te są wręcz obłędne! Polane jogurtem z owocami – coś cudownego 🙂
Zapraszam na nowy post. https://jaglusia.wordpress.com/2016/08/03/makaron-penne-z-bobem-i-ricotta/
Odwidziałam i są to jak najbardziej moje smaki. A naleśniki były smakowite, niestety dla mnie został tylko jeden.
uwielbiamy naleśniki pod każdą postacią 🙂 do jagód teraz często u nas goszczą pierogi mniam 🙂
Ja osobiście uwielbiam pierogi z różnymi owocami a naleśniki czasem zajadam na sucho.
Wyglądają bardzo apetycznie 😉
I chyba takie były bo Jas pożarł 2 naleśniki:)
U nas dziś gościły naleśniki, ale koniecznie muszę wypróbować tą opcje z wodą gazowaną?
Ah coś pysznego!!Już wiem co będzie jutro na obiad 🙂
To właśnie to, czego szukałam! Dawno nie jadłam naleśników, więc z chęcią skuszę się na nie jutro 🙂 Może uda mi się dorwać jagody lub maliny 🙂
Na punkcie jagód mam po prostu małego „świra” 🙂 jeszcze niedawno zbieraliśmy je z mężem i już powoli wykorzystujemy na przetwory i jedzonko na bieżąco. Dziękuję serdecznie za przepis, z pewnością się przyda i to zapewne niebawem.
Kochana, spróbuj zamiast wody dodać oranżadę – zobaczysz, jaki pyszny smak! 😉
No prosze, ja nigdy wcześniej nie dodawałam oleju do ciast. Muszę wypróbować Twoja wersje! 😉
Wyglądają fenomenalnie 🙂
Przepis ten sprawdza się mi zawsze. Też robiłam w podobnych proporcjach. Chciałoby się zjeść monitor. Wyglądają znakomicie.
Mniam! Jagody:))))
mniam!
Jestem kuchennym beztalenciem, ale naleśniki umiem zrobic ??
I na tym też można przeżyć. Znam super kucharzy którym naleśniki sprawiają trudność.
Zawsze robię naleśniki z takiego przepisu i są rewelacyjne! Gdyby nie to, że dzisiaj robię gofry, to na pewno zrobiłabym te naleśniki, bo patrząc na zdjęcia cieknie mi ślinka 😀
Naleśniczki zawsze chętnie zjem 🙂
Wyglądają smakowicie! Pozdrawiam
Bardzo apetyczne 🙂 u mnie dzisiaj też naleśniki 🙂
uwielbiam naleśniki z każdym nadzieniem 😉 a Twoje z tymi jagódkami prezentują się uroczo 🙂
Uwielbiam naleśniki, a te wyglądają cudownie <3
Wyglądają bardzo apetycznie! 🙂 Lubię połączenie twarożku i jagód lub malin 🙂
Jestem ogromną fanką naleśników, a Twoje wyglądają wyjątkowo apetycznie 🙂 proste i pyszne – to lubię!
Dziś planuje na obiad 🙂
O mamuniu, ale apetyczne! Piękne zdjęcia! U nas jeszcze nie ma jagód 😛