Pierniczki z cynamonem, goździkami, wanilią i kardamonem. Zapach świąt to zapach sosny, kompotu z suszu i szarlotki. Takie smaki pamiętam od dzieciństwa. Dla mnie w Święta Bożego Narodzenia nie może zabraknąć pierników, szarlotki na gorąco i innych świątecznych przysmaków. Pierniki mogą służyć potem jako baza do deserów, mogą być wspaniałą ozdobą na choinkę lub  jako przekąska do kawy, lub herbaty. Święta bez pierników to nieświęta. Z pewnością pięknie ozdobione  pierniki na choinkę same w sobie są dekoracją na zielonym drzewku (szkoda, że ja nie mam takiego talentu). Z pewnością pięknie udekorowane pierniczki mogą być dekoracją na świątecznym stole lub świątecznym akcentem wykorzystanym do zapakowania prezentów.

Pzrepis na pierniki na choinkę

Pierniczki na choinkę

Składniki na około 30 większych pierniczków na choinkę:

Pierniczki przepis

• 500 g mąki
• 150 g miodu
• 1500 g cukru brązowego
• ¼ szklanki mleka
• 1 jajko
• ¼ kostki margaryny
• ½ łyżki kakao
• ¼ łyżeczki sody
• ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
• przyprawa do pierników 20 gram.
• kardamon kilka ziarenek
• laska wanilii.

Pierniki na choinkę

Do dekoracji pierników na choinkę możemy użyć

• lukru
• orzechów
• posypki
• np. złotych i srebrnych perełek cukrowych
• polewy czekoladowej
• suszonych plastrów pomarańczy
• itp.

Świąteczne pierniki

Dla wytrwałych i mających czas polecam przyprawę do pierników zrobić samemu. Potrzebne będą:
• zmielone goździki,
• ziele angielskie może być mielone, można zmielić samemu
• cynamon mielony,
• gałka muszkatołowa zmielona
• kolendra
• imbir mielony
• kardamon kilka ziarenek
• 1 laska wanilii.

Całość wymieszać i dodać do masy piernikowej 1 płaską łyżkę przyprawy.

Przepis na pierniczki

Sposób przygotowania pierników na choinkę

Jak zrobić pierniki na choinkę

1. Składniki takie jak cukier, miód, mleko i margarynę wymieszać i podgrzać na małym ogniu.
2. Gdy składniki się rozpuszczą i wymieszają ze sobą, należy się zdjąć z ognia, a następnie dodać przyprawę i kakao.
3. Potem odstawić do wystygnięcia i wbić jajko, po czym całość po raz kolejny wymieszać.
4. Następnie należy wsypać mąkę wcześniej wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia, po czym wyrobić ciasto na pierniki.
5. Tak przygotowane ciasto zwinąć w folię lub włożyć do pojemnika i wstawić do lodówki. Najlepiej na 24 godziny.
6. Następnego dnia rozwałkować i przy pomocy dzieci wycinać pierniczki. Może to być jedno z zadań w kalendarzu adwentowym.
7. Jeżeli pierniki mają zawisnąć na choince w każdym pierniku zrobić dziurkę.
8. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 10-15 minut w temp. 180 stopni.
9. Następnego dnia pierniki dekorować według uznania.

Pierniczki na święta

Błyskawiczny lukier cytrynowy

Polecam ten przepis na szybki, łatwy, do zrobienia i zawsze udany lukier jasny do pierników babeczek i innych ciast. Jest gładki, lśniący i dość szybko zastyga na ciasteczkach lub innych wypiekach.

Składniki:

  • 150 g cukru pudru,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżki gorącej wody.

Do miseczki wsypujemy cukier puder. Wlewamy sok z cytryny i stopniowo gorącą wodę i bardzo energicznie mieszamy wszystkie składniki na gładką masę. Jak otrzymamy gładką, dosyć gęstą masę możemy ozdabiać nasze ciasteczka. Należy pamiętać, że lukier dosyć szybko zastyga.

Pierniki prezent na święta

Pierniki pięknie zapakowane mogą być cudownym upominkiem od serca, który możemy przygotować z dziećmi dla babci  lub dziadka. Więcej przepisów na świąteczne smakołyki i nie tylko znajdziecie w zakładce UGOTUJ Z NAMI.

24 thoughts on “Pierniczki na choinkę”

  1. Tak apetycznie wyglądają te Twoje pierniczki! Ja nie robię pierniczków, wolę kruche ciastka. ALe najbardziej uwielbiam kruche korzenne ciastka, które przygotowuje zawsze na święta moja teściowa. Pyszota!

  2. Moje pewnie z choinki zostałyyby zerwane albo nawet i z całą choinką ? tak moja najmłodsza pociecha jest ciekawska , więc jak upieczemy to od razu do pojemnika ??

  3. Prosty przepis na pierniczki, w weekend mamy robić z synem. Choć pewnie zrobimy kilka pierniczków, a resztę ciasteczek kruchych 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *