Czas świąt, rodzinnych spotkań i witania Nowego Roku to zawsze doskonała okazja, by spotkać się z bliskimi i znajomymi. To czas, kiedy wymyślamy kolejne dania, by zaskoczyć czymś naszych gość. Dziś przepis na przepyszny pasztet z kaczki z grzybami i śliwkami. Idealny do czerwonego wytrawnego lub półwytrawnego wina. Zazwyczaj pasztety pieczemy w domu sami i nie kupujemy gotowych ze sklepu.

Pasztet z kaczki z grzybami i śliwkami

15741165_658926324286772_5086322942817619159_n (1)

Składniki:

• ok. 1 kg ugotowanego mięsa z kaczki (różne elementy piersi, nóżki, skrzydełka)
• po ok. 15 dag wątróbki drobiowej, serc i żołądków ugotowanych oddzielnie z grzybami
• 1-2 średnie cebule
• 2 ząbki czosnku
• 2 marchewki
• Włoszczyzna na rosół (por, pietruszka, seler, marchew, lubczyk)
• 3 liście laurowe
• Ziele angielskie
• Suszone grzyby
• Suszone śliwki
• Pieprz ziarnisty i mielony
• 2 jajka
• 50 ml czerwonego wytrawnego wina
• 1 łyżeczka soli
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej dla związania pasztetu
• pół łyżeczki gałki muszkatołowej
• 1 łyżeczka majeranku
• 2 blaszki do pieczenia 15 cm x 20 cm.
Pasztet z kaczki z grzybami i śliwkami

Pasztet z kaczki z grzybami i śliwkami- sposób przygotowania)

Z kaczki przypraw i włoszczyzny i na wolnym ogniu gotujemy rosół. Gotujemy go ok. 2 godzin. Po wyjęciu kaczki z rosołu oddzielamy mięso od kości. Na pasztet potrzebujemy ok. 1 kg ugotowanego mięsa. Mięso z ugotowaną marchewką z rosołu i cebulą lekko zeszkloną na patelni mielimy. Dokładamy ugotowane oddzielnie wątróbki i inne podroby z grzybami i dodajemy suszone śliwki i przeciśnięty przez wyciskarkę czosnek. Proponuje wszystko zmielić 2 razy. Do zmielonego mięsa, wątróbki i wybijamy 2 jajka, dodajemy sól, pieprz, majeranek, gałkę muszkatołową i bardzo dokładnie wyrabiamy farsz, dolewając do niego czerwone wino.

Pasztet z kaczki z grzybami i śliwkami

Gotowy masę na pasztet przekładamy do blaszki wyłożonej na spodzie suszonymi namoczonymi wcześniej śliwkami. Pasztet pieczemy ok. 1 godziny w temperaturze ok. 180 stopni.

Smacznego 🙂

10 thoughts on “Pasztet z kaczki z grzybami i śliwkami”

  1. Gosiu pasztet wyglada przepysznie. My rówbież niedawno mieliśmy pieczeń według niemal tego samego przepisu. Po raz kolejny podziwiam Twoje zdjęcia.
    Pozdrawiam serdecznie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *