Dziś będzie pysznie, inspirująco i troszkę egzotycznie. A zapach, którym wypełni się Wasza kuchnia, na długo pozostanie w Waszej pamięci. Zapraszam po przepis na pyszną i aromatyczną konfiturę pomarańczową. Warto pomyśleć o ich zrobieniu właśnie w zimę, gdy pomarańcze są dość tanie, soczyste i pachnące. Konfitura pomarańczowa doskonale smakuje w naleśnikach lub racuszkach, idealna będzie do gorącej herbaty lub grzańca. Jako nadzienie do tortów lub ciast biszkoptowych. U nas dzieciaki uwielbiają ją z goframi. Na blogu znajdziecie przepis na pyszne i chrupiące gofry. Będąc ostatnio na Paddingtonie, zapragnęłam  zrobić taką samą konfiturę jak uroczy miś zrobił w filmie.

Mogę Was zapewnić, że przepis na konfiturę pomarańczową jest niezwykle prosty i dość szybki. Wystarczy mieć dobre soczyste pomarańcze, limonkę lub cytrynę i cukier. Z podanych przeze mnie proporcji wyszło mi sześć słoiczków. To może być doskonały pomysł na prezent od serca dla mamy lub babci. Wystarczy pięknie zapakować i prezent gotowy. U nas w ten sposób bardzo szybko rozszedł się domowy sok malinowy. Wszyscy byli pod wrażeniem pięknie zapakowanych prezentów, które ciociom wręczył Jaś.

Konfitura z pomarańczy-prosty i szybki przepis

Składniki na ok. (6 słoiczków 250 ml)

  •  2 kg pomarańczy
  • 0,5 kg brązowego cukru
  • 200 ml wody
  • Kilka goździków
  • Laska cynamonu
  • Sok wyciśnięty z 1 cytryny lub limonki.

Przygotowanie konfitury pomarańczowej

Przygotowanie konfitury pomarańczowej krok po kroku:

  1. Pomarańcze przed przygotowaniem konfitur należy sparzyć wrzątkiem i bardzo dokładnie wyszorować.   W ten  sposób pozbędziemy się toksyn i chemii która znajduje się na  ich skórce.                                                                            
  2. Następnie obieramy owoce ze skórki i wrzucamy do blendera. Przygotowane wcześniej pomarańcze  blendujemy.  
  3. Z jednej pomarańczy, zostawiamy cieniutko obraną skórkę bez białego nalotu. Warto zostawić tak ok. 3 łyżki skórek bardzo cienko pociętych w paseczki. Po pokrojeniu zalać wrzątkiem i odstawić.                                                                                                   
  4.  W garnku rozgrzewamy wodę, dodajemy do niego cukier i zagotowujemy. Kiedy mamy już przygotowany syrop z cukru i wody dodajemy zblendowane pomarańcze i zagotowujemy.
  5. Po zagotowaniu do zblendowanych pomarańczy dodajemy sok z cytryny lub limonki.   Całość dalej gotujemy przez ok. 2 godzinki.
  6. Po tym czasie dodajemy ok. 5 goździków i laskę cynamonu (można zrobić bez tych przypraw). Dodajemy pokrojoną w paseczki lub kostkę skórkę z pomarańczy.   
  7. Konfiturę pomarańczową trzymamy na ogniu, najlepiej bez przykrywki, mieszając do czasu, aż zgęstnieje. Gotujemy całość jeszcze przez ok. 1 godzinę.
  8.  Przygotowujemy słoiki.
  9. Następnie konfiturę pomarańczową przekładamy do przygotowanych wcześniej słoików.                                                                                                 
  10. Można je dodatkowo za pasteryzować w (nagrzanym piekarniku do 110 stopni).
  11. Ewentualnie pogotować przez  około 15 minut w garnku z wodą.

Od teraz zima może kojarzyć Ci się z pysznymi i pachnącymi słoikami wypełnionymi konfiturą z pomarańczy, która wyśmienicie smakuje ze świeżym pieczywem. Osobiście konfitury, czy to malinowe, czy pomarańczowe uwielbiam z gorącą herbatą z dodatkiem cynamonu, imbiru i goździków. Choć w zimowe wieczory bardzo chętnie sięgam po domowy  sok malinowy. Więcej smacznuch przepisów znajdziecie w zakładce o gotowaniu klik >>.

Smacznego!

28 thoughts on “Konfitura z pomarańczy-prosty i szybki przepis”

  1. Świetny przepis? lubię naleśniki z konfiturą, a moja.malinowa już się rozeszła. Pora na pomarańczową?

  2. O losie! Uwielbiam tego typu konfiturki, smarowidła! Pomarańcza? Ależ to musi być zapach! A jaki smak! Skubnę od Ciebie przepis i udostępnię u siebie. Tak, żeby mieć pod ręką. Ja z tego typu konfiturami lubię zajadać biszkopty, herbatniki lub przekładać nimi wafle andruty 🙂

  3. Lubię dżem pomarańczowy ale nigdy sama nie robiłam… ach… zjadłabym taką konfiturkę. 🙂
    PS. Bardzo klimatyczne zdjęcia

  4. Czy konfitura zmienia kolor w miarę upływu czasu? Czytałam, że tak może się dziać, a chcę przygotować słoiczki na święta i obdarować rodzinę.

  5. Wspaniały przepis. Zaraz go wykorzystam. Będę miała prezenty na Wielkanoc dla przyjaciół. Pozdrawiam serdecznie ❤️

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *