Zupy krem z warzyw to danie, które uwielbiam, ale tylko pod warunkiem z przygotuje je samodzielnie. Choć zdarzyło mi się zjeść naprawdę pyszną zupę krem w restauracji. W sezonie letnim bardzo często przygotowuje też dla nas chłodniki. Zdecydowanie moim ulubionym jest chłodnik z botwiny – moje dzieci jednak za nim nie przepadają, ja nie pogardzę też chłodnikiem ogórkowym lub chłodnikiem z owoców.
Zupy krem są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Co ważne taką zupę możemy doprawić według własnych upodobań i kubków smakowych. Zupa krem to idealny sposób, by przemycić dzieciom zdrowe, choć czasem nielubiane składniki w zupie. A zupa krem może powstać praktycznie z każdego warzywa. Duńska zupa krem z pora z dodatkiem parmezanu, podana z grzankami lub groszkiem ptysiowym, to bardzo dobry pomysł na szybki i smaczny obiad. Uwielbiam jej smak, ta zupa smakuje wyśmienicie!
Zupa krem z porów – składniki
Co będzie potrzebne do przygotowaniazupy z porów?
- 4 średnie pory
- 2-3 cebulki
- 1,5 litra bulionu najlepszy będzie rosół, ale (może być też wywar z kostki
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz ziołowy do smaku
- 1/2 opakowania topionego łagodnego serka ok. 50 gr do zupy
- (zioła) w tym rozmaryn i tymianek, plus zioła do dekoracji, ewentualnie natka z pietruszki
- 50 dag startego parmezanu (nie koniecznie)
- 2 łyżki masła
- dwa ząbki czosnku
- gałązka lubczyku (nie jest to koniecznie)
- opcjonalnie można dodać 4 ziemniaki
- 3 łyżki gęstej śmietany
- grzanki ziołowe lub posypka z prażonego słonecznika, dyni i orzechów, ewentualnie paluszki grissini.
Duńska zupa krem z porów — przygotowanie
Pora kroję dość drobno na skośne plastry, następnie obieram cebulę i drobno kroję. Na patelni rozpuszczam masło lub oliwkę, następnie wrzucam pokrojone pory razem z cebulą, posypuje ziołami i cały czas mieszając, doprowadzam do ich zeszklenia. Dzięki podsmażeniu smak pora staje się łagodniejszy. Jeżęli robię zupe z ziemniakami to wrzycam je do bulionu jeszcze przed porem. Tak przygotowane warzywa przekładam do garnka, zalewam przygotowanym wcześniej bulionem(rosołem), dodaję świeże zioła, doprawiam pieprzem i solą, a następnie gotuję około 20 minut na małym ogniu.
Kiedy pory są już miękkie, dodaję ser topiony i mieszam do rozpuszczenia. Na koniec dodaję odrobinę gałki muszkatałowej. Pod koniec dodaję śmietanę i doprowadzam zupę do wrzenia. Na sam koniec blenduję, zazwyczaj robię to blenderem ręcznym i gotowe.
Jak i z czym podawać zupę krem z porów?
Zupę podaję w głębokich miseczkach lub talerzach, na wierzch posypuję startym parmezanem, grzankami i dużą ilością natki pietruszki. Dodatkowo można do niej podać czosnkową bagietkę lub paluszki grissini. Można udekorować ją lekko zblanszowanymi porami pokrojonymi w grubsze plastry.
Uwielbiam zupy krem z różnych warzyw, polecam też mój przepis na zupę krem z dyni z lubczykiem, dla mnie to obowiązkowe danie na koniec sierpnia i początek września. Pyszna zupa krem z pora w takim wydaniu na pewno Ci zasmakuje. Krem warto przygotować ze świeżego pora, z wykorzystaniem wszystkich jego części.
Smacznego:)
Lubicie zupy krem, jaką lubicie najbardziej ?
Uwielbiam takie zupy krem
Wygląda przepysznie. Muszę tylko zaprosić gości, żeby móc ją zrobić, bo u nas w domu, oprócz mnie, nikt nie lubi porów.
Uwielbiam zupy krem! U mnie wygrywa dyniowe z masłem orzechowym 😉
Wow, wygląda pysznie. U nas często robimy zupy krem szczególnie z dyni i groszku
Ja jakoś nie mogę się przekonać do kremów.
Uwielbiam por wiec chętnie wypróbuje twój przepis. Zapytam skąd masz te cudne garnuszki na zupę ?
Kupiłam kiedyś w Aldi
Ja zawsze dodaję estragon- mhhh też jest pyszna
Przepis zbliżony do tego, który od lat robię, przy czym nie daje parmezanu, tylko na wierzch scieram np ser żółty złoty mazur bo za innym moje dzieci nie przepadają 🙂
Jeszcze ani nie jadłam ani tym bardziej nie gotowałam zupy z porów, a Twoje zdjęcia mnie zaczarowały 🙂
Patrząc na te smakowicie wyglądające zdjęcia – myślę sobie, że może jednak przekonam się do pora 🙂
Muszę ją zrobić na obiad
Bardzo lubię takie zupy, chętnie wypróbuję 🙂
Uwielbiam zupy krem. Zwłaszcza te przygotowane przez moją mamę 😉 ale ta zapowiada się także wspaniale.
Często robię zupy-kremy – świetnie rozgrzewają 🙂
Gosia, ta zupa wygląda obłędnie! Chętnie spróbuję zrobić moim chłopakom 🙂
Jedyną zupę krem jaką jadłam to z brokuła. Ale ta też wygląda pysznie. Z chęcią kiedyś ją zrobię.
Koniecznie muszę ją przygotować i sprawdzić jak smakuje 🙂
Zupy kremy uwielbiam, ale z porów jeszcze nie próbowałam…
Dzięki za przepis! Muszę przygotować dla Męża- będzie zachwycony!
Sądzę, że by mi bardzo smakowała! Wypróbuję przepis. 🙂
A zdjęcia prześliczne!
Uwielbiam tego typu dania, zupy krem to moja miłość
KOniecznie muszę ją kiedyś zrobić
Zupy kremy kocham bardzo! Szczególnie jesienno- zimową porą. Z pora robię rzadziej, upodobałam sobie bardziej cebulową i brokułową 🙂 Przepiękne i apetyczne zdjęcia!
Wszystko pysznie wygląda, na 100% jutro robię takie na obiad 😀
Gosia, próbowałam zupy przygotowanej według Twojego przepisu i nie ukrywam, ze jest obłędna!Nawet mój Tomek, który za zupami nie przepada zajadał się 🙂
Zrobiłam dzisiaj! REWELACJA!!!
Nie przepadam za porami, które ciągną się w zupie, ale może taka zupa w formie kremu to lepsze rozwiązanie. Spróbuję!