Moja propozycja na wyjątkowe danie dla osób lubiących ryby. Łosoś ze szparagami i sosem maślano-cytrynowym z odrobiną rozmarynu. Idealne menu na Dzień Matki. Jak myślicie czy taką kolacją zaskoczę moja rodzicielkę?
Łosoś ze szparagami i sosem maślano-cytrynowym. Idealne menu na Dzień Matki
Składniki
- Łosoś (najlepszy jest świeży filet z łososia)
- Sól, pieprz
- Cytryna, sok
- Pęczek zielonych szparagów
- Olej kokosowy, do smażenia.
Składniki na sos
- 100 gr. masła, najlepiej klarowanego
- Otarta skórka z cytryny
- Drobno posiekana natka z pietruszki
- Odrobina rozmarynu (sprawi, że sos będzie miał wyjątkowy smak)
Sposób przygotowania ryby
Łososia posypuję solą, pieprzem oraz odrobiną rozmarynu, skrapiam cytryną, lub sokiem, z limonki i zawijam w folię aluminiową. Odstawiam na kilka godzin do lodówki aby przeszedł dodatkami. Smażymy przed samym podaniem, na oleju kokosowym. Mówię Wam, jaki w domu był obłędny zapach.
Sos maślano-cytrynowy z natką pietruszki i rozmarynem- Przygotowanie
Sos maślano-cytrynowy tak naprawdę robię na ostatnią chwilę. Cytrynę szoruję pod bieżącą wodą a następnie na drobnej tarce ścieram z niej skórkę. Natkę (same listki) bardzo drobno siekam i dodaję to niej dosłownie szczyptę pociętego rozmarynu. Następnie w małym rondelku rozpuszczam masło, dodaję odrobinę soli i pieprzu, i smażę około minuty cały czas mieszając. Pod sam koniec wrzucam posiekaną natkę z rozmarynem i startą skórkę z cytryny, mieszam. Trzymam na ogniu jeszcze dosłownie chwilę, aż zacznie docierać piękny zapach ziół. Sos jest gotowy do polania łososia.
Sposób przygotowania szparagów
Szparagi, uwaga odłamujemy delikatnie końce szparagów, nie kroimy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Ja je wrzucam na wrzątek. Szparagi powinny gotować się na średnim ogniu, pod przykryciem. Zielone szparagi gotuje się krócej niż białe, ok. 8 minut i będą gotowe. Łatwo je przegotować, nie mogą być zbyt miękkie, ale powinny pozostać lekko chrupkie.
To pyszne i proste danie, które myślę, że możecie śmiało podać nawet na bardziej elegancką kolację, jednak osobom, które nie znoszą zapachu smażonej ryby, polecam rybę upiec w piekarniku. Moja mama uwielbia smażone ryby, stąd też pomysł by przygotować łososia na patelni. Do ryby polecam białe wino, moje ulubione to zdecydowanie Panul Reserve Chardonnay, idealne komponuje się z lekkimi daniami z drobiu, ryb, makaronów i oczywiście do sałat. Wina marki Panul to wina odkryte przeze mnie i mojego męża jakiś czas temu. Wino jest lekko musujące, niby wytrawne, jednak bardzo łagodne i delikatne.
To menu powstało specjalnie dla mojej mamy, która uwielbia zarówno szparagi jak i łososia, jednak sama ich nie przyrządza. W dniu jej święta postanowiłam zaszaleć i zrobić dla niej niespodziankę, tym bardziej, że jest to dla nas obu wyjątkowy dzień. Ja mam w tym dniu urodziny, czyli wiecie prezent mam już zaliczony do końca życia, a ona obchodzi swoje święto, jak każda mama 26 maja.
Myślę, że warto poświęcić troszkę czasu i zatroszczyć się o mamę, by w tym wyjątkowym dla niej dniu otrzymała od nas prezent w postaci naszej obecności. Duże prezenty dla mojej rodzicielki nigdy nie miały znaczenia, więc staram się spotkać z nią w tym szczególnym dniu.
Dzień Matki to dla mnie również idealna okazja, by podziękować jej za to, że jestem i że mnie wychowała, choć jako samotnej matce nie było jej lekko. Dziękuję jej również za trudy macierzyństwa, wszystkie dni, godziny i lata, kiedy się o mnie zamartwiała. Dziś sama będąc matką doskonale to rozumiem. Uczucia powinniśmy okazywać, zawsze na każdym kroku, jednak 26 maja w naszym kraju to wyjątkowa data i zasługuje na wyjątkową oprawę. P.S. Mój maż też uwielbia ten zestaw.
* Olej kokosowy, do smażenia zamawiany w sklepie internetowym biogo.pl. Polecam róznież inne zdrowe prdukty ze sklepu. Niebawem kolajne wpisy z przepisami na dania.
Co Ty przygotujesz dla swojej mamy, aby wspólnie z nią uczcić jej święto?
Uwielbiamy ryby a szczegolnie lososia. Czesto goszcza na naszym stole czy to pieczone czy w sosie ?
My z mama mamy bardzo dobry kontakt, takze czy to zwykly dzien czy swieto staramy sie spedzic czas ze soba. Spotkac sie na kawie, porozmawiac ?
Uwielbiam łososia, lubię szparagi, ale….nie lubię gotować 🙂 Musiałby mi ktos to danie przyrządzić :))))
Kolejne pyszności robisz.
Ja swojej mamuni też big prezentów nie robię usiadziemy sobie przy kawusi i ciachu i pogadamy. „Przebywanie” to najlepszy podarunek jako możemy dać ukochanym osobom.
Uwielbiam ryby! Przepyszny pomysł na danie nie tylko na dzień mamy 🙂
Wiesz … wstyd się przyznać ale nigdy nie jadałam szparagów. Czas to zmienić! Te zdjęcia sprawiają że mam ochotę zjeść komputer ;p
Uwielbiam łososia 🙂
Szparagi jadłam raz i średnio mi smakowały, ale to danie wygląda bosko 🙂
To narobiłaś mi smaka na łososia 😉 Piękne zdjęcia Gosiu!
U nas też szparagowo 🙂 Wczoraj zupa, tarta ze szparagami i pomidorami a dziś makaron ze szparagami. Ryba zaplanowana na weekend 🙂
Oj aleś teraz to Ty Gosiu narobiłaś smaka na zapiekankę ze zparagami.
Łosoś, szparagi i pięknie skomponowany stół. Mogę być przez jeden dzień Twoją Mamą? 😉
Zapraszam Cię kochana jak będziesz w Łodzi. Postaram sie Cię czymś zaskoczyć ?
Pięknie napisane 🙂 a ryba aż mi tu pachnie. Wino idealne dla mnie, lubię białe i lekko musujące 🙂
mmm pychotka <3
Aż mi wyschło w gardle jak to czytałam a zdjęcia spowodowały że brak mi śliny?łososia bardzo lubie i szparagi jeszcze…musze zrobic
Ależ trafiłam – dzisiaj w planach łosoś na obiad, a tu taka inspiracja. Pięknie podany 🙂
Nie jestem fanką ryb, ale w takiej wersji i ja bym się skusiła.
Łosoś i szparagi uwielbiam 🙂
To cudowny prezent na dzień mamy.
Ja osobiście łososia bym upiekła, ale rozumiem skąd pomysł patelni – w końcu to mama jest najważniejsza i jej preferencje. Sos cytrynowy, to coś co muszę sama wypróbować w domu. Brzmi jakby był łatwy do wykonania, a do ryby cytrynka pasuje idealnie. Tylko tych szparagów się boję… Wiem, że teraz sezon i jak teraz nie spróbuję, to kolejna szansa za rok, ale boję się. Kiedyś chciałam zrobić zupę z białych szparagów i …. musiałam ja wylać – nie pachniała ładnie 🙁
Narobilas mi smaka. Zwlaszcza ze uwielbiam lososia. Za to szparagów jeszcze nie probowalam
Uwielbiam ryby w sosie cytrynowo-maślanym- wygląda fantastycznie
Uwielbiam łososia w takim zestawieniu, a sos cytrynowy to idealne dopełnienie 😉
Ostatnio jadłam absolutnie najsmaczniejszego łososia ever! Tylko, że w restauracji. Chętnie wypróbuję Twój przepis – może uda mi sie zrobić coś równie pysznego 😉
Kocham łososia <3 więc nie ważne w jaki sposób jest przyrządzony i tak będzie pyszny 😉