Zupy krem z warzyw to danie, które  uwielbiam, ale tylko pod warunkiem z przygotuje je samodzielnie. Choć zdarzyło mi się zjeść naprawdę pyszną zupę krem w restauracji. W sezonie letnim bardzo często przygotowuje też dla nas chłodniki. Zdecydowanie moim ulubionym jest chłodnik z botwiny –  moje dzieci jednak za nim nie przepadają, ja nie pogardzę  też chłodnikiem ogórkowym lub chłodnikiem z owoców.

Duńska zupa krem z porów

Zupy krem są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Co ważne taką zupę możemy doprawić według własnych upodobań i kubków smakowych. Zupa krem to idealny sposób, by przemycić dzieciom zdrowe, choć czasem nielubiane składniki w zupie. A zupa krem może powstać praktycznie z każdego warzywa. Duńska zupa krem z pora z dodatkiem parmezanu, podana z grzankami lub groszkiem ptysiowym, to bardzo dobry pomysł na szybki i smaczny obiad.  Uwielbiam jej smak, ta  zupa smakuje wyśmienicie!

Zupa krem to idealny sposób, by przemycić dzieciom zdrowe, choć czasem nielubiane składniki w pysznej zupie.

Zupa krem z porów – składniki

zupa krem z porów składniki
Duńska zupa krem z porów składniki

Co  będzie potrzebne do przygotowaniazupy z porów? 

  • 4 średnie pory
  • 2-3 cebulki
  • 1,5 litra bulionu najlepszy będzie rosół, ale (może być też wywar z kostki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz ziołowy do smaku
  • 1/2 opakowania topionego łagodnego  serka ok. 50 gr do zupy
  • (zioła) w tym rozmaryn i tymianek, plus zioła do dekoracji, ewentualnie natka z pietruszki
  • 50 dag startego parmezanu (nie koniecznie)
  • 2 łyżki masła
  • dwa ząbki czosnku
  • gałązka lubczyku (nie jest to  koniecznie)
  • opcjonalnie można dodać 4 ziemniaki
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • grzanki ziołowe lub posypka z prażonego słonecznika, dyni i orzechów, ewentualnie paluszki  grissini.

Duńska zupa krem z porów składniki do zupy

Duńska zupa krem z porów — przygotowanie

Pora kroję dość drobno na skośne plastry, następnie obieram cebulę i drobno kroję. Na patelni rozpuszczam masło lub oliwkę, następnie wrzucam pokrojone pory razem z cebulą, posypuje ziołami i cały czas mieszając, doprowadzam do ich zeszklenia. Dzięki podsmażeniu smak pora staje się łagodniejszy. Jeżęli robię zupe z ziemniakami to wrzycam je do bulionu jeszcze przed porem. Tak przygotowane warzywa przekładam do garnka, zalewam przygotowanym wcześniej bulionem(rosołem),  dodaję świeże zioła, doprawiam pieprzem i solą, a następnie gotuję około 20 minut na małym ogniu.

zupa krem z porów

Kiedy pory są już miękkie, dodaję ser topiony i mieszam do rozpuszczenia. Na koniec dodaję odrobinę gałki muszkatałowej. Pod koniec dodaję śmietanę i doprowadzam zupę do wrzenia.   Na sam koniec blenduję, zazwyczaj robię to blenderem ręcznym i gotowe.

Jak  i z czym podawać zupę krem z porów?

sposób podania zupy krem

Zupę podaję w głębokich miseczkach lub talerzach, na wierzch posypuję startym parmezanem, grzankami i dużą ilością natki pietruszki. Dodatkowo można do niej podać czosnkową bagietkę lub paluszki  grissini. Można udekorować ją lekko zblanszowanymi porami pokrojonymi w grubsze plastry.

Jak  i z czym podawać zupę krem z pora

Duńska zupa krem porowy

Uwielbiam zupy krem z różnych warzyw, polecam też mój przepis na zupę krem z dyni z lubczykiem, dla mnie to obowiązkowe danie na koniec sierpnia i początek września. Pyszna zupa krem z pora w takim wydaniu na pewno Ci zasmakuje. Krem warto przygotować ze świeżego pora, z wykorzystaniem wszystkich jego części.

krem z pora

Zupa krem z pora

Smacznego:)

Lubicie zupy krem, jaką lubicie najbardziej ?

28 thoughts on “Duńska zupa krem z porów”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *