Zachwycają niezwykłym smakiem i aromatem, są puszyste i delikatne i najczęściej pakowane są do dużych kartonów lub puszek. O czym mowa? Oczywiście o niesamowicie pysznych włoskich babkach drożdżowych panettone! Można spotkać je we włoskich sklepach, ale i nie tylko, bo coraz częściej pojawiają się również w polskich dyskontach.
Babki włoskie podbiły serca wielu smakoszy na całym świecie i nie ma się, co temu dziwić, bo wypieki te wprost rozpływają się w ustach. Święta zbliżają się wielkimi krokami, więc jeśli chcesz mieć na swoim stole oryginalną, świąteczną babkę panettone prosto z Włoch, zajrzyj do sklepu internetowego Schronisko Bukowina. Znajdziesz tam również inne rodzaje włoskich ciast.
Tradycyjne świąteczne włoskie ciasta
Kuchnia włoska słynie z przepysznych dań, ale również ze znakomitych deserów i wypieków. Do tradycyjnych przysmaków serwowanych na święta zalicza się m.in. wyśmienite drożdżowe babki takie jak penttone, pandoro, czy colombę. To prawdziwe bogactwo smaków, które potrafi uwieść każdego łasucha. Co łączy te wypieki? Wszystkie powstają z najlepszej jakości składników oraz ciasta drożdżowego. Są puszyste, przepełnione niezwykłym aromatem i do tego nieziemsko smakują. Różnią się one natomiast kształtem, dodatkami i okresem, w którym najczęściej są serwowane. Panettone i pandoro na stołach pojawiają się w czasie świąt Bożego Narodzenia, z kolei colomba to wypiek, którym Włosi zajadają się podczas Wielkanocy. Pandoro ma stożkowy kształt i określane jest mianem „złotego chleba”, ze względu na charakterystyczną, żółtą barwę, którą zawdzięcza dużej ilości jajek. Wyróżnia się przyjemnym aromatem wanilii i zazwyczaj dołączona jest do niej saszetka z cukrem pudrem do posypania. Baba colomba występuje w kształcie gołębicy i nie jest zbyt wysoka. Może być przełożona kremem lub urozmaicona dodatkami. Tradycyjna wielkanocna babka pokryta jest glazurą z białka i cukru, a na jej wierzchu ułożone są migdały.
Włoska babka bożonarodzeniowa – Panettone
Panettone to tradycyjny wyrób cukierniczy, który przywędrował do nas prosto z Włoch i na dobre zadomowił się na polskich stołach. Gdzie tkwi sekret smaku tego wypieku na bazie drożdży? Włoskie ciasto drożdżowe panettone wywodzące się z Mediolanu i najczęściej wypiekane w okresie świąt Bożego Narodzenia i Nowego Roku, to babka, którą mało kto umie upiec… Sam proces przygotowania ciasta jest bardzo długi i skomplikowany, dodatkowo wypiek musi powstać ze składników najwyższej jakości. Panettone to ciasto z duszą, które powstaje według wielowiekowej receptury, w której duże znaczenie odgrywa skrupulatna technologia wyrobu oparta na prowadzeniu naturalnych szczepów drożdży, wysokiej klasy mąki pszennej, żółtek jaj wiejskich oraz masła, mleka i starannie wyselekcjonowanych bakalii. Jak wygląda klasyczne panettone? Jest okrągłe i wysokie, z wierzchu nieco przypieczone, a w środku miękkie i puszyste, wypełnione dodatkami w postaci rodzynek, kawałków czekolady, czy kandyzowanej skórki pomarańczy lub kremu.
Chcesz przekonać się o wyjątkowym smaku wypieku, który wyszedł spod ręki włoskich cukierników? W ofercie sklepu online Schronisko Bukowina, spośród wielu produktów włoskich, możesz wybrać swoją ulubioną babkę drożdżową np. panettone z kremem czekoladowym lub cytrynowym.
Co innego zaplanować jeszcze na święta?
Przygotowując się do świąt, warto odpowiednio wcześniej pomyśleć o produktach, które na świątecznym stole powinny się znaleźć. W tym roku marzą Ci się święta we włoskim stylu? Zajrzyj do sklepu Schronisko Bukowina, w którym znajdziesz oryginalne artykuły importowane bezpośrednio z Włoch. Dojrzewające wędliny, sery i rozmaite przetwory z pewnością urozmaicą niejedno rodzinne spotkanie. Nie zapomnij o wyjątkowej babce drożdżowej, której świeżością będziesz mógł cieszyć się naprawdę długo. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby zorganizować święta zgodnie z polską tradycją! W asortymencie sklepu Schronisko Bukowina nie mogło zabraknąć również wybornych regionalnych przysmaków. W wirtualnej spiżarni kryją się zdrowe i gotowe dania w słoikach takie jak bigos myśliwski, kapusta z grzybami, czy barszcz czerwony. Takie przysmaki idealnie sprawdzą się na wigilijnym stole.
- wpis we współpracy ze sklepem internetowym Schronisko Bukowina
Pierwszy raz spróbowałam właśnie we Włoszech. Pyszne babeczki w każdej wersji smakowej.