Moja propozycja na wyjątkowe danie dla osób lubiących ryby. Łosoś ze szparagami i sosem maślano-cytrynowym z odrobiną rozmarynu. Idealne menu na Dzień Matki.  Jak myślicie czy taką kolacją zaskoczę moja rodzicielkę?

Łosoś ze szparagami i sosem maślano-cytrynowym. Idealne menu na Dzień Matki

IMG_1380

Składniki

  • Łosoś (najlepszy jest świeży filet z łososia)
  • Sól, pieprz
  • Cytryna, sok
  • Pęczek zielonych szparagów
  • Olej kokosowy, do smażenia.

IMG_1384

20170519_125530

Składniki na sos

  • 100 gr. masła, najlepiej klarowanego
  • Otarta skórka z cytryny
  • Drobno posiekana natka z pietruszki
  • Odrobina rozmarynu (sprawi, że sos będzie miał wyjątkowy smak)

Sposób przygotowania ryby

Łososia posypuję solą, pieprzem oraz odrobiną rozmarynu, skrapiam cytryną, lub sokiem, z limonki i zawijam w folię aluminiową. Odstawiam na kilka godzin do lodówki aby przeszedł dodatkami. Smażymy przed samym podaniem, na oleju kokosowym. Mówię Wam, jaki w domu był obłędny zapach.

IMG_1380

Sos maślano-cytrynowy z natką pietruszki i rozmarynem- Przygotowanie

Sos maślano-cytrynowy tak naprawdę robię na ostatnią chwilę. Cytrynę szoruję pod bieżącą wodą a następnie na drobnej tarce ścieram z niej skórkę. Natkę (same listki) bardzo drobno siekam i dodaję to niej dosłownie szczyptę pociętego rozmarynu. Następnie w małym rondelku rozpuszczam masło, dodaję odrobinę soli i pieprzu, i smażę około minuty cały czas mieszając. Pod sam koniec wrzucam posiekaną natkę z rozmarynem i startą skórkę z cytryny, mieszam. Trzymam na ogniu jeszcze dosłownie chwilę, aż zacznie docierać piękny zapach ziół. Sos jest gotowy do polania łososia.

Sposób przygotowania szparagów

IMG_1409

Szparagi, uwaga odłamujemy delikatnie końce szparagów, nie kroimy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Ja je wrzucam na wrzątek. Szparagi powinny gotować się na średnim ogniu, pod przykryciem. Zielone szparagi gotuje się krócej niż białe, ok. 8 minut i będą gotowe. Łatwo je przegotować, nie mogą być zbyt miękkie, ale powinny pozostać lekko chrupkie.

20170519_183843-1

To pyszne i proste danie, które myślę, że możecie śmiało podać nawet na bardziej elegancką kolację, jednak osobom, które nie znoszą zapachu smażonej ryby, polecam rybę upiec w piekarniku. Moja mama uwielbia smażone ryby, stąd też pomysł by przygotować łososia na patelni. Do ryby polecam białe wino, moje ulubione to zdecydowanie Panul Reserve Chardonnay, idealne komponuje się z lekkimi daniami z drobiu, ryb, makaronów i oczywiście do sałat. Wina marki Panul to wina odkryte przeze mnie i mojego męża jakiś czas temu. Wino jest lekko musujące, niby wytrawne, jednak bardzo łagodne i delikatne.

20170519_183637-1

IMG_1418

IMG_1420

IMG_1423

To menu powstało specjalnie dla mojej mamy, która uwielbia zarówno szparagi jak i łososia, jednak sama ich nie przyrządza. W dniu jej święta postanowiłam zaszaleć i zrobić dla niej niespodziankę, tym bardziej, że jest to dla nas obu wyjątkowy dzień. Ja mam w tym dniu urodziny, czyli wiecie prezent mam już zaliczony do końca życia, a ona obchodzi swoje święto, jak każda mama 26 maja.

20170519_184050-1

Myślę, że warto poświęcić troszkę czasu i zatroszczyć się o mamę, by w tym wyjątkowym dla niej dniu otrzymała od nas prezent w postaci naszej obecności. Duże prezenty dla mojej rodzicielki nigdy nie miały znaczenia, więc staram się spotkać z nią w tym szczególnym dniu. 

IMG_1424

IMG_1425

IMG_1427

Dzień Matki to dla mnie również idealna okazja, by podziękować jej za to, że jestem i że mnie wychowała, choć jako samotnej matce nie było jej lekko. Dziękuję jej również za trudy macierzyństwa, wszystkie dni, godziny i lata, kiedy się o mnie zamartwiała. Dziś sama będąc matką doskonale to rozumiem. Uczucia powinniśmy okazywać, zawsze na każdym kroku, jednak 26 maja w naszym kraju to wyjątkowa data i zasługuje na wyjątkową oprawę. P.S. Mój maż też uwielbia ten zestaw.

Olej kokosowy, do smażenia zamawiany w sklepie internetowym biogo.pl. Polecam róznież inne zdrowe prdukty ze sklepu. Niebawem kolajne wpisy z przepisami na dania.

Co Ty przygotujesz dla swojej mamy, aby wspólnie z nią uczcić jej święto?

23 thoughts on “Łosoś ze szparagami i sosem maślano-cytrynowym. Idealne menu na Dzień Matki”

  1. Uwielbiamy ryby a szczegolnie lososia. Czesto goszcza na naszym stole czy to pieczone czy w sosie ?
    My z mama mamy bardzo dobry kontakt, takze czy to zwykly dzien czy swieto staramy sie spedzic czas ze soba. Spotkac sie na kawie, porozmawiac ?

  2. Kolejne pyszności robisz.
    Ja swojej mamuni też big prezentów nie robię usiadziemy sobie przy kawusi i ciachu i pogadamy. „Przebywanie” to najlepszy podarunek jako możemy dać ukochanym osobom.

  3. To cudowny prezent na dzień mamy.
    Ja osobiście łososia bym upiekła, ale rozumiem skąd pomysł patelni – w końcu to mama jest najważniejsza i jej preferencje. Sos cytrynowy, to coś co muszę sama wypróbować w domu. Brzmi jakby był łatwy do wykonania, a do ryby cytrynka pasuje idealnie. Tylko tych szparagów się boję… Wiem, że teraz sezon i jak teraz nie spróbuję, to kolejna szansa za rok, ale boję się. Kiedyś chciałam zrobić zupę z białych szparagów i …. musiałam ja wylać – nie pachniała ładnie 🙁

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *