Jesień i zima to chyba największy sprawdzian dla odporności naszego organizmu. Bakterie i wirusy czają się na każdym kroku. Od czasu kiedy Jaś poszedł do przedszkola, co roku od września do kwietnia walczyłam o jego zdrowie i nasze przetrwanie. Mając w domu dziecko w wieki przedszkolnym, doskonale wiem, jak to jest jak łapie w przedszkolu dosłownie wszystko. Od kilku miesięcy, zaczęłam bardzo dużo czytać o tym, jak domowymi sposobami wzmocnić jego organizm. Warto pamiętac o zdrowym i racjonalnym żywieniu. Zdrowe i pożywne śniadanie to pierwszy i bardzo ważny krok do zdrowia.
Chciałam się z Wami podzielić przepisem na genialny domowy syrop na odporność. Syrop, który w rewelacyjny sposób wzmacniania odporność całej rodziny! To bardzo dobra propozycja, szczególnie na jesień i zimę, kiedy zwiększa się ryzyko zachorowań i przeziębień.
Od września podaję mu domowe środki wspomagające walkę organizmu z infekcjami i jest naprawdę całkiem nieźle. Wiem, że podawane przeze mnie specyfiki w tym domowy syrop na odporność i supelementowana dodatkowo witamina D budują jego naturalną odporność. Wiadomo, jak to jest z maluchami w przedszkolu. Poznajcie zatem nasz sposób na zwiększenie odporności. Syrop z miodu, czosnku, imbiru i cytryny, to naturalny i bardzo łatwy w przygotowaniu specyfik z domowej spiżarni. Przepis na zdrowy, nawet smaczny złoty nektar znajdziesz poniżej.
Domowy syrop na przeziębienie i odporność
Przepis na ten syrop nie jest moim autorskim wynalazkiem. Z pewnością natrafiliście na podobny lub taki sam w Internecie, tak naprawdę to poleciła mi go pediatra mojego Jasia. Dziś zamieszczam go na moim blogu, ponieważ ten przepis zwyczajnie się u nas sprawdza? Z pewnością poprawia odporność organizmu i wspomaga w przypadku jego osłabienia. Już od września mam w lodówce jego zapas i powiem szczerze, że działa cuda. Już co najmniej kilka razy przy spadku odporności u Jasia udało mi się zapanować nad chorobą.
4 zdrowe składniki, które w połączeniu poprawiają odporność i pomagają zwalczać bakterie i wirusy.
Syrop z miodu, czosnku, imbiru i cytryny- przepis
Informacje o składnikach użytych do przygotowania syropu na poprawę odporności. Poniżej znajdziecie kilka słów o drogocennych właściwościach składników domowego syropu na wzmocnienie odporności.
Miód – polecam miód Manuka ma działanie bakteriobójcze i przeciwzapalne, dodatkowo wspiera pracę wszystkich układów naszego organizmu. Jest prawdziwą skarbnicą witamin, mikro- i makroelementów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ja zazwyczaj używam miodu lipowego lub spadziowego, mają one spore działanie antybakteryjne. Prawdziwy miód a miód ma znaczenie.
Imbir – to idealny specyfik na grypę, przeziębienie i spadek odporności. – Zawiera mnóstwo witamin m.in. C, B6, E, K z także kwas foliowy czy niacynę, oraz szereg minerałów takich jak: wapń, magnez, żelazo, potas sód i cynk. Lekarze twierdzą, że ma bardzo podobne działanie jak aspiryna. Herbaty i napary z imbirem są niezastąpione w przypadku przeziębień, bólu gardła i grypy. Dodatkowo pomaga przy kłopotach z układem trawiennym, łagodzi migreny i bóle miesiączkowe oraz wspomaga oczyszczane, a nawet odchudzanie. Z pewnością przyśpiesza metabolizm i zwiększa produkcję enzymów trawiennych.
- Chroni organizm przed wirusami
- Posiada właściwości oczyszczające
- Przyspiesza enzymy trawienne
- Niezastąpiony w przypadku bólu gardła, przeziębieniach i grypie.
Czosnek – z pewnością hamuje rozwój bakterii. Czosnek posiada związki eteryczne bogate w związki siarki, które nie niszczą flory jelitowej, a jednocześnie zatrzymują rozwój groźnych dla organizmu bakterii. To naturalny antybiotyk, gdyż pomaga w leczeniu wielu infekcji. Tak jak i imbir, może pomóc w dolegliwościach trawiennych oraz ma działania przeciwzakrzepowe i przeciwzapalne. Mleko z masłem, czosnkiem i miodem sprawdza się zawsze.
- Ułatwia trawienie.
- Hamuje rozwój bakterii.
- Wzmacnia odporność.
- Wspomaga umysł i serce.
Cytryna – zawiera sporo witaminy C i flawonoidów, które w łatwy sposób walczą z przeziębieniem i infekcją. Cytryna odkwasza organizm, co ma bardzo dobre działanie dla jego funkcjonowania. Cytryna ma też bardzo silne działanie bakteriobójcze.
To tylko namiastka właściwości tych drogocennych produktów dostępnych dla każdego z nas. Warto je połączyć, po to, by wycisnąć z nich to, co najlepsze dla naszego organizmu! W zależności od tego, ile chcemy go zrobić, tyle składników będziemy potrzebować. Ja podaję listę na trzy osoby.
Składniki domowego syropu na odporność:
• 2 cytryny
• 1/2 średniej wielkości obranego imbiru około 80-100 gram.
• 4 ząbki czosnku
• 5 łyżek miodu
* Z podanych proporcji wyjdzie około 8 łyżek syropu. Warto podwoić proporcje.
Przepis na domowy syrop na odporność?
Przepis jest niezwykle prosty.
• Należy opłukać i sparzyć cytryny a następnie wycisnąć sok lub po obraniu ze skóry pokroić w plastry .
• Potem bardzo drobno pokroić imbir i czosnek.
• Na koniec wszystkie składniki włożyć do blendera, dodać miód i zblendować całość na jednolitą masę. Odstawić na kilka godzin na blacie. Po około 6 godzinach przelać wszystko przez sitko lub podawać w takiej konsystencji. Przechowywać w lodówce.
Uwaga! Przygotowany syrop na odporność przechowujemy w lodówce nie dłużej niż 2-3 tygodnie. Z podanych proporcji nie wychodzi tego dużo, ale warto robić go częściej i mniejsze ilości. Ja robię z podwójnej porcji.
Jak stosować syrop ? Czy dzieci również mogą go pić?
Dzieciom w wieku przedszkolnym warto podawać 1 łyżeczkę na dobę. W przypadku infekcji 1 rano i 1 wieczorem, dorośli mogą zażywać do 2 stołowych łyżek na dobę.
*Czosnek obciąża żołądek.
Dziś zdrowotnie i przeciw wirusom. Czosnek ma specyficzny smak, najgorsze są dwie pierwsze dawki. 🙂 Warto go wprowadzić do diety w walce o odporność dla całej rodziny. Przed pierwszym podaniem warto odstawić syrop na noc do lodówki. Przed każdym podaniem dokładnie wstrząsnąć słoikiem lub butelką.
♥♥♥
Przepisów na naturalne syropy na odporność jest całe mnóstwo. Dziś wiem, że warto z nich korzystać, by potem w sezonie zwiększonego ryzyka zachorowań nie stać w aptece po kolejne antybiotyki. Są proste do zrobienia i co najważniejsze naturalne i naprawdę skuteczne.
Uwaga!
Jeśli któryś z członków Waszej rodziny jest uczulony na jakikolwiek składnik, warto pominąć go w przepisie! Sam czosnek, imbir czy cytryna mają naprawdę bardzo dobrze działanie na ludzki organizm. Kolejny wpis z natury domowa apteczka a w nim znajdziecie sporo informacji i domowych antybiotykach. U nas nie zastąpnionym okazał się syrop z mniszka>> klik, pyszny domowy sok malinowy<< i wspaniały na poprawę odporności syrop z pędów sosny<<klik.
Jak na co dzień dbacie o odporność Waszej rodziny? Być może na co dzień stosujecie inne przepisy i porady na poprawę odporności organizmu. Bexzi nam bardzo miło, jak podzielicie się nimi z nami w komentarzu.
Akurat mnie coś rozwala wiec będzie jak znalazł. Cytryna ma być zblendowana ze skórą?
Miałam straszny problem z odpornością Zaczęłam brać Imunoglukan i w końcu przestałam chorować. Ale mimo wszystko dodatkowo w okresach infekcji chętnie robię domowe syropy:-)
Robię dokładnie tak samo u siebie i dzieci:) Imunoglukan + naturalny syropek
Tak, najlepiej włożyć na 10 minut do wody w sodą, aby zmniejszyć ilość zawartej w nich oprysków, dobrze opłukać:)
Tez robimy taki. Dzieciom smakuje i jest skuteczny.
Takie syropy nie znałam. Zapiszę przepis i wypróbujemy go w naszym domu.
Podkradam przepis, bo właśnie mamy w domu mały szpital 🙁
U mnie w domu zawsze robiło się syrop z pędów sosny, na kaszel. Ten też chętnie wypróbuję 🙂
Kocham ten syrop. Jest przecudowny 🙂
Gosiu, ja taki syrop robię od dłuższego czasu i potwierdzam – działa cuda! Spróbuj jeszcze dodać odrobinę kurkumy, to moc syropu będzie jeszcze większa 🙂
Kradnę przepis 🙂 co za przydatny wpis ?
znam ten przepis, co więcej robię go często i nawet dość dobrze działa
Oj przydałby nam się teraz taki syropik :/
doskonale znam ten eliksir i bardzo go sobie cenię 🙂
Na pewno skorzystam z Twojego przepisu. Moja córka cały styczeń choruje więc szukam syropów, które można zrobić samej w domu.
o widzisz – tego szukałam;0 raz zrobiłam z samego czosnku i troszke miody..nie sżło to wypic.masakra ale ten widze bedzie pyszny:)
Jestem skłonna wierzyć, że jest zdrowy, ale smaku nie cierpię 🙁
Znam ten syrop i robię go swoim dzieciom
Imbir jest rozgrzewający i dodatkowo wpływa na przemianę materii.
Z przechowywaniem zawsze miałam problem bo nie wiedziałam jak długo mogę go trzymać albo zalecenie było zbyt krótkie więc szkoda w ogóle przygotowywać. Tutaj czas jest dość długi więc warto zrobić 🙂
Co jak co, ale takie „domowe sposoby” naprawdę działają! I jeszcze jakie są pyszne 🙂
Ja mam troszkę inną miksturę: cebula, czosnek, miód. Podaję ją chłopakom, gdy tylko pojawią się oznaki przeziębienia. Z tym, że czosnek jest ciężkostrawny, więc podaję tylko 1x dziennie.
Naturalne sposoby, takie domowe, są świetne 🙂
Uwielbiam imbir we wszystkim?
Super syrop, my często robimy podobny, i jest naprawdę skuteczny 😀
Natura to cudowne lekarstwo 🙂 Wszystkie składniki, które są tu opisane świetnie działają na naszą odporność zarówno doraźnie jak i długofalowo. Ja z kolei polecałam takie naturalne sposoby kobietom w ciąży, ponieważ pracuję z nimi jako dietetyk kliniczny. Do listy dodałabym również produkty bogate w kwasy omega-3, cynk, żelazo, witaminę D i wapń.
Nigdy nie robiłam syropu na odporność, ale chyba powinnam bo często chorujemy
Nie jest tajemnicą, że to właśnie takie domowe receptury okazują się być najskuteczniejszą bronią w walce z przeziębieniem. Można je stosować doraźnie w czasie trwania infekcji, ale także profilaktycznie w okresie jesienno – zimowym. Bardzo cenna jest wzmianka o konieczności suplementowania witaminy D. W okresie braku ekspozycji na słońce musimy uzupełnić poziom witaminy D3 w organizmie, a wówczas nasz układ odpornościowy będzie działał bez zarzutu.
Woda z miodem i cytryną to u nas częsty napój na przeziębienie. Ciekawa jestem czy dzieciom zasmakuje dodatek czosnku i imbiru. Spróbujemy, dzięki
Ale zazdroszczę wam pediatry, która nie zaleca tony leków tylko naturalne sposoby ? my właśnie jesteśmy chorzy i walczymy, na razie naturalnie. Zobaczymy jak się potoczy sytuacja.
Zblendowalam, zrobiła się papka i nie ma co odcedzac. Podawać w takiej formie? Dość ostre wyszło.
Jeżeli za ostre można dodać więcej miodu, co do konsystencji, można zajadać to łyżeczką w całości.
Bierzemy przed posiłkiem czy w trakcie a może po ? 😀 Z góry dziękuję 😉
Ja zazwyczaj podaję w trakcjie posiłku, nie na pusty żołądek.
Mnie babcia poiła syropem z cebuli. Na kaszel i „ogólną zdrowotność”. Straszne paskudztwo było. Ten zapowiada się o niebo lepiej – chyba się odważę i wypróbuję przepis 🙂
Przez jaki okres czasu można ten syrop stosować u dziecka,aby wzmocnić odporność?
Właśnie zrobiłam. Odstawiony do lodówki. A czy ma za znacznie kiedy się go pije i czy przed śniadaniem czy pora nie ma znaczenia ?
Polecam przyjmować go po posiłku.
Czy można dodać łyżeczkę do herbaty zamiast pić go bezpośrednio? Chciałabym podawać go przedszkolakowi ale nie wiem czy da radę go tak pić ?
a jak zostawiamy na blacie na ok. 6 h to przykryć, czy ma być odkryty?
Słoik powinien być przykryty.
Ale nie zakręcony?dopiero w lodówce zakręcony?
Witam. Czy można dodać miód z pyłkiem i propolisem?
Czy można podawać do herbaty?
Witam a można dodać trochę wody przegotowanej? Żeby rozrzedzić? Mąż tak mi podpowiada… ??
Dzień dobry.
Tak, jak najbardziej można. I pić też można rozcieńczony
Do tych co pytaja o herbate, ludzie przeciez wrzatek zabije wszystkie skladniki, troche logiki