Popękane, czekoladowe pyszne ciasteczka.

W ubiegłym tygodniu bawiliśmy sie w szkole gotowania dla małych kucharzy Little Cheff. Przepisy zawładnęły moimi zmyslami i tylko myślałam o tym, że po powrocie do domu spróbuję wszysto zrobić jeszcze raz. I proszę bardzo pierwszy przepis wypróbowany i są oto one, pyszne, czekoladowe, pękate ciateczka. A miło spędzony czas w kuchni Little Chefa na długo pozostanie w mojej pamięci. Jaskowi wypiekanie ciasteczek również bardzo sie spodobało. Rośnie mi mały mistrz kuchni.

IMG_4286

Przepis na około 30 ciasteczek

Składniki:

  • ½ szklanki ciemnego kakao
  • 1 szklanka cukru
  • ¼ szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • ¼ szklanki cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. W misce połącz: kakao, cukier i olej – i bardzo dobrze wymieszaj, a następnie dodaj pierwsze jajko, utrzyj z masą i dodaj kolejne jajko, powtarzając czynność.
  2. W drugiej misce połącz suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i sól, wszystko dokładnie wymieszaj a nastepnie dodaj je do czekoladowej masy. Wszystko należy wymieszać na jednolitą masę. Powstanie twarda zbita masa, przykryj ją folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 4h. Ciasto można zostawić w lodówce na noc.
  3. Włącz piekarnik na 175°C. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Cukier puder wysyp na płaski talerz. Z ciasta formuj kulki wielkości 1,5 cm i obtaczaj w cukrze pudrze. Gotowe ułóż na blaszce, zostawiając odstępy, a następnie wstaw do piekarnika na około 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw je na minutę na blaszce by związały kształt. Następnie przełóż na kratkę do zupełnego wystudzenia.

IMG_4278

IMG_4280

IMG_4281

IMG_4283

IMG_4276

IMG_4284

Przepis pochodzi ze szkoły gotowania dla małych kucharzy Little Cheff. Spróbowałam je na warsztatach i przepadłam, zaraz po powrocie z Warszawy do domu wzięliśmy się za pieczenie. Oczywiście jeżeli chcecie upiec więcej ciastek to musicie podwoić proporcje składników. Należy pamiętac o czasie pieczenia tak, by ciateczek nie przepiec. Piec je w temperaturze ok 175 stopni przez 10 minut. 

A poniżej dwa zdjęcia z kuchni Little Chefa.

IMG_4070

IMG_4083

Dzieci są super pomocnikami w kuchni, my w domu Jasia staramy sie włączać w kuchenne zajęcia i jemu sie to bardzo podba. Jeżeli będziemy mieli jeszcze kiedyś okazje wybrać sie do podobnego miejsca to skorzystamy na pewno.

IMG_4116

IMG_4097

23 thoughts on “Popękane, czekoladowe pyszne ciasteczka.”

  1. No to mam pomysł na walentykowe conieco dla męża 🙂 On uwielbia czekoladowe ciasteczka. I bedziemy mieć z Tobusiem frajdę przy robieniu cisteczek 🙂

  2. A mnie ich wygląd na początku troszkę odstraszył 😀 i choć za pieczeniem nie przepadam teraz po zapoznaniu się z przepisem koniecznie muszę spróbować 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *