Puszyste ciasto cytrusowe

Słodkie lukrowane baby, ucierane ciasta, mazurki, to zdecydowanie są słodkości które będą królowały na stołach podczas zbliżających się świąt. Uwielbiam ciasta które się robi szybko i nie są one kłopotliwe. Jest ono lekko wilgotne w środku, może nawet wydawać się ż ejest lekko z zakalcem, ale to tylko złudzenie. Ciasto jest bardzo aromatyczne, najbardziej lubie dzień jego wuypiekania bo w całym domu pachnie cytrusami.

Puszyste ciasto cytrusowe

Puszyste ciasto maślano-cytrusowe

Składniki:
Proporcje na średnią tortownicę

  • 300 g mąki pszennej
  • 2 cytryny
  • limonka
  • 1 duża pomarańcza
  • 200 ml śmietany 18%
  • 4 jajka
  • 200 gr masła
  • szczypta  soli
  • ½ łyżeczki proszeku do pieczenia
  • ½ łyżeczka sody
  • cytrusy do dekoracji
  • 250 gr cukru, ja zawsze dodaję cukier trzcinowy.

Puszyste ciasto maślano-cytrusowe

przygotowanie

Masło należy zmiksować z cukrem na puszysta masę. Następnie ciągle miksując dodać jajka , śmietanę, otartą skórkę z cytryn, pomarańczy i limonki ( wcześniej sparzonych wrzątkiem),i wycisnąć do miski sok z całej cytryny, ja dodałam jeszcze sok z połówki pomarańczy. I dalej wszystkie składniki miksować. Potem dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, wsypać szczyptę soli i miksować na jednolitą masę. Mąkę warto wcześniej przesiać dodając jej tym objętości i puszystości.

Puszyste ciasto cytrusowe

Na koniec ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem tortownicy oprószonej mąką lub bułką tartą i wstawiamy do uprzednio rozgrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 175 stopni przez ok. 40 minut.

Puszyste ciasto cytrusowe

 Syrop z cytrusów

Na koniec robimy sos z cytrusów, do którego potrzebujemy sok z jednej limonki, pomarańczy i cytryny, dodajemy do niego ok. 100 gr. cukru i gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut aż zrobi się z tego dosyć gęsty syrop. Tak przygotowanym syropem smarujemy gorące jeszcze ciasto, nakłute w kilkunastu miejscach wierzch ciasta, potem dekorujemy cytrusami pokrojonymi w cieniutkie plasterki i wierzch ich w delikatny sposób smarujemy syropem.

Puszyste ciasto cytrusowe

Puszyste ciasto cytrusowe

*Przepis pochodzi z książki Zosi Różyckiej „Alfabet ciast” jest on ciutkę zmodyfikowany przeze mnie. Mniej w nim cukru.

Zapraszam również  do przeczytania innych wpisów z zakładki  Home-przepisy.

 

21 thoughts on “Puszyste ciasto maślano-cytrusowe”

  1. U mnie zawsze króluje pomarańczowy mazurek z przepisu mojej babci. Uwielbiam ten smak, tylko zawsze jest problem z dżemem, który ma za dużo skórki pomarańczowej. Wtedy ratuję się cukrem wanilinowym.

  2. Ciasta cytrynowe kojarzą mi się z domem, ale takiego, jakie znalazłam u Ciebie jeszcze nie jadłam. Wygląda pysznie, na pewno przygotuję dla siebie i moich bliskich 🙂

  3. Robiłam ostatnio roladę cytrynową i bardzo mi przypadła do smaku, masa jest trochę kaloryczna więc serio zastanawiam sie nad lżejszą formą cytrynowego wypieku. Twoje ciasto wygląda smakowicie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *