Jak prawidłowo przechowywać żywność, by nie wyrzucać jej i nie marnować, oraz by produkty spożywcze były jak najdłużej świeże i zdatne do spożycia? Na to pytanie postanowiłam odpowiedzieć poprzez przyłączenie się do akcji #PrzechowujeNieMarnuje. Od dziś będę zwracała większą uwagę na przechowywanie jedzenia w lodówce. Po to, by go nie wyrzucać i nie marnować. Odpowiednie przechowywanie żywności jest istotne dla jego walorów smakowych i odżywczych.
A może wspólnie ze mną zrobicie przegląd własnych lodówek. Zobaczcie sami czy odpowiednio układacie i przechowujecie żywność, by zagwarantować jej jak najdłuższą przydatność do spożycia. Sama złapałam się na tym, że wcześniej układałam zakupy byle jak, nie zwracając uwagi na półki i pojemniki. Nie było to istotne, na której półce leży ketchup, masło, mleko lub inne produkty. Niestety prawdą jest, że duże ilości jedzenia psują się, ponieważ jest ona źle przechowywana i kupujemy jej za dużo. O tym, jak przechowywać jedzenie, jak zamrażać i przerabiać to, co nam zalega na półkach w lodówce, przeczytacie w dalszej części wpisu.
Kilka kroków, by nie wyrzucać jedzenia
To naprawdę proste, wystarczy tylko pamiętać o kilku kwestiach już podczas planowania zakupów.
1. Przemyślane i racjonalne zakupy.
2. Prawidłowe przechowywanie produktów spożywczych w lodówce.
3. Zamrażanie jako idealny sposób na przechowywanie jedzenia.
4. Zjadanie według kolejności robienia zakupów i dat przydatności do spożycia na opakowaniach.
5. Raz w tygodniu danie dnia z tego, co dłuższy czas leży w lodówce.
Jak prawidłowo przechowywać żywność w lodówce?
Po to, by żywność w lodówce była zabezpieczona przed zepsuciem, warto nauczyć się ją odpowiednio układać na półkach. Pamiętajmy o tym, że nie wszystkie warzywa i owoce muszą być przechowywane w lodówce, niektórym owocom niskie temperatury wręcz szkodzą, a nie pomagają.
Prawidłowa kolejność układania artykułów spożywczych w lodówce
Półka na samej górze
To miejsce idealne do przechowywania dżemów, mleka, kefirów i jogurtów. Górne półki w lodówce mają wyższą temperaturę niż te położone na samym środku. Temperatura tu zazwyczaj wynosi około 8 stopni Celsjusza. Ja otwarte mleko zazwyczaj jednak trzymam na drzwiczkach. Ze względu, że położone na płasko, czasem może wyciekać.
Półka środkowa w lodówce
Tu warto przechowywać produkty o krótkiej trwałości takie jak: biały ser, różnego rodzaju twarożki, pokrojoną wędlinę. To również idealne miejsce na przechowywanie obiadu na następny dzień. Warto pamiętać o przykryciu przygotowanych dań, by zapachy z lodówki nie przenikały. Temperatura na tych półkach waha się od 4 do 6 stopni Celsjusza.
Półka ponad szufladą na warzywa i owoce
Panująca tu temperatura wynosi około (2°C), co zdecydowanie zmniejsza możliwość rozwoju drobnoustrojów i zabezpiecza jedzenie przed psuciem. To idealne miejsce do przechowywania mięsa i ryb. Przed włożeniem do lodówki mięso i ryby dobrze jest umyć, posolić i przyprawić. Można też natrzeć je ziołami, co dodatkowo zabezpieczy je przed zepsuciem.
Dolna szuflada w lodówce
Zazwyczaj temperatura w lodówce na tej wysokości wynosi około (8-10°C). Panuje tu też wyższa wilgotność, dlatego to miejsce jest wręcz idealne do przechowywania owoców i warzyw. Sałatę, szczypiorek i inne warzywa lub owoce, które często są zapakowane w folię, z foli należy wyjąć, gdyż na skutek braku dostępu powietrza, azotany (których może być sporo np. w młodej sałacie) przekształcają się w niebezpieczne dla ludzi azotyny.
W najnowszych lodówkach Amica zastosowano nową funkcję, czyli pojemnik z filtrem FreshOn, dzięki któremu, przechowywanie warzyw i owoców staje się łatwiejsze. Zapewni on takie środowisko dla warzyw i owoców, z dużej możemy cieszyć się ich świeżością. Filtr FreshOn, pochłania szkodliwy gaz, który wytwarzają niektóre świerze warzywa przechowywane w lodówce. My ze względu na wbudowany pojemnik na wodę zrezygnowaliśmy z takiej opcji.
Boczne półki na drzwiach lodówki
To miejsce, które nadaje się do trzymania słoików z przetworami, typu dżem, soki w kartonach, butelki z sosami, chrzan, majonez, ketchup, musztarda itp. Na drzwiach lodówki zazwyczaj znajdują się również pojemniczki na jajka, które można przechowywać nawet 2-3 tygodnie od zakupu. Choć są też zdania, że jajek na drzwiczkach trzymać się nie powinno. Ja przechowuje je do szybkiego zużycia. Zazwyczaj pozostałe jajka trzymam na środkowej półce w pojemniku plastikowym.
Gadżety przydatne do przechowywania jedzenia w lodówce
Do prawidłowego przechowywania jedzenia w lodówce, mogą się przydać wszelkiego rodzaju pojemniki do przechowywania żywności, aby zabezpieczyć je przed nadmiernym wysuszaniem. Idealna do przechowywania jest folia aluminiowa lub spożywcza, ewentualnie papier pergaminowy. Warto jednak pamiętać, że zwykła folia słabo przepuszcza parę wodną, powietrze oraz substancje zapachowe, dlatego artykuły spożywcze można w niej przechowywać dość krótko.
Zamrażanie – idealny sposób na przechowanie jedzenia
Najważniejsze jest pytanie, jak mrozić, by robić to dobrze? Oto kilka wskazówek dla Was:
- Mrozimy tylko i wyłącznie świeże produkty spożywcze.
- Nie powinno wkładać się do lodówki, jak i zamrażarki, gorących dań. Można tym sposobem uszkodzić lodówkę.
- Owoce i produkty sezonowe, najlepiej jest zamrażać zaraz po zakupie, najświeższe.
- Produkty powinno się zapakować na płasko, ponieważ taki sposób zamrażania gwarantuje szybkie zamrożenie i łatwe przechowywanie.
- Podczas zamrażania w torebce należy usunąć nadmiar powietrza z jej wnętrza.
- Produkty można zamrażać w plastikowych torebkach lub pojemnikach wykonanych z plastiku.
W czym zamrażać?
Idealne jak dla mnie są woreczki do zamrażania z tzw. suwakiem. Są wykonane z grubszej foli i można je myć. Doskonale sprawdzą się również plastikowe pojemniki, można kupić takie specjalne pojemniki do zamrażania. Pewnie każdy z Was ma swoje nawyki przechowywania artykułów spożywczych. Jednak czy zawsze trafiają one w odpowiednie miejsce. Myślę, że w trosce o swoje zdrowie i zawartość portfela warto zastanowić się, czy na pewno przechowujemy je w prawidłowo?
Jak przechowywać jedzenie w zamrażalce?
Na początku najważniejsza sprawa, niczego nie wolno nam zamrażać dwukrotnie! Produkty rozmrażane należy zjeść najlepiej w tym samym dniu. W zamrażarkach najbezpieczniej jest zamrażać i przechowywać artykuły spożywcze przez okres od 3 do 12 miesięcy. Rozpiskę co i jaki czas można przechowywać w zamrażarce ja znalazłam w instrukcji obsługi lodówki którą posiadam. W zamrażalniku minimalna temperatura zamrażania powinna wynosić minimum -18 stopni Celsjusza lub jeszcze niższą. W mojej chłodziarko-zamrażarce Amica maksymalnie mogę ją zmniejszyć do – 32 stopni Celsjusza.
Jakich produktów nie należy trzymać w lodówce?
- Nie powinniśmy przechowywać w lodówce produktów suchych i sypkich, typu kasza, cukier, ryż, płatki, gdyż mogą zawilgotnieć.
- Nie należy trzymać w lodówce miodu, bo niestety pod wpływem niskiej temperatury stwardnieje.
- Nie powinno się przechowywać w lodówce pieczywa, nadmiar lepiej jest zamrozić. Po rozmrożeniu będzie bardzo miękkie.
- Nie przechowujemy również w lodówce nieotwartych produktów w puszkach, słoikach i butelkach, konserw mięsnych czy rybnych, gotowych sosów i potraw, napojów. Olej i oliwa z oliwek doskonale przechowają się w suchym i ciemnym miejscu.
- Nie wszystkie warzywa i owoce lubią zimno. Poniżej lista warzyw i owoców, które lubią zimno i tych, które nie lubią przechowywania w lodówce.
Czy wiesz, że kawa doskonale pochłania zapachy z lodówki!Kiedy chcemy pozbyć się zbyt intensywnego zapachu z lodówki, wystarczy wsypać na spodeczek świeżo zmieloną kawę
Warzywa i owoce które lubią być przechowywanie w lodówce
- Zielone warzywa liściaste
- Warzywa strączkowe
- Brokuły, kalafiory
- Papryka
- Winogrona
- Jabłka
- Bakłażany
- Jabłka
- Seler naciowy
- Warzywa strączkowe typu zielona i żółta fasola
- Marchew
- Owoce jagodowe, maliny, jagody, borówki
- Czereśnie
Warzywa i owoce, które powinniśmy przechowywać w temperaturze pokojowej
- Cytrusy (kiwi, cytryny, owoce tropikalne, ananasy)
- Świeże zioła
- Czosnek
- Gruszki
- Avocado
- Brzoskwinie, morele , ogólnie owoce wielkopestkowe
- Melon, arbuz
- Banany, w lodówce niestety zbyt szybko ciemnieją
- Cebula
- Pomidor
A tymczasem zachęcam do wypróbowania mojego sprawdzonego przepisu na zupę krem z dyni-klik i zupę krem z porów-klik.
Warto pamiętać, że prawidłowe przechowywanie żywności w lodówce pozwala zmniejszyć ilość wyrzucanego jedzenia. Mnie zwyczajnie nie stać na jej wyrzucanie. A bardzo dużo pomysłów jak wykorzystywać żywność znalazłam w książce „Gotuję, nie marnuję” autorstwa Sylwi Majcher.
Czy do tej pory zwracaliście uwagę na to, jak układacie produkty spożywcze w lodówce?
Staram się układać produkty według terminu ważności, ale nie zawsze się to udaje przy 5 osobach w domu 🙂
Przyznaję, że nie zwracam zbytniej uwagi na to, na której półce powinny leżeć dane produkty, często wrzucam jak popadnie. Jednak warto bliżej przyjrzeć się temu zagadnieniu
Ja od czasu kiedy zaczełam bardziej świdomie jeść zwracam uwagę na całkoształt.
Mam urządzenie FoodSaver do pakowania próżniowego i z niego korzystam. Polecam!
Widziałam to cudo i też nad nim myślałam.
My kupujemy w zasadzie na bieżąco. Nie robimy dużych zapasów, mroze warzywa na zupę, a z pozostałości robimy jakieś zapiekanki czy coś w tym stylu
„Danie z tego, co zalega w lodówce” to mój ulubiony sposób gotowania 🙂 Lubiłam zero waste, zanim w ogóle poznałam takie pojęcie.
Dziś chyba czas na jakieś racuchy z jabłkami 🙂
Super cenne rady. Warto przyjrzeć się układowi we własnej lodówce 🙂
Z tego co widzę to prawidłowo rozkładam jedzenie, ale i tak czasami coś mi się zepsuje :/
U nas niestety marnuje sie nawet wtedy, kiedy robimy male zakupy. Zdecydowanie musimy nad tym popracowac.
Dzięki za cenne wskazówki 🙂 Ciągle mam z tym problem, często pakuję wszystko jak popadnie i potem nie wiem co gdzie mam. Muszę zrobić porządki.
Ja chyba właśnie taką kuchnię zero waste prowadzę, bo wszystko wg mnie, jeśli nie jest przeterminowane, a tego pilnuję, nadaje się do obróbki.
My wyrzucam bardzo niewiele, żeby nie powiedzieć, że prawie nic
Fajny wpis, nie zawsze wszyscy wiedzą gdzie na której półce co powinno się znaleźć
Świetna książka. U mnie najgorzej jest z marnowaniem chleba, zawsze kupuje go zbyt dużo.
Cenne wskazówki! Przyznam szczerze, że ja często wrzucam do lodówki „jak leci” tłumaczę to sobie brakiem czasu… 😉 A ostatnio zrobiliśmy ogromny postęp niczego nie wyrzucamy! To było moją największą bolączką…
Wszystkie twoje wskazówki stosuje i dzięki temu od kilku lat nie marnuje jedzenia
u mnie z marnowaniem jedzenia kiepsko..
Bardzo ciekawy wpis, ja zawsze mam problem właśnie z marnowaniem nie zjedzonych produktów, wpis na pewno mi się przyda. 🙂
Ostatnio bardzo pilnuję, by nic się nie marnowało. Przemyślane zakupy to pierwszy krok, ważny też jest porządek w lodówce – dzięki za wskazówki w tym zakresie. Do zero waste mi daleko, ale znam i stosuje coraz więcej przepisów, które pomagają mi przerobić to co nam zostaje z obiadu, czy śniadania na kolejne smaczne danie ?
Idealny wpis dla mnie. Zawsze mam problem co i gdzie ułożyć w lodówce. Już nie będę go mieć 😉
Staram się nie marnować jedzenia ale różnie to jeszcze bywa
świetne rady, wiele nie znałam 🙂
A ja praktycznie wszystkie owoce i warzywa zawsze do lodówki.. lubimy wszystko zimne ale dosc czesto nie ktore z owoc bardzo szybko sie psuje, prawdopodobnie szkodzi temperatura.
W dzisiejszych czasach rzeczywiście marnujemy mnóstwo jedzenia, które – niestety – ląduje w koszu. A przecież tak niewiele trzeba, aby zapobiec takiemu marnotrawstwu. Poza wspomnianymi patentami na odpowiednie przechowywanie produktów w lodówce, można wydłużyć trwałość produktów na drodze ich mrożenia, pakowania próżniowego, pasteryzowania czy kiszenia. Kisić można niemal każde warzywo – mowa o popularnym w kuchni koreańskiej kimchi. I oczywiście warto z wyprzedzeniem planować dietę i robić zakupy z głową.
o nawet nie wiedziałem, że o tym jest książka, a ja np. kupiłem super zgrzewarkę prózniową Food Saver – to jest wygodne tez do przenoszenia nie tylko utrzymania świeżości
Bardzo pomocne porady dla każdego
z marnowaniem to jest własnie jeden z powodów dla którego kupiłam zgrzewarkę próżniową, pakuje resztki i bez porównania mniej się teraz wyrzuca, kupiłam nie drogi Food Saver
Również ją mamy, chwalimy sobie. Nawet teściowa się przekonała i pożycza ją od nas
Ja od dłuższego czasu używam zgrzewarki próżniowej FOOD SAVER, nie muszę się martwić że coś przejdzie zapachem czy cokolwiek.
Nie lubię marnować jedzenia więc co zostaje z obiadu lub niewykorzystane z lodówki przechowuje za pomocą zgrzewarki Food Sover, świetne rozwiązanie
Super metodą te zgrzewarki prozniowe. Ja mam food saver, ser nie wysycha, lodówka się tak nie brudzi bo mi nic w niej nie wycieka.
U mnie marnowanie jedzenia skończyło się wraz z zakupem zgrzewarki próżniowej GoodSaver. Polecam zaopatrzyć się w to cacko.
Ja też mam i to jest Food Saver. Chociaż good też pasuje, bo pakuje dobrze, szczelnie! No i już nie marnuję jedzonka. Polecam!
Kiedyś marnowałam mnóstwo jedzenia przez to, że nie znałam się na przechowywaniu. Dziś razem ze zgrzewarką próżniową FoodSaver przechowywanie stało się czystą przyjemnością.
mi się najbardziej sprawdziła zgrzewarka, mam model od food Saver, zaoszczędziłam masę miejsca w lodówce
jaki masz model? własnie oglądam ich zgrzewarki i chciałabym kupić, ale jeszcze googlam 🙂
Food Saver pozwoliła mi w końcu nie marnować jedzenia. Jestem zachwycona tym sprzętem. Profesjonalny myślę, że na lata.
Mam ją tez i jestem zachwycona, jak dużo jedzenia zaoszczędziłam, a do tego też pieniędzy. Polecam Food Saver!
Świetna jest Food Saver – po świetach nic się nie zmarnowało!
własnie też mam takie wrażenie, że od kiedy ją mam, to mniej jedzenia się marnuje.
Doskonały sprzęt to zgrzewarka próżniowa Food Saver. Lepszej nie miałam, świetnie radzi sobie w kuchni.
Polecam bardzo ten sprzęt. Szczelnie pakuje, jedzenie się nie psuje i mam porządek w lodówce.
Ja korzystam ze zgrzewarki Food Saver. Bardzo sobie chwalę, zajmuje mało miejsca i zgrzewa bardzo szczelnie.
Najlepszy sprzęt jaki miałam to zgrzewarka Food Saver. Dzięki niej nie marnuję jedzenia a w lodówce mam względny porządeczek.
Food saver bardzo polecam. Żadna zgrzewarka mi się jeszcze tak nie sprawdziła. Szczelnie pakuje i jedzenie dzięki temu dłużej się trzyma
Polecam serdecznie Food Saver, dzięki niej nie marnuję już jedzenia
Super sprawdza się Food Saver, bardzo dobrze pakuje nawet płynne sosy
Ja pakuję wszystko próżniowo w Food Saver i po problemie
Próbowałaś Food Saver? To dopiero super sprzęt
Ten wpis jest bardzo wartościowy! Mało osób jest świadomych tego, jak powinno sie prawidłowo przechowywać jedzenie, aby dłużej było dobre i świeże.