Jesień i zima to chyba największy sprawdzian dla  odporności naszego organizmu. Bakterie i wirusy czają się na każdym kroku. Od czasu kiedy Jaś poszedł do przedszkola, co roku od września do kwietnia walczyłam o jego zdrowie i nasze przetrwanie. Mając w domu  dziecko w wieki przedszkolnym, doskonale wiem, jak to jest jak łapie w przedszkolu    dosłownie wszystko. Od kilku miesięcy, zaczęłam bardzo dużo czytać o tym, jak domowymi sposobami wzmocnić jego organizm.  Warto pamiętac o zdrowym i racjonalnym żywieniu. Zdrowe i pożywne śniadanie to pierwszy i bardzo ważny krok do zdrowia. 

Domowy sposób na odporność
Domowy syrop na poprawę odporności

Chciałam się z Wami podzielić przepisem na genialny domowy syrop na odporność. Syrop, który w rewelacyjny sposób wzmacniania odporność całej rodziny! To bardzo dobra propozycja, szczególnie na jesień i zimę, kiedy zwiększa się ryzyko zachorowań i przeziębień.

Od września podaję mu domowe środki wspomagające walkę organizmu z infekcjami i jest naprawdę całkiem nieźle. Wiem, że podawane przeze mnie specyfiki w tym domowy syrop na odporność i supelementowana dodatkowo witamina D budują jego naturalną odporność. Wiadomo, jak to jest z maluchami w przedszkolu. Poznajcie zatem nasz sposób na zwiększenie odporności. Syrop z miodu, czosnku, imbiru i cytryny, to naturalny i bardzo łatwy w przygotowaniu specyfik z domowej spiżarni. Przepis na zdrowy, nawet smaczny złoty nektar znajdziesz poniżej.

Domowy syrop na przeziębienie i odporność

Przepis na ten syrop nie jest moim autorskim wynalazkiem. Z pewnością natrafiliście na podobny lub taki sam w Internecie, tak naprawdę to poleciła mi go pediatra mojego Jasia. Dziś zamieszczam go na moim blogu, ponieważ ten przepis zwyczajnie się u nas sprawdza? Z pewnością poprawia odporność organizmu i wspomaga  w przypadku jego osłabienia. Już od września mam w lodówce jego zapas i powiem szczerze, że działa cuda. Już co najmniej kilka razy przy spadku odporności u Jasia udało mi się zapanować nad chorobą.

Domowe sposoby na wzmocnienie odporności

4 zdrowe składniki, które w połączeniu poprawiają odporność i pomagają zwalczać bakterie i wirusy.

Syrop z  miodu, czosnku, imbiru i cytryny- przepis

Informacje o  składnikach użytych do przygotowania syropu na poprawę odporności. Poniżej znajdziecie kilka słów o drogocennych właściwościach składników domowego syropu na  wzmocnienie  odporności.

Syrop z  miodu, czosnku, imbiru i cytryny

Miód – polecam miód Manuka ma działanie bakteriobójcze i przeciwzapalne, dodatkowo wspiera pracę wszystkich układów naszego organizmu. Jest prawdziwą skarbnicą witamin, mikro- i makroelementów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ja zazwyczaj używam miodu lipowego lub spadziowego, mają one spore działanie antybakteryjne. Prawdziwy miód a miód ma znaczenie.

Imbir – to idealny specyfik na grypę, przeziębienie i spadek odporności. – Zawiera mnóstwo witamin m.in. C, B6, E, K z także kwas foliowy czy niacynę, oraz szereg minerałów takich jak: wapń, magnez, żelazo, potas sód i cynk. Lekarze twierdzą, że ma bardzo podobne działanie jak aspiryna. Herbaty i napary z imbirem są niezastąpione w przypadku przeziębień, bólu gardła i grypy. Dodatkowo pomaga przy kłopotach z układem trawiennym, łagodzi migreny i bóle miesiączkowe oraz wspomaga oczyszczane, a nawet odchudzanie. Z pewnością przyśpiesza metabolizm i zwiększa produkcję enzymów trawiennych.

Właściwości imbiru

  • Chroni organizm przed wirusami
  • Posiada właściwości oczyszczające
  • Przyspiesza enzymy trawienne
  • Niezastąpiony  w przypadku bólu gardła, przeziębieniach i grypie.

Czosnek – z pewnością hamuje rozwój bakterii. Czosnek posiada związki eteryczne bogate w związki siarki, które nie niszczą flory jelitowej, a jednocześnie zatrzymują rozwój groźnych dla organizmu bakterii. To naturalny antybiotyk, gdyż pomaga w leczeniu wielu infekcji. Tak jak i imbir, może pomóc w dolegliwościach trawiennych oraz ma działania przeciwzakrzepowe i przeciwzapalne.  Mleko z masłem, czosnkiem i miodem sprawdza się zawsze.

Właściwości zdrowotne czosnku

  • Ułatwia trawienie.
  • Hamuje rozwój bakterii.
  • Wzmacnia odporność.
  • Wspomaga umysł i serce.

Cytryna – zawiera sporo witaminy C i flawonoidów, które w łatwy sposób walczą z przeziębieniem i infekcją. Cytryna odkwasza organizm, co ma bardzo dobre działanie dla jego funkcjonowania. Cytryna ma też bardzo silne działanie bakteriobójcze.

Cytryna na odporność dla każdego

To tylko namiastka właściwości tych drogocennych produktów dostępnych dla każdego z nas. Warto je połączyć, po to, by wycisnąć z nich to, co najlepsze dla naszego organizmu! W zależności od tego, ile chcemy go zrobić, tyle składników będziemy potrzebować. Ja podaję listę na trzy osoby.

Składniki  domowego syropu na odporność:
• 2 cytryny
• 1/2 średniej wielkości obranego imbiru około 80-100 gram.
• 4 ząbki czosnku
• 5 łyżek miodu

* Z podanych proporcji wyjdzie około 8 łyżek syropu. Warto podwoić proporcje.

Przepis na domowy syrop na odporność?

Przepis jest niezwykle prosty.
• Należy opłukać i sparzyć cytryny a następnie wycisnąć sok lub po obraniu ze skóry  pokroić w plastry .
• Potem bardzo drobno pokroić imbir i czosnek.
• Na koniec wszystkie składniki  włożyć do blendera, dodać miód i zblendować  całość na jednolitą masę. Odstawić na kilka godzin na blacie. Po około 6 godzinach przelać wszystko  przez sitko lub podawać w takiej konsystencji. Przechowywać w lodówce.

Uwaga! Przygotowany syrop na odporność przechowujemy w lodówce nie dłużej niż 2-3 tygodnie. Z podanych proporcji nie wychodzi tego dużo, ale warto robić go częściej i mniejsze ilości. Ja robię z podwójnej porcji.

Jak zrobić domowy syrop na odporność

Jak stosować syrop ? Czy dzieci również mogą go pić?

Dzieciom w wieku przedszkolnym warto podawać 1 łyżeczkę na dobę. W przypadku infekcji 1  rano i 1 wieczorem, dorośli mogą zażywać do 2 stołowych łyżek na dobę.

*Czosnek obciąża żołądek.

Dziś zdrowotnie i przeciw wirusom. Czosnek ma specyficzny smak, najgorsze są dwie pierwsze dawki. 🙂 Warto go wprowadzić do diety w walce o odporność dla całej rodziny. Przed pierwszym podaniem warto odstawić syrop na noc do lodówki. Przed każdym podaniem dokładnie wstrząsnąć słoikiem lub butelką.

♥♥♥

Przepisów na naturalne syropy na odporność jest całe mnóstwo. Dziś wiem, że warto z nich korzystać, by potem w sezonie zwiększonego ryzyka zachorowań nie stać w aptece po kolejne antybiotyki. Są proste do zrobienia i co najważniejsze  naturalne i naprawdę skuteczne.

Uwaga!

Jeśli któryś z członków Waszej rodziny jest uczulony na jakikolwiek składnik, warto pominąć go w przepisie! Sam czosnek, imbir czy cytryna mają naprawdę bardzo dobrze działanie na ludzki organizm. Kolejny wpis z natury domowa apteczka  a w nim znajdziecie  sporo informacji i domowych antybiotykach. U nas nie zastąpnionym okazał się syrop z mniszka>> klikpyszny domowy sok malinowy<<  i  wspaniały na poprawę odporności syrop z pędów sosny<<klik

Jak na co dzień dbacie o odporność Waszej rodziny? Być może na co dzień stosujecie inne przepisy i porady na poprawę odporności organizmu. Bexzi nam bardzo miło, jak podzielicie się nimi z nami w komentarzu.

46 thoughts on “Domowy syrop na poprawę odporności z miodu, czosnku, imbiru i cytryny”

    1. Miałam straszny problem z odpornością Zaczęłam brać Imunoglukan i w końcu przestałam chorować. Ale mimo wszystko dodatkowo w okresach infekcji chętnie robię domowe syropy:-)

  1. o widzisz – tego szukałam;0 raz zrobiłam z samego czosnku i troszke miody..nie sżło to wypic.masakra ale ten widze bedzie pyszny:)

  2. Z przechowywaniem zawsze miałam problem bo nie wiedziałam jak długo mogę go trzymać albo zalecenie było zbyt krótkie więc szkoda w ogóle przygotowywać. Tutaj czas jest dość długi więc warto zrobić 🙂

  3. Ja mam troszkę inną miksturę: cebula, czosnek, miód. Podaję ją chłopakom, gdy tylko pojawią się oznaki przeziębienia. Z tym, że czosnek jest ciężkostrawny, więc podaję tylko 1x dziennie.
    Naturalne sposoby, takie domowe, są świetne 🙂

  4. Natura to cudowne lekarstwo 🙂 Wszystkie składniki, które są tu opisane świetnie działają na naszą odporność zarówno doraźnie jak i długofalowo. Ja z kolei polecałam takie naturalne sposoby kobietom w ciąży, ponieważ pracuję z nimi jako dietetyk kliniczny. Do listy dodałabym również produkty bogate w kwasy omega-3, cynk, żelazo, witaminę D i wapń.

  5. Nie jest tajemnicą, że to właśnie takie domowe receptury okazują się być najskuteczniejszą bronią w walce z przeziębieniem. Można je stosować doraźnie w czasie trwania infekcji, ale także profilaktycznie w okresie jesienno – zimowym. Bardzo cenna jest wzmianka o konieczności suplementowania witaminy D. W okresie braku ekspozycji na słońce musimy uzupełnić poziom witaminy D3 w organizmie, a wówczas nasz układ odpornościowy będzie działał bez zarzutu.

  6. Woda z miodem i cytryną to u nas częsty napój na przeziębienie. Ciekawa jestem czy dzieciom zasmakuje dodatek czosnku i imbiru. Spróbujemy, dzięki

  7. Ale zazdroszczę wam pediatry, która nie zaleca tony leków tylko naturalne sposoby ? my właśnie jesteśmy chorzy i walczymy, na razie naturalnie. Zobaczymy jak się potoczy sytuacja.

  8. Właśnie zrobiłam. Odstawiony do lodówki. A czy ma za znacznie kiedy się go pije i czy przed śniadaniem czy pora nie ma znaczenia ?

  9. Czy można dodać łyżeczkę do herbaty zamiast pić go bezpośrednio? Chciałabym podawać go przedszkolakowi ale nie wiem czy da radę go tak pić ?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *