Olej kokosowy to podobno najzdrowszy tłuszcz na świecie, który pobudza przemianę materii. Stanowi on nieocenione źródło składników odżywczych z uwagi na zawartość takich witamin jak B1, B2, B3, B6, C, E, kwasu foliowego, potasu, fosforu, cynku, magnezu, wapnia i żelaza. Ja odkryłam go całkiem niedawno, ale już na stałe zagościł w naszej kuchni.
Trochę informacji o kokosie
Kokos wykazuje m.in. właściwości przeciwnowotworowe, antybakteryjne wspomaga funkcjonowanie narządów wewnętrznych (pracę jelit, trzustki), chroni organizm przed miażdżycą tętnic i osteoporozą, reguluje poziom insuliny, i cholesterolu, oraz poprawia ogólny wygląd skóry. Cały czas trwaja nad nim badania. Jedną z postaci, w jakiej możemy wykorzystywać cały szereg dobrodziejstw tej rośliny, jest olej kokosowy. Który może być wykorzystywany zarówno w naszej kuchni, ale również do pielęgnacji jako kosmetyk. Rewelacyjnie działą na suche końcówki włosów.
Tłuszcz kokosowy w temperaturze poniżej 23-25°C struktura oleju przypomina ścięty, biały tłuszcz, przez co przypomina masło kokosowe. Ja uzywam oleju kokosowego w tej postacji. Pod wpływem ciepła tłuszcz kokosowy przekształca się w przezroczysty i bardzo ale to bardzo aromatyczny olej, pachnący kokosem. Uwielbiam ten zapach.
Dziś chciałam Was zaprosić do mojej kuchni i pokazać jakie cuda można z użyciem tego cudu natury zrobić.
Przepis na chrupiące gofry
Chrupiące gofry z olejem kokosowym. Robi się je naprawdę błyskawiczne. U nas od jakiegoś czasu królują jako przekąska. Wystarczy wszystko wymieszać łyżka i wypiekać w dobrze rozgrzanej gofrownicy. Wyszły mi duże 4 gofry.
Składniki dla 4 osób:
- 2 wiejskie jajka
- jogurt naturalny 150 gr,
- szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej,
- łyżeczka brązowego cukru, może być bez cukru,
- łyżka oleju kokosowego (w formie stałej) należy go rozpuścić,
- odrobina proszku do pieczenia lub sody.
nie miałam nigdy takiego oleju :/ a co można dać w zamian do gofrów ….
Ja wcześniej dodawałam rozpuszczone masło . I też był smaczne , ale te smakują inaczej:)
Musze wypróbowac i koniecznie kupić ten olej, bo dużo dobrego o nim słyszałam 🙂
U nas bardzo się sprawdził. Niebawem kolejny przepis z jego użyciem.
Muszę wprowadzić ten olej do swojej kuchni. A gofry wyglądają tak smakowicie, że ślinka leci!
Olej mnie zaciekawił,bo widzę że bardzo zdrowy.Tylko kokosy drogie 🙁 Za goframi nie przepadam.
Na mój cholesterol byłby dobry ten olej 🙂
Ciekawe czy wyjdą mi z tym olejem, czy to może moja gofrownica juz zawodzi, z jednej strony są ok a z drugiej niedopieczone, mniammmmm ☺
Wierną czytelniczką bloga jestem od dawna ale nigdy nie mam czasu zostawić komentarz. Mój 5 miesięczny Jaś świata poza mamusią nie widzi ;-). Przepis na gofry na pewno wypróbuję bo jestem ich wielbicielką 😉 A o oleju kokosowym nigdy nie słyszałam ale przy tylu jego wlaściwościach muszę koniecznie go zakupić 😉
Super że jesteś.
A ile kosztuje? Slyszalam nie raz o nim. Kusi mnie jego zakup ale szczerze mowiac mysle czy jest na moja kieszen?!
Olej kupiony! Czekamy aż do nas dotrze i będziemy robić gofry! A i czekamy na kolejny przepis z jego użyciem 🙂
Super , będzie ja wrócimy z Poznania
Paula Piotrek ) bawimy sie!! A gofra to i ja bym capnela:(
Chyba będę musiała odkurzyć swoją gofrownicę i spróbować. Gofry z przepisu jaki mam nigdy nie wyglądały tak pysznie… Ale bym zjadła…
Agnieszka Wodecka
Ale pyszności 🙂 Koniecznie wypróbujemy przepis, bo uwielbiamy takie słodkości 😀
Na fb obserwuję jako Katarzyna Kijek
Są przepyszne, warto spróbować.
Niestety aktualnie brak jogurtu i oleju kokosowego 🙁
Już dawno o nim słyszałam i miałam chęć kupić, tylko jego cena jest odstraszająca :/
Będę musiała zrobić zamiennik zamiast oleju kokosowego/masło.
Olej kokosowy Bio ostatnio widziałąm w Netto za 8.99 w promocji. Była to bardzo dobra cena.
Dużo słyszałam o tym oleju, też chcę go wypróbować, tylko szkoda, że jest trudno dostępny w normalnych sklepach, to chyba jego jedyna wada. Ps. Super zdjęcia, szczególnie te z małym Pomocnikiem 😉 Pozdrawiam 🙂
Paulina Białowieżec
Dziękuje zdjęcia faktycznie sa mega. Uwielbiam mojego małego pomocnika. Co będzie jak on podrośnie .
Ja też jakiś czas temu odkryłam ten olej i od tamtej pory nie rozstaje się znim. Używam prawie do wszystkiego – choć do gofrów jeszcze nie próbowałam.
Z innej beczki – polecam zamiast cukru wanilINowego widocznego na zdjęciu zrobić własny waniliowy – będzie zdrowszy 😉
Super pomysł. Muszę się za to zabrać. A gofry polecam.
Pięknie wyglądają te Wasze goferki 🙂 Ja zamiast jogurtu dodaję mleko, ale o oleju kokosowym nawet nie pomyślałam. Dzięki za sugestię. Spróbuję zmienić tłuszcze i zobaczę, jak będą smakowały… ale coś mi się wydaje, że będą pyszne 🙂
Następnym razem wpadnijcie do nas:)
Jej, gdyby mi ktoś takie gofry zrobił!!! 🙂
Super fotki!
Dziekuję) I zapraszamy po feriach, dziś sama bym takie zjała.
Mniam ?kucharz the best ! Ale macie fajną gofrownicę 😉
Dziękuję, ma już swoje lata ale wypieka super. Kucharz pierwsza klasa.
Świetne gofry, cud natury zawsze używam jako olejek do włosów
U mnie gofry wyprzedzają nawet szarlotkę czy sernik. Bardzo lubię je przygotowywać, od kiedy na urodziny dostałam nową gofrownicę Profi to piekę je dość często. Na słodko, słono, wytrawnie to zależy od humoru.
Uwielbiam i duzo bitej smietany i owocow! ?
mniam az mi slinka cieknie;)