Specem w robieniu najpyszniejszego dżemu truskawkowego według mojego syna jest babcia Jadzia, i to właśnie od niej otrzymałam kilka wskazówek, jak zrobić pyszny dżem pozbawiony zagęszczaczy. Dżem, który zachowa kolor na dłużej, będzie smaczny i na pewno się nie zepsuje. Po jej wskazówkach zdecydowałam się na najprostszy przepis na pyszny owocowy dżem bez zagęszczaczy. Najważniejsze w nim jest to, że dzień przed przygotowaniem dżemu truskawki zasypuje się cukrem i odstawia do puszczenia soku.
Następnego dnia przekłada się je do garnka lub na głęboką patelnię, ale dopiero rozpuszczeniu się całkowicie cukru. Następnie na średnim ogniu, przesmaża się truskawki do czasu, aż dżem truskawkowy nabierze odpowiedniej konsystencji-gęstości i można będziego przelać do wcze,śniej przygotowanych słoików.
Właściwości truskawek
Truskawki mają liczne właściwości i wartości odżywcze, o których warto pamiętać. Są to owoce nisko kaloryczne, pod warunkiem, że ich nie dosładzamy i nie jemy z tłustą śmietaną. Są smaczne, pachnące soczyste i zdrowe. Sama nie wiem czy to truskawki czy maliny lubię bardziej. Warto wspomnieć że truskawki mają niski indeks glikemiczny (IG = 40) i zawierają fruktozę, dlatego poleca się je osobom chorującym na cukrzycę.
Poleca się je reumatykom, ludziom cierpiącym na schorzenia wątroby, a także nerek. Truskawki są moczopędne, obniżają poziom złego cholesterolu oraz ciśnienie tętnicze. Warto jednam mieć na uwadze to, że są one dość często alergizujące. Z tego względu truskawki należy bardzo ostrożnie podawać dzieciom od 1 roku życia. Niestety jeżeli okaże się, że wywołują alergię, trzeba z nich zrezygnować na jakiś czas. Alergia też może wystąpić u dorosłych, którzy wcześniej nie mieli na nie alergii. Dlatego nie jedzmy truskawek od razu w dużych ilościach. Ponieważ owoce te zawierają również salicylany, osoby uczulone na kwas salicylowy najprawdopodobniej nie będą mogły ich jadać. Problem będą też mieli chorzy cierpiący na zespół jelita drażliwego.
Dżem truskawkowy bez (zagęszczaczy) 2 sposoby na przygotowanie
Składniki na dżem truskawkiwy – 20 słoików 250-300 gram.
- 10 kg truskawek.
- 2,5 kg cukru.
- sok i miąższ z 1-2 cytryn.
- ewentualnie 1/2 szklanki mocnego wywaru z mięty.
Przepis na dżem truskawkowy bez zagęszczaczy
- Truskawki myjemy, odszypułkowujemy i odstawiamy, żeby obciekły. Następnie zasypujemy cukrem, żeby owoce puściły sok. Najlepiej na 24 godziny w chłodnym miejscu.
- Następnie całość przekładamy do dużego garnka — im szerszy, tym lepszy, bo dżem szybciej odparuje. Następnie dodajemy sok i ewentualnie skórkę z cytryny.
- Całość podgrzewamy na niewielkim ogniu, żeby cukier całkowicie się rozpuścił. Po zagotowaniu się zwiększamy ogień, by syrop z truskawkami zaczął bulgotać.
- Należy pamiętać by od czasu do czasu mieszać dżem by nie przywarł do garnka i się nie przypalił.
- Przesmażamy całość, do czasu aż syrop zacznie ciemnieć i gęstnieć. Myślę, że ok. 2-3 godziny wystarczą by uzyskać odpowiednią konsystencję.
- Gęstość dżemu truskawkowego sprawdzamy metodą „zimnego talerza” – kiedy to wylewamy kroplę na schłodzony talerzyk i odwracamy pionowo, jeśli dżem nie ścieka po ściance, oznacza to, że dżem truskawkowy, jest już gotowy, do przelania w słoiki.
- Następnie przelewamy gorący dżem do /wyprażonych słoików odwracamy do góry dnem i zostawiamy do wystygnięcia.
- Po zakręceniu słoiki można też dodatkowo pasteryzować inaczej (wekować) w garnku z wrzątkiem. Jednak ja zazwyczaj przygotowując weki, odwracam je do góry dnem i zostawiam do wystygnięcia.
Drżem truskawkowy z miętą
Podczas smażenia truskawek dodaję sok z cytryny, można dodać sok i miąższ z cytryny, a dodatkowo do całości można dodać 1/2 szklanki mocnego wywaru zapażonego ze świeżej mięty. Po dodaniu naparu z mięty całosć będzie trzeba ciut dłużej gotować. Dzięki temu dżemy w tym roku nabrały dodatkowego aromatu i zachowały piękny, głęboko czerwony kolor.
Myślę, że nasze zapasy na zimę nam wystarczą, choć mając w domu prawdziwego fana tych domowych słodkości, któż to wie? Mam nadzieję, że będzie idealny na śniadanie, do naleśników na słodko, gofrów czekoladowych lub innych deserów, ewntualnie do kanapek i ciast.
Wskazówki przed przygotowaniem dżemu truskawkowego bez zagęszczaczy
- Cytryny przed wyciskaniem soku lub ścieraniem należy koniecznie wyszorować porządnie szczoteczką, a później wyparzyć.
- Słoiki warto wyparzyć wrzątkiem.
- Żelowanie dżemu można też ułatwić, najpierw karmelizując delikatnie sam cukier, a dopiero potem dodając do niego owoce.
Jako ciekawostka
Dżem z miętą nabiera szlachetności i zupełnie innego smaku. Ja robiąc go po raz pierwszy w tym roku, zakochałam się w tym smaku. Mam już zrobione kilka słoików ogórków ze sprawdzonego przepisu. Teraz pora brać się za domowy sok malinowy i winko. Soku malinowego szczególnie w okresie zimowym idzie u nas bardzo dużo.
Truskawki – kalorie, wartości odżywcze (w 100 g)
Wartość energetyczna – 32 kcal
Białko ogółem – 0.67 g
Tłuszcz – 0.30 g
Węglowodany – 7.68 g (w tym cukry proste 4.89 g )
Błonnik – 2.0 g
Witaminy
Witamina C – 58.8 mg
Tiamina – 0.024 mg
Ryboflawina – 0.022 mg
Niacyna – 0.386 mg
Witamina B6 – 0.047 mg
Kwas foliowy – 24 µg
Witamina A – 12 IU
Witamina E – 0.29 mg
Witamina K – 2.2 µg
Minerały
Wapń – 16 mg
Żelazo – 0.41 mg
Magnez – 13 mg
Fosfor – 24 mg
Potas – 153 mg
Sód – 1 mg
Cynk – 0.14 mg
Kwasy tłuszczowe
nasycone – 0.015 g
jednonienasycone – 0.043 g
wielonienasycone – 0.155 g
*Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/truskawki-dobre-dla-zdrowia-i-urody-jakie-witaminy-mineraly-zawieraja-_36662.html#truskawki-kalorie-wartosci-odzywcze
Mam też nadzieję, że wygląda co najmniej apetycznie i skusicie się na jego przygotowanie. Należy pamiętać, że podczas gotowania i pasteryzowaniu cześć witamin ginie.
Jeżeli jesteście łasuchami i lubicie truskwkowe warciacie polecam przepis na „Drożdżowe rogaliki z truskawkami (owocami) -KLIK”
Smacznego 🙂
Ja uwielbiam truskawki, choć nie wiem czy poradziłabym z przygotowaniem własnoręcznie takiego dżemu.
Myślę, że dałabyś radę, to naprawdę proste 🙂
Uwielbiam dżemy i soki wlasnej roboty. Dziś ruszają porzeczki 🙂 truskawki robilam inaczej – po lekkim zagotowaniu odlalam sok do drufiego garnka. Truskawki zbelndowalam i jeszcze smażyłam. Soku z cytrymy dosc dużo dodałam. Sok zabutelkowałam. Tak samo z wiśniami 🙂
U mnie z 5 kg owoców wyszło 25 słoików dżemu, a z dwóch kg ok 12 buteleczek soku
Nie za bardzo lubię truskawki, ale dżem z miętą, to może być szansą na ich polubienie
Przepis bardzo podobny do mojego 🙂 Uwielbiam truskawki i wszelkie truskawkowe przetwory 🙂 U mnie na blogu też dziś truskawkowo 😉
brzmi dobrze i szybko a to najważniejsze 😛
Dżem truskawkowy to zdecydowanie mój ulubiony <3
O! Super, że trafiłam na ten przepis, bo widzę, że to bardzo nieprzesłodzone proporcje cukru do owoców, a ten pomysł z miętą bardzo mnie zaintrygował. Ciestem ciekawa tego smaku. Mam nadzieję, że zdążę wypróbować przepis jeszcze w tym sezonie. Dziękuję 🙂
Wygląda wspaniale, bardzo apetycznie 🙂 Sama jestem raczej od jedzenia, niż od robienia 😉
Uwielbiam truskawki i oczywiście dżem z nich zrobiony, chętnie wypróbuję przepis z mietą bo jestem ciekawa smaku
Uwielbiam truskawki i taki dżemik też
Próbowałam zrobić kiedyś dżem z wiśni bez zageszczaczy i wyszedl mi za rzadki. Coś musiałam źle zrobic.
Osiągnęłam szczyt swojego „chcenia” i zrobiłam w weekend syrop z miety 🙂 Na dżemy brak czasu i chęci …
Piękne zdjęcia Gosiu!
Ależ się pysznie zrobiło… Od lat przygotowuję dżemy truskawkowe bez żelatyny i innych świństw, za to z mięta właśnie.
Świetny przepis. Idealny dla dzieciaków ale my chyba nie przejemy aż 20 słoiczków szczególnie ze truskawkowy jadamy rzadko. Ja uwielbiam dżem z czarnej porzeczki.
Ależ to smakowite. Olśniło mnie dzięki Tobie. W te wakacje zrobię właśnie taki truskawkowy z miętą, której mnóstwo w ogródku. Oczywiście z dodatkiem soku z cytryny. Dziękuję za inspirację. 💚