Dziś będzie pysznie, inspirująco i troszkę egzotycznie. A zapach, którym wypełni się Wasza kuchnia, na długo pozostanie w Waszej pamięci. Zapraszam po przepis na pyszną i aromatyczną konfiturę pomarańczową. Warto pomyśleć o ich zrobieniu właśnie w zimę, gdy pomarańcze są dość tanie, soczyste i pachnące. Konfitura pomarańczowa doskonale smakuje w naleśnikach lub racuszkach, idealna będzie do gorącej herbaty lub grzańca. Jako nadzienie do tortów lub ciast biszkoptowych. U nas dzieciaki uwielbiają ją z goframi. Na blogu znajdziecie przepis na pyszne i chrupiące gofry. Będąc ostatnio na Paddingtonie, zapragnęłam zrobić taką samą konfiturę jak uroczy miś zrobił w filmie.
Mogę Was zapewnić, że przepis na konfiturę pomarańczową jest niezwykle prosty i dość szybki. Wystarczy mieć dobre soczyste pomarańcze, limonkę lub cytrynę i cukier. Z podanych przeze mnie proporcji wyszło mi sześć słoiczków. To może być doskonały pomysł na prezent od serca dla mamy lub babci. Wystarczy pięknie zapakować i prezent gotowy. U nas w ten sposób bardzo szybko rozszedł się domowy sok malinowy. Wszyscy byli pod wrażeniem pięknie zapakowanych prezentów, które ciociom wręczył Jaś.
Konfitura z pomarańczy-prosty i szybki przepis
Składniki na ok. (6 słoiczków 250 ml)
- 2 kg pomarańczy
- 0,5 kg brązowego cukru
- 200 ml wody
- Kilka goździków
- Laska cynamonu
- Sok wyciśnięty z 1 cytryny lub limonki.
Przygotowanie konfitury pomarańczowej
Przygotowanie konfitury pomarańczowej krok po kroku:
- Pomarańcze przed przygotowaniem konfitur należy sparzyć wrzątkiem i bardzo dokładnie wyszorować. W ten sposób pozbędziemy się toksyn i chemii która znajduje się na ich skórce.
- Następnie obieramy owoce ze skórki i wrzucamy do blendera. Przygotowane wcześniej pomarańcze blendujemy.
- Z jednej pomarańczy, zostawiamy cieniutko obraną skórkę bez białego nalotu. Warto zostawić tak ok. 3 łyżki skórek bardzo cienko pociętych w paseczki. Po pokrojeniu zalać wrzątkiem i odstawić.
- W garnku rozgrzewamy wodę, dodajemy do niego cukier i zagotowujemy. Kiedy mamy już przygotowany syrop z cukru i wody dodajemy zblendowane pomarańcze i zagotowujemy.
- Po zagotowaniu do zblendowanych pomarańczy dodajemy sok z cytryny lub limonki. Całość dalej gotujemy przez ok. 2 godzinki.
- Po tym czasie dodajemy ok. 5 goździków i laskę cynamonu (można zrobić bez tych przypraw). Dodajemy pokrojoną w paseczki lub kostkę skórkę z pomarańczy.
- Konfiturę pomarańczową trzymamy na ogniu, najlepiej bez przykrywki, mieszając do czasu, aż zgęstnieje. Gotujemy całość jeszcze przez ok. 1 godzinę.
- Przygotowujemy słoiki.
- Następnie konfiturę pomarańczową przekładamy do przygotowanych wcześniej słoików.
- Można je dodatkowo za pasteryzować w (nagrzanym piekarniku do 110 stopni).
- Ewentualnie pogotować przez około 15 minut w garnku z wodą.
Od teraz zima może kojarzyć Ci się z pysznymi i pachnącymi słoikami wypełnionymi konfiturą z pomarańczy, która wyśmienicie smakuje ze świeżym pieczywem. Osobiście konfitury, czy to malinowe, czy pomarańczowe uwielbiam z gorącą herbatą z dodatkiem cynamonu, imbiru i goździków. Choć w zimowe wieczory bardzo chętnie sięgam po domowy sok malinowy. Więcej smacznuch przepisów znajdziecie w zakładce o gotowaniu klik >>.
Smacznego!
Już czuję ten zapach przez monitor.:D
Przepięknie wyszło, na pewno cudownie smakuje 🙂
Brzmi i wygląda fantastycznie, ale najpierw musiałabym taki blender sobie sprawić 🙂
Wow jaki fajny pomysł na konfiturę z pomarańczy, chętnie bym zjadła, zainspirowaaś mnie 🙂
Idealny czas na taką konfiturkę 🙂
Małgosiu zdjęcia przepiękne, ale smak na pewno też nieziemski. Bardzo chętnie wypróbuję 🙂
Same pyszności, zrobię i ja mimo że Olivier nie przepada za dzemami ale ja z chęcią się skuszę 😉
Rety, to musi być pyszne!
Gocha fajny przepis. Muszę wypróbować 🙂 Słyszałam, że owoce najlepiej czyścić w roztworze z wody z sodą oczyszczoną. Wówczas z pewnością pozbędziesz się chemii 🙂
Dobrze wiedzieć ?
Chętnie bym spróbowała, jak smakuje.
Bardzo moje, rozgrzewające smaki i przyprawy 🙂 W sam raz na zimowe chłody 🙂
Zwrotny przepis! Na pewno wykorzystam 🙂
Jakie to musi być dobre!!!
Świetny przepis? lubię naleśniki z konfiturą, a moja.malinowa już się rozeszła. Pora na pomarańczową?
Nigdy nie jadłam konfitur z pomarańczy ale zachęciłas mnie żeby spróbować.
Dość długo się ją robi, ale ten zapach… Oj, długo by się niósł po domu. ?
Chętnie wyptobuje ten przepis
Jakie to pyszne pewnie. Muszę Cię odwiedzić żeby spróbować tych Twoich pysznosci
Wygląda pysznie 🙂 Chętnie wypróbuję przepis, ponieważ moja rodzina uwielbia pomarańcze.
O losie! Uwielbiam tego typu konfiturki, smarowidła! Pomarańcza? Ależ to musi być zapach! A jaki smak! Skubnę od Ciebie przepis i udostępnię u siebie. Tak, żeby mieć pod ręką. Ja z tego typu konfiturami lubię zajadać biszkopty, herbatniki lub przekładać nimi wafle andruty 🙂
Lubię dżem pomarańczowy ale nigdy sama nie robiłam… ach… zjadłabym taką konfiturkę. 🙂
PS. Bardzo klimatyczne zdjęcia
Pyszności. Mam chęć na taką zimową herbatę z konfiturą 🙂
Zachowam sobie ten przepis bo choć czasochłonny to jest niezwykle prosty 🙂
O wow! Wygląda mega pięknie i prawie czuję ten zapach:)
Pyszności! Uwielbiam domowe konfitury
Jestem ciekawa jak smakuje
Czy konfitura zmienia kolor w miarę upływu czasu? Czytałam, że tak może się dziać, a chcę przygotować słoiczki na święta i obdarować rodzinę.
Wspaniały przepis. Zaraz go wykorzystam. Będę miała prezenty na Wielkanoc dla przyjaciół. Pozdrawiam serdecznie ❤️