Kuchnia meksykańska, zaraz po włoskiej i amerykańskiej, cieszy się ogromną popularnością wśród Polaków. Dania wyraziste w smaku, zachwycają także aromatem. Są przy tym łatwe w przygotowaniu, czego dowodem może być quesadilla. Typowe meksykańskie danie z łatwością przyrządzisz samodzielnie. Z dodatkiem szynki, będzie smakować nie tylko dorosłym, ale i dzieciom.
Quesadilla to danie, które gości w menu każdej meksykańskiej restauracji. Z uwagi na coraz większą popularność, coraz częściej znaleźć ją można w menu wielu innych lokali gastronomicznych, takich jak np. Gruby Benek. Jej zaletą jest nie tylko wyborny smak, ale i szybkość przyrządzania. Na takie danie nie trzeba długo czekać – niezależnie od tego czy zamawiasz je w lokalu, czy przygotowujesz samodzielnie.
Quesadilla z szynką – pomysł na szybki i smaczny obiad
Nie masz pomysłu na obiad, który ucieszyłby podniebienia zarówno dorosłych, jak i dzieci? Dania rodem z Meksyku zawsze przychodzą z pomocą. Przygotuj quesadillę w wersji z szynką – połączenie sera i dobrej jakościowo wędliny sprawdza się zawsze.
Składniki (na dużych 6 porcji)
- 6 dużych tortilli kukurydzianych
- 200 g sera mozzarella lub innego szybko topiącego się
- 6 plastrów dobrej jakościowo szynki
- sos salsa
- zioła.
Kukurydziany placek posmaruj sosem, posyp tartym serem i wyłóż plastry szynki. Ponownie posyp serem, oprósz przyprawami. Złóż tortillę na pół gotowe. Quesadillę można podawać z innymi dodatkami takimi jak warzywa, kukurydza, oliwki, zioła itp.
Na rozgrzaną patelnię wyłóż tortillę i poczekaj aż ser się rozpuści. Możesz przewrócić na drugą stronę. Następnie przekrój na trójkąty (możesz użyć radełka do pizzy) i podawaj z sosem salsa – najlepiej przyrządzonego według sprawdzonego przepisu. Ze sprawdzonych moich przepisów polecam domową pizzę na cienkim cieście.
Smacznego!
Quesadillę zamówisz także w dostawie
Nie masz czasu na gotowanie? A może znajomi wpadają z niezapowiedzianą wizytą? Chociaż przyrządzenie domowej quesadilli nie zajmuje wiele czasu, nie zawsze musisz mieć składniki pod ręką.
„Kuchenny pożar” pomoże ugasić m.in. lokal Gruby Benek oferujący jedzenie w dowozie pod wskazany adres. Wystarczy skorzystać z pośrednictwa serwisu gastronomicznego i określić swoją lokalizację. Potem nie pozostaje nic innego jak zdecydować się na menu konkretnej restauracji, a następnie złożyć zamówienie. Nie musisz przy tym ograniczać się tylko do quesadilli, ponieważ wybór dań z menu jest naprawdę ogromny.
Czy już wiesz, czym uraczysz swoją rodzinę lub gości?
Wygląda pysznie 🙂 Jeszcze nie jadłam chyba nic meksykańskiego!
Jestem otwarta na nowe smaki, więc chetnie bym sróbowała
Ja uwielbiam i sama często takie dania przyrządzam. Idealnie pasują do wieczornych maratonów filmowych
Uwielbiam eksperymentować w kuchni 🙂 Idealne przekąska jak dla mnie 🙂
Zrobiłaś mi na nią ochotę.
Pysznie wygląda,muszę spróbować takiego dania.
u mnie się właśnie obiad robi a Twoj przepis brzmi smacznie 🙂
Obłędnie wyglądają i na pewno jeszcze lepiej smakują 🙂
To musi być pyszne!
Najbardziej lubię właśnie takie, proste i szybkie gotowanie – więc chętnie skorzystam z przepisu, choćby dzisiaj 🙂
Uwielbiamy jeść taki rzeczy
Wyglada pysznie a ja jestem wierna fanka kuchni meksykanskiej
Bardzo fajny przepis na dobrą quesadille. Jeszcze dobrać odpowiednią szynkę i palcę lizać.
Mój mąż uwielbia, ale my robimy z kurczakiem, sosem czosnkowym i oliwkami.
Mega pyszne, u nas też czasem takie robimy, ale dzieci wyjadają co im pasuje tylko zawsze.
Lubię takie pyszne i ekspresowe dania!
Muszę zrobić to moim chłopakom- będą zachwyceni