Miód Manuka to bardzo cenny składnik, który warto mieć w domowej apteczce. Powstaje z nektaru krzewów Manuka, rosnących w Nowej Zelandii. W ostatnim czasie coraz bardziej zyskuje na popularności. Jaki składnik miodu Manuka sprawia, że ten miód jest tak wyjątkowy i bardzo zdrowy? Zachęcam do poznania jego właściwości prozdrowotnych. Myślę, że warto mówić o tym naturalnym i bardzo skutecznym antybiotyku. Specyfiku, który nie tylko leczy, ale i bardzo smakuje. Dziś chciałam przekazać Wam kilka bardzo cennych informacji o miodach Manuka. Sama jeszcze nie tak dawno nie miałam pojęcia o jego właściwościach. Od czasu kiedy sama go używam, wiem że to samo zdrowie.
Od czasu kiedy mój młodszy syn łapał infekcje za infekcją, a lekarz rozkładał ręce, zaczęłam bardzo dużo czytać o domowych sposobach na wzmocnienie odporności organizmu. W przypadku małych dzieci, kiedy ich układ odpornościowy dopiero się kształtuje, konieczne jest jego wsparcie. Od 3 lat jestem nastawiona na to, by w naturalny sposób dbać o odporność całej rodziny. Robię to, podając im domowe mikstury na odporność. Domowe specyfiki na odporność, w których znajdują się naturalne składniki w tym miód Manuka, czosnek, cytrusy i zioła, które są pełne wartościowych składników.
Wpływ miodu na zdrowie?
Miód jest doskonałym antybiotykiem, wspomaga odporność organizmu. Od wieków uznawany jest za naturalne lekarstwo na różne dolegliwości i bardzo chętnie spożywany w polskich domach. W Polsce najbardziej popularne miody to miód mniszkowy, miód akacjowy, miód rzepakowy, miód lipowy, miód gryczany i miód spadziowy. Każdy z nich może wspomagać nasz organizm w walce z bakteriami, wirusami i drobnoustrojami. Od moje pani doktor wiem, że z Polskich miodów, chyba najwięcej wartości ma miód pozyskiwany ze spadzi drzew, czyli miód spadziowy. Doskonale wzmacnia odporność i działa przeciwzapalnie. Od jakiegoś czasu coraz częściej jednak słyszy się o miodzie manuka. Pierwsze słoiki tego miodu dostałam od mojej teściowej, ona z kolei przywoziła je z Anglii lub przysyłała go jej przyjaciółka, która tam mieszka.
Właściwości prozdrowotne miodu znane są nam od pokoleń. Jeżeli chodzi o rozpoznawalność miódu Manuka, to w naszym wciąż jest niewielka. Miód Manuka pochodzi z Nowej Zelandii. Ten bardzo cenny nektar pozyskuje się z kwiatów krzewu, który nazywa się manuka. We wpisie znajdziecie kilka przepisów, dzięki którym podacie miód w takiej postaci, by nie stracił on swoich właściwości prozdrowotnych. Miód Manuka to król w naturalnej antybiotykoterapi. Poznajcie nasze sposóby na zwiększenie odporności dla całej rodziny.
- Cytrynowa lemoniada z miodem Manuka i cytryną.
- Syrop z miodu, czosnku, imbiru i cytryny, cytrusowa lemoniada z miodem, to naturalny i bardzo łatwy w przygotowaniu specyfik z domowej spiżarni. Przepis na zdrowy, nawet smaczny złoty nektar znajdziesz poniżej.
- Cytrusowy syrop z rozmarynu, imbiru, miodu i kurkumy,
Wzmocnienie organizmu z domowej spiżarni
Co jak co, ale słoik dobrego miodu, który jest podstawą, do przygotowania wielu dań i deserów oraz napojów. W naszej kuchni miód znajduje się zawsze. Nie raz się przekonałam, że miód doskonale radzi sobie z infekcjami i jest wsparciem np. w przypadku przeziębienia, kataru i spadku odporności. Poza miodem wspomagać się można herbatykami i ziołami na wzmocnienie odporności dla osób, które nie lubią smaku czosnku, imbiru lub cytryny. W takiej sytuacji można więc zaproponować więc rozgrzewający napój z dodatkiem soku z aronii, bzu czarnego, kwiatu lipy lub syropu malin lub soku z buraka.
Cytrusowy napój z miodu Manuka, rozmarynu, kardamonu, imbiru i kurkumy
Uwielbiam jego smak i raz na jakiś czas kuszę się na jego przygotowanie. Zazwyczaj w zimę, kiedy potrzebuje się rozgrzać. Rozgrzewa lepiej niż grzane wino. W skład tego napoju wchodzą same naturalne specyfiki na odporność. Imbir, miód i przyprawy mają w sobie mnóstwo antyoksydantów, właściwości przeciwzapalnych i antybakteryjnych. Cytrusy to świetne źródło witaminy C.
Składniki (2 porcje):
• 2 łyżki miodu manuka
• 5 goździków
• ½ łyżeczki mielonego kardamonu
• łyżeczka sproszkowanej kurkumy
• gałązka rozmarynu
• łyżka drobno startego korzenia imbiru
• sok z jednej cytryny
• sok z jednej pomarańczy
• 0,5 litra ciepłej wody
Jak przygotować cytrusowy napój:
Kardamon, imbir i goździki należy zalać gorącą wodą i odstawić do wystudzenia. Następnie umyć rozmaryn zalej miodem i rozcierać go aż puści sok i ymieszać z kurkumą i sokiem z cytrusów. Kiedy wcześniej przygotowany napar z imbiru wystygnie, należy połącz wszystkie składniki. Przed podaniem przecenić przez sito lub gazę. Pij ciepłe, ale nie gorące. Warto pamiętać, że wysoka temperatura powyżej 40 stopni zabija właściwości miodu.
Cytrusowa lemoniada z miodem Manuka i cytryną
Szklanka wody z miodem i cytryną dla zdrowia. Od lat u nas w domu norma stało się poranne picie wody z miodem i cytryną. Polecam ją wypijać na czczo. Spokojne można zastosować ten specyfik jako jesienną kurację wzmacniającą.
Jak przygotować cytrusową lemoniadę?
Wieczorem w szklance wody rozpuścić 1-łyżkę miodu (w przypadku małych dzieci wystarczy 1-2 płaskie łyżeczki), całość pozostawić na noc. Przed podaniem rano i wcisnąć sok z cytryny. Można też udekorować świeżą miętą. To naprawdę smaczny i bardzo zdrowe napój. Ja zazwyczaj przygotowuję z 1 litra wody i 5 łyżek miodu. Wystarcza to akurat dla naszej rodzinki. Jasiek czasem w ciągu dnia domaga się „cytrynowej lemoniady”.
Domowy syrop na poprawę odporności z miodu, czosnku, imbiru i cytryny
Składniki domowego syropu na odporność:
• 2 cytryny
• 1/2 średniej wielkości obranego imbiru około 80 gram.
• 4 ząbki czosnku
• 4-5 łyżek miodu Manuka
Przepisem na ten drogocenny syrop, dzieliłam się z Wami jakiś czas temu, znajdziecie go w tym wpisie. Uwaga! Przygotowany syrop na odporność przechowujemy w lodówce nie dłużej niż 2-3 tygodnie.
Różnica między miodem manuka a miodem tradycyjnym
Czy miód manuka różni od tradycyjnego miodu? Przede wszystkim zawartością pewnego związku organicznego zwanego Methylglyoxalolem. Związek MGO występuje we wszystkich rodzajach miodów, ale tak duże jego stężenie jest tylko w miodzie manuka. Co wyróżnia go z niezwykłymi właściwościami leczniczymi na tle innych miodów. Z miodem manuka po raz pierwszy zetknęłam się 3 lata temu, teraz w moim domu stosuje go w czasie zwiększonego ryzyka zachorowalności oraz jako naturalne wzmocnienie organizmu. Nie oznacza to, że zrezygnowałam z polskiego miodu od pszczelarza. Nie dalej jak wczoraj kupiłam na wsi 2 słoiki prawdziwego, nieoszukanego miodu z polskiej pasieki.
Skąd pochodzi miód Manuka?
Miody Manuka to miody jednorodne, które zostały wytworzone wyłącznie na terytorium Nowej Zelandii, w czasie, który pokrywa się z okresem kwitnienia krzewów Manuka, które są wytworzone w zasadniczej większości z nektaru roślin z gatunków Leptospermum scoparium. Miody te charakteryzuje wyjątkowy lekko gorzki smak i silnie aromatyczny zapach oraz zawartość składników, w tym: methylglyoxalu (MGO™). Badania naukowe wykazały, że Miód Manuka MGO™ jest jedynym jak dotąd produktem spożywczym na świecie, w którym znaleziono tak znaczne stężenie naturalnie występującego methylglyoxalu — na poziomie od 30 mg/kg do ponad 800 mg/kg. Dla porównania zawartość tego składnika w innych miodach wynosi średnio 3,1 mg/kg. (Źródło*)
Właściwości i zastosowanie miodu manuka
Miody Manuka znane są na całym świecie w zawiązku ze swoimi cudownymi właściwościami wzmacniającymi i antyseptycznymi. Miód zapobiega rozwojowi drobnoustrojów i dlatego też zaczął być tak bardzo doceniany na świecie. Od 2007 roku, kiedy to została opracowana metoda pozwalająca określić dokładne stężenie methylglyoxalu (posiadające działanie antybakteryjne) w miodzie, czyli tak zwanego MGO. To właśnie dzięki temu wskaźnikowi, jesteśmy w stanie wybrać miód o silniejszym bądź słabszym działaniu antybakteryjnym. Im wyższe stężenie MGO, tym silniejsze działanie. Niestety w miodach europejskich MGO, nie jest za wysokie i utrzymuje się na poziomie od 1 do 10. W miodach manuka jest to nawet 550 i więcej. Co to oznacza dla nas? Więcej dobrocennych właściwości.
Miód Manuka warto podawać profilaktycznie w okresie zimowym, ponieważ doskonale chroni przed grypą i przeziębieniem. W takim wypadku poleca się miody miód o niższym stężeniu MGO. Idealny będzie miód z oznaczeniami MGO 100+ lub MGO 250+.
Podstawowe właściwości miodów Manuka:
• Antybakteryjne
• Przeciwwirusowe
• Przeciwzapalne
• Przeciwgrzybiczne
MGO wykazuje dość silne działanie przeciwbakteryjne i przez wielu stosowany jest jako naturalny antybiotyk. Zwalcza odporne na antybiotyki szczepy bakterii jak choćby niezwykle trudne w leczeniu paciorkowce, gronkowce, a także Helicobacter pylori. Oprócz tego hamuje także namnażanie się grzybów oraz wirusów. Miód Manuka znacznie podnosi odporność naszego organizmu, wzmacnia układ pokarmowy. To jednak nie wszystko. Działa on także dobroczynnie na układ krążenia. Tak naprawdę spektrum jego zastosowań jest bardzo szerokie. (Źródło*)
Jak stosować miód Manuka, by wzmocnić organizm?
Nic nie stoi na przeszkodzie, byśmy dodawali go do potraw, nie polecam jednak poddawać go obróbce termicznej. Podobno jednak najlepsze działanie osiąga się, spożywając miód manuka na czczo, najlepiej minimum pół godziny przed posiłkiem. Nie rozcieńczamy go wtedy wodą, spożywamy w czystej postaci, np. 1 łyżeczkę na pół godziny przed śniadaniem.
Rodzaje miodów manuka:
O poziomie (stężenia) zawartości MGO, informują nas oznaczenia na słoikach. Można kupić miód z oznaczeniami MGO 30+, MGO 100+, MGO 200+, aż do MGO 550+. Im wyższa wartość liczbowa, tym lepiej dla nas – miód ma większe stężenie MGO oraz silniejsze jego działanie. Najdroższy więc będzie miód o oznaczeniu MGO 550+. Na co dzień używam 100+, czasem sięgam po 250+.
U nas stosowany jest podczas przeziębień, oraz w celu wzmocnienia organizmu. Bardzo przydatny szczególnie wiosną i jesienią. Cena miodu Manuka, nie należy do najniższych. Jednak poznając jego niezwykłe właściwości, być może wielu z Was skusi się na jego zakup.
Znacie ten złoty specyfik na odporność? Używacie go w swoich domach?
UWAGA: W zasadzie nie ma przeciwwskazań do stosowania miodu Manuka. Są jednak wyjątki, do kiedy miodu nie należy podawać. Z pewnością nie powinny go jeść osoby cierpiące na cukrzycę i osoby ze stwierdzoną alergią na produkty pszczele. Miodu raczej nie powinno podawać się dzieciom do pierwszego roku życia. Takie są zalecenia pediatrów. Ten zakaz dotyczy jednak wszystkich rodzajów miodów.
Jest taki miód, który zbiera się w południowo-wschodniej Polsce, zabij mnie nie pamiętam teraz nazwy. Ale jego właściwości są praktycznie takie same jak miodu manuka. Jak sobie przypomnę to ci powiem o jaki miód chodzi. Ja go mam w domu, ale nie mam naklejki z nazwą…
Super, bardzo chętnie się dowiem. Może się do niego przekonam.
Uwielbiam miód, ale o miodzie Manila czytam po raz pierwszy u Ciebie. Nie znałam wcześniej takiego rodzaju.
O samym miodzie słyszałam już dawno temu ale syropu jeszcze nie robiłam
Bardzo często stosujemy miód, ale przyznam, że tego rodzaju jeszcze nie próbowaliśmy. Zazwyczaj kupuję miód lipowy lub malinowy.
Tego rodzaju miodu nie znam, ale córka uwielbia herbatę z miodem, więc chętnie wypróbujemy 😉
Nie słyszałam wcześniej o tego rodzaju miodzie. Chętnie spróbuję.
Nie miałam pojęcia, że ten miód ma aż tak dobre właściwości. Muszę się w niego na pewno zaopatrzyć 🙂
Miodu Manuka jeszcze nie miałam okazji próbować, ale słyszałam już dużo dobrego o nim.
wiele dobrego o nim słyszałam 🙂
Słyszałam tę nazwę, ale nigdy się tym nie interesowała, bo nie cierpię miodu.
Niewiele o tym miodzie słyszałam wcześniej, a zamierzam próbować go zanim grypy zaczną nas prześladować. Dla mnie to bardzo pomocny wpis, bo odkąd nie mam już własnej pasieki, szukam wciąż dobrych miodów.
Nie znałam tego przepisu, ale dobrze go poznać. Szczególnie przed jesienna pluchą
U nas miód schodzi bardzo szybko ale króluje głównie lipowy i spadziowy Tego co polecasz nie znamy a warto chyba przyjrzeć się mi bliżej …
Muszę przyznać, że pierwszy raz o nim przeczytałam tyle informacji 😉 Jego nazwa jednak obiła mi się o uszy, ponieważ od jakiegoś czasu stał się popularnym składnikiem jeśli chodzi o półki w drogeriach 😉
Uwielbiamy miód, szczególnie na świeżym chlebie… Od lat zamawiamy w jednym miejscu i stale zachwyca nas swoim smakiem 🙂
Nie znam, ale ja w ogole nie jem miodu.