Pierniczki z cynamonem, goździkami, wanilią i kardamonem. Zapach świąt to zapach sosny, kompotu z suszu i szarlotki. Takie smaki pamiętam od dzieciństwa. Dla mnie w Święta Bożego Narodzenia nie może zabraknąć pierników, szarlotki na gorąco i innych świątecznych przysmaków. Pierniki mogą służyć potem jako baza do deserów, mogą być wspaniałą ozdobą na choinkę lub jako przekąska do kawy, lub herbaty. Święta bez pierników to nieświęta. Z pewnością pięknie ozdobione pierniki na choinkę same w sobie są dekoracją na zielonym drzewku (szkoda, że ja nie mam takiego talentu). Z pewnością pięknie udekorowane pierniczki mogą być dekoracją na świątecznym stole lub świątecznym akcentem wykorzystanym do zapakowania prezentów.
Pierniczki na choinkę
Składniki na około 30 większych pierniczków na choinkę:
• 500 g mąki
• 150 g miodu
• 1500 g cukru brązowego
• ¼ szklanki mleka
• 1 jajko
• ¼ kostki margaryny
• ½ łyżki kakao
• ¼ łyżeczki sody
• ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
• przyprawa do pierników 20 gram.
• kardamon kilka ziarenek
• laska wanilii.
Do dekoracji pierników na choinkę możemy użyć
• lukru
• orzechów
• posypki
• np. złotych i srebrnych perełek cukrowych
• polewy czekoladowej
• suszonych plastrów pomarańczy
• itp.
Dla wytrwałych i mających czas polecam przyprawę do pierników zrobić samemu. Potrzebne będą:
• zmielone goździki,
• ziele angielskie może być mielone, można zmielić samemu
• cynamon mielony,
• gałka muszkatołowa zmielona
• kolendra
• imbir mielony
• kardamon kilka ziarenek
• 1 laska wanilii.
Całość wymieszać i dodać do masy piernikowej 1 płaską łyżkę przyprawy.
Sposób przygotowania pierników na choinkę
1. Składniki takie jak cukier, miód, mleko i margarynę wymieszać i podgrzać na małym ogniu.
2. Gdy składniki się rozpuszczą i wymieszają ze sobą, należy się zdjąć z ognia, a następnie dodać przyprawę i kakao.
3. Potem odstawić do wystygnięcia i wbić jajko, po czym całość po raz kolejny wymieszać.
4. Następnie należy wsypać mąkę wcześniej wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia, po czym wyrobić ciasto na pierniki.
5. Tak przygotowane ciasto zwinąć w folię lub włożyć do pojemnika i wstawić do lodówki. Najlepiej na 24 godziny.
6. Następnego dnia rozwałkować i przy pomocy dzieci wycinać pierniczki. Może to być jedno z zadań w kalendarzu adwentowym.
7. Jeżeli pierniki mają zawisnąć na choince w każdym pierniku zrobić dziurkę.
8. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 10-15 minut w temp. 180 stopni.
9. Następnego dnia pierniki dekorować według uznania.
Błyskawiczny lukier cytrynowy
Polecam ten przepis na szybki, łatwy, do zrobienia i zawsze udany lukier jasny do pierników babeczek i innych ciast. Jest gładki, lśniący i dość szybko zastyga na ciasteczkach lub innych wypiekach.
Składniki:
- 150 g cukru pudru,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 2 łyżki gorącej wody.
Do miseczki wsypujemy cukier puder. Wlewamy sok z cytryny i stopniowo gorącą wodę i bardzo energicznie mieszamy wszystkie składniki na gładką masę. Jak otrzymamy gładką, dosyć gęstą masę możemy ozdabiać nasze ciasteczka. Należy pamiętać, że lukier dosyć szybko zastyga.
Pierniki pięknie zapakowane mogą być cudownym upominkiem od serca, który możemy przygotować z dziećmi dla babci lub dziadka. Więcej przepisów na świąteczne smakołyki i nie tylko znajdziecie w zakładce UGOTUJ Z NAMI.
Super sprawa z takimi pierniczkami 🙂
Znam trochę inny przepis na pierniczki, ale na choinkę bym się nie odważyła powiesić. Bo zaraz pies by mi je pożarł 😀
Wszyscy już robią pierniki, a ja na ostatnia chwilę czekam, bo lubię świeże.
Bardzo lubię pierniczki. Te z Twojego przepisu nadają się tylko jako ozdoby na choinkę czy tez do wpychania brzuszków?
🙂
U nas połowa już zjedzona. To przepis uniwersalny. U nas znikają od razu po upieczeniu.
Uwielbiam pierniczki 🙂
aż czuje ten zapach unoszący się po całym domu
Ale cudnie Wam wyszło. U mnie dzisiaj dzieciaki dekorowały na kolorowo pierniki
Przyznam szczerze, że pierniczków nigdy nie robiłam.
Cóż za wspaniały pomysł! O ile nie przepadam za jedzeniem pierniczków, o tyle ich zapach to coś wspaniałego!
Piękny kolorek mają Wasze pierniczki 🙂
Tak apetycznie wyglądają te Twoje pierniczki! Ja nie robię pierniczków, wolę kruche ciastka. ALe najbardziej uwielbiam kruche korzenne ciastka, które przygotowuje zawsze na święta moja teściowa. Pyszota!
Kocham smak i zapach pierników! U nas może nie być na święta nic innego – ale pierniki zawsze być muszą 🙂
Wyszły przepieknie! Takie mocno czekoladowe jeśli chodzi o kolor, bo nasze coś blade 🙂
Madziu ja dodaje odrobinę ciemnego kakao.
Pierniki nieodłącznie kojarzą się ze świętami! Narobiłaś mi apetytu Gosiu 🙂
Smaka zrobiłaś mojej córce 🙂
Moje pewnie z choinki zostałyyby zerwane albo nawet i z całą choinką ? tak moja najmłodsza pociecha jest ciekawska , więc jak upieczemy to od razu do pojemnika ??
Nie będę się zachwycała piernikami bo po prostu nikt u nas ich nie lubi ale taki wałek do ciasta to bardzo bym chciała 🙂
pozdrawiam :*
Też mam świetny przepis na pierniczki. Jednak my nie wieszamy na choince .
Prosty przepis na pierniczki, w weekend mamy robić z synem. Choć pewnie zrobimy kilka pierniczków, a resztę ciasteczek kruchych 🙂
Raz tylko robiłam własna przyprawe do pierników, świetny patent 🙂
Trzeba będzie w końcu zrobić pierniczki. W tym roku jakoś ciężko mi idą przygotowania do świąt, więc sprawdzony i podsunięty pod nos przepis na pewno się przyda.
Z naszej choinki to już prawie wszystkie pierniczki prawie znikły