Dziś zapraszam Was do naszej kuchni i naszego ostatniego przysmaku, który uwielbiamy wszyscy. Poniżej znajdziecie przepis na domowy budyń waniliowy z białą czekoladą nie z papierka. Jest zdrowy, pyszny i bez chemicznych barwników. Doskonały jako deser lub nadzienie do ciast i ciasteczek.
Domowy budyń waniliowy z białą czekoladą
Składniki na 2 porcje:
• 1 szklankę (250 ml) mleka i dodatkowe pół szklanki do wymieszania
• 1/2 łyżki masła
• 1 łyżka brązowego cukru
• pół laski wanilii możemy zastąpić cukier wanilinowy
• 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
• 1 żółtko
• cynamon
• ½ tafelka białej biała czekolady,
• wiśnie, maliny lub truskawki na mus i do dekoracji
Sposób przygotowania:
Wyskrobać ziarenka z połowy laski wanilii. 1 szklankę mleka zagotować z masłem, cukrem i wanilią. Pozostałą część mleka, czyli pół szklanki zmiksować lub wymieszać z mąką ziemniaczaną i żółtkiem do tego dołożyć startą na tarce białą czekoladę. Dodać do gotującego się mleka i mieszać intensywnie aż do zagotowania się budyniu. Pogotować ok. minutę.
Wlać do opłukanych zimną wodą salaterek. Podawać na ciepło lub na zimno z musem zrobionym z wcześniej wydrążonych wiśni, lub innych owoców. Budyń gotowaliśmy wspólnie z Jasiem. Muszę przyznać, że bardzo dzielnie mi pomagał. Jasiek uwielbia spędzać ze mną czas w kuchni i często coś wspólnie wymyślamy. Warto do owoców dodać odrobinę cynamonu i cukru, wiśnie mają wtedy taki charakterystyczny smak.
Ten nieco zmodyfikowany przeze mnie przepis na budyń oraz wiele innych jak np.:
- Ciasteczka owsiane z białą czekoladą,
- kaszę jaglaną z gruszkę i cynamonem ,
- domowe lody owocowe których przepis i wykonanie znajdziecie tu.
W książce „Gotuj zdrowo dla dzieci” Darii Ładochy z Wydawnictwa Egmont znajdziecie również wiele innych zdrowych i pożywnych przepisów na dania dla dzieci i dorosłych. Gotuj zdrowo dla dzieci to pięknie wydana książka kucharska dla najmłodszych i ich rodziców. W twardej oprawie znajdziecie 85 prostych i smacznych przepisów na dania. Oglądając ją chciało by się zjeść strony książki, tak pięknymi zdęciami została ona wzbogacona. Wspólne gotowanie z dziećmi to wspaniała przygoda i miło spędzony czas w kuchni z dzieckiem. A co niech nam rośnie mały Master Cheff:) A co najbardziej lubią jeść Wasze maluchy?
Domowy budyń jest najlepszy! Przypomniałaś mi, że jakoś dawno go nie robiłam 🙂
To czas to zmienić. Ja uwielbiam domowy budyń i kisiel.
Wygląda obłędnie i pewnie tak samo smakuje.
Ależ smakowicie wygląda!
A dziś na śniadanie wcinałam budyń… 😀 kradniemy przepis! A książka super! Musimy się w nią koniecznie zaopatrzyć, Ta kobietka rządzi w kuchni 😉
W książce odkryłam dla nas kilka pomysłów na dania dla dziecka.
Nigdy nie robilam domowego budyniu. Czas to zmienic 🙂
Zapraszam do wspólnego brudzenia garów, które potem myje mój maż.
Umarłam. Idę do kuchni zrobić budyń ☺
Ok w Twoim przypadku to niebezpieczne. Zawiozę Ci go gdzie trzeba.
wow 🙂 wygląda pysznie 🙂 a ja tak dawno nie jadłam budyniu 🙂 muszę też zdobyć książkę Darii przepisy wyglądają pysznie 🙂
Za białą czekoladą nie przepadam, ale taki budyń wszamałabym aż miło! Wygląda mega pysznie! 🙂
Ale pyszności! Z chęcią bym zjadła. 🙂
oo, u mnie budyń czekoladowy, a tu proszę waniliowy 🙂
Muszę koniecznie wypróbować przepis, bo ten deser to u nas strzał w 10! UWIELBIAMY.
Wygląda bosko <3
Dzieki:)
Zdecydowanie muszę kupić tą książkę :-))
Wygląda przepysznie! Aż mam ochotę zgrzeszyć 🙂
Jeszcze nigdy nie robiłam domowego budyniu, może dlatego, że w dzieciństwie nie lubiłam, więc rzadko ogólnie jem. Ale tak patrzę na Twoje dzieło i mam ochotę dać budyniowi kolejną szansę 🙂
No wow, Małgosiu, lubię budyń, ale jadam go rzadko, za to zrywami. Mogę nie jeść go miesiącami, a potem przychodzi okres, a właściwie ochota na codzienne pochłanianie. Chętnie wypróbuję Twój przepis, brzmi ciekawie. Oby wyszedł 😉
Uwielbiam budyń. Koniecznie muszę przetestować ten przepis. Ja czasami robię budyń jaglany.
Smak takiego budyniu jest nieporównywalny z tym z „papierka”. Wiem bo czasem jak dysponuję chwilą wolnego, robimy podobny.
Cudowny w swojej prostocie 🙂
Nie przepadam za budyniem z proszku ale na taki bym się chętnie skusiła … wygląda przepysznie!