Uwielbiam lody pod każdą postacią, smakują mi owocowe, jak i klasyczne mleczno-śmietankowe lub sormetowe. I nie wiem, czy znam ktoś, kto ich nie lubi. Do wyboru szaleństwo smaków po owocowe, sorbetowe, bakaliowe, śmietankowe, kawowe, i wiele innych w zależności od naszych upodobań. U mnie ostatnio najczęściej są robione lody śmietankowo-truskawkowe, choć Jasiek przepada również za sorbetem z bananów i kiwi. Przepis na lody z bananów i kiwi znajdziesz tu-klik. Dziś zapraszam na klasyczne i pyszne połączenie 2 smaków. Domowe lody śmietankowo-truskawkowe, połączenie które osobiście uwielbiam. Truskawki i śmietana, plus dodatki to można jeść bez opamiętania. Sezon na truskawki za moment się skończy więc czemu by nie poszaleć.
Domowe lody śmietankowo-truskawkowe.
Od czego zacząć? Konieczne są foremki do lodów, kształty i rozmiary zależą od Was. Przygotuj foremki do lodów inne potrzebne składniki i do dzieła. Zaproś do zabawy dzieci.
Domowe lody śmietankowo-truskawkowe
Składniki na ok. 6 lodów
- 250g truskawek lub innych owoców
- 150-200 ml śmietanki 30%
- 1/2 laski wanilii
- 2 łyżeczki cukru pudru, (słodzika) lub tyle samo miodu,
Przygotowanie domowych lodów z owocami
Do wysokiego naczynia wlej 200 ml schłodzonej, tłustej śmietanki. Ja zazwyczaj używam 30%. Z laski wanilii nożem delikatnie zeskrobać do śmietany nasiona wanilii. Potem ubijaj śmietankę, jak zobaczysz, że śmietanka zaczyna gęstnieć, dodaj 1 łyżeczkę miodu lub cukru, całość jeszcze przez chwilę miksuj. Umyj truskawki, dodaj łyżeczkę cukru, słodzika lub miodu i zmiksuj je na gładką masę. Zostaw kilka truskawek do dekoracji.
Ubita śmietana ma być gęsta, ale nie za bardzo sztywna. Następnie do foremek nakładasz mus na zmianę ze śmietanką, w dowolnej konfiguracji. Do foremek kładziemy po łyżce przygotowanego musu z truskawek i śmietany na zmianę, jeżeli chcemy zrobić np. lody z kawałkami truskawek, to do ścianek foremek przyklejamy np. plasterki truskawek, lub możemy pokrojone w kostkę truskawki dołożyć do śmietanki. Nakładamy tak warstwowo do napełnienia foremek. Można też wymieszać część musu ze smietaną, wyjdzie Ci wtedy mieszanka sormetu ze śmietanką.
Na koniec zamykam foremki i wkładam na kilka godzin do zamrażarki. Po około 6 godzinach lody są gotowe. Na blogu znajdziesz więcej przepisów na dania i desery. Zapraszam do zakładki- „Ugotuj z nami-klik”.
Jeżeli lubisz truskawki to może zainteresują Cię inne moje przepisy:
Dżem truskawkowy bez (zagęszczaczy) 2 sposoby na przygotowanie
Mniam mniam , ale mi apetytu narobiłaś 🙂 Wczoraj robiłam racuchy serowe z truskawkami to teraz chyba czas na lody 🙂
Wygląda pyyysznie! 🙂 Lody i jeszcze truskawki to niebo w gębie. Na pewno wyprobuję z przyjemnością. 🙂
Też nie znam osoby,która nie lubi lodów. Ja coraz częściej nie mogę i się oprzeć. Te proponowane przez panią wyglądają bardzo apetycznie. Aż chce się je zrobić.
Pozdrawiam
Danuta
Osobiście, nie przepadam za truskawkami (taki ze mnie wybryk natury), ale chętnie je zastąpię malinami, bo te kolei są moja miłością i nie odejdę od krzaka dopóki kilku nie skosztuje. Foremki akurat mam, na szczęście kupiłam, nie zapomniałam jak zawsze :). Świetny przepis, szybki i prosty :)!
Ale pyszności! Musze koniecznie coś takiego zrobić. Tylko gdzie te upały 😉 ?
Coś co uwielbia moja córka- truskawki. Muszę spróbować zrobić dla niej takie lody
wyglądają pysznie 😀 aż chce się je jeść
Co tu można dodać… poza… Ommmmommmmmm!!! 🙂
Zapisuję przepis, i lecę w poszukiwaniu truskawek, będziemy robić <3
smacznie to wygląda
Kusicielka ja nie lubie lodów za to Lena tak. Wole musy cale owoce raczej nie czekamy na jagody ale chętnie zrobie z poziomkamo.
Musimy przygotować takie lody, ale najpierw zakup foremek 😉 Truskawek mamy od groma od teściowej 😉
To nic tylko brać sie za lody
Lody wyglądają obłędnie, ale zaskoczyłaś mnie tym miodem. Pierwszy raz widzę coś takiego. Zerknęłam na stronkę sklepu i mają tam naprawdę dużo ciekawych produktów. Dziś robimy lody co prawda bez tego miodu ale może się skuszę, bo uwielbiam miody.
Zdecydowanie polecam miód , ja ostatnio skusiłam się też na leśny. Jest obłędny.
Dawno nie robiłam takich domowych lodów – a bardzo kojarzą mi się one z czasami dzieciństwa 🙂 Dzięki z przypomnienie – bardzo możliwe, że w końcu się zmotywuję i coś w kuchni podziałam 🙂
Ja ostatnio zrobiłam lody z jogurtu sojowego o smaku waniliowym! Polecam do lodów śmietankę ryżową, krowia mie nadaje się do spożycia przez ludzi 🙂 Pozdrawiam <3
też ostatnio kupiłam w Kauflandzie takie foremki do lodów i muszę zrobić córka będzie zachwycona
Jutro robię! Albo dziś jeszcze. Wszystko mam, no to działamy:) super
Jakie to proste! Szkoda, że sezon na truskawki zaraz się skończy 🙁
Lodów domowych jeszcze nie robiłam, ale Twoje zdjęcia kuszą mnie bardzo! Są przepiękne i oddają smak tych lodowych pyszności!
jaki prosty przepis 🙂 Moje dzieci jak zobaczyły Twoje smakowite zdjęcia to przydzieliły mi zadanie na jutro…
Odkąd pamiętam uwielbiałam lody truskawkowe, ale bez dodatku śmietanki ? Kiedyś były takie ze smokiem do kupienia. Ale póki sezon można się rzucić samemu na
zrobienie ?
Fantastyczne i pełne witamin lody. Mój Kuba truskawki je jedynie w postaci zmiksowanych zamrożonych lodów, zaś z jogurtem nie próbowałam. Koniecznie wypróbuję przepis 🙂
Przepis z pewnością się przyda wszystkie składniki mamy pora wypróbować
Ja dzisiaj chyba zrobię kolejna porcję lodow bo te wyglądają smaczniejsze niż moje sorbety
U nas królują bezmleczne, bo Hania przejawia objawy alergii…
U nas obecnie truskawkowe i arbuzowe oczywiście robione w domu razem z synkiem 🙂
Trzeba korzystać z truskawek póki są! Ja jutro zrobię na przykład ciasto maślankowe <3
domowe lody są najpyszniejsze! 🙂
Generalnie rzadko jadam kupne lody. Bezapelacyjnie preferuję lody domowej ”produkcji” może też dlatego, że lubię pichcić. Nie jest to znowu takie skomplikowane, a różnica w smaku ogromna. Do tego uwielbiam wymyślać przepisy, bawię się przy nich wyśmienicie. A już największą radochę mają domownicy. Mój ostatni lodowy eksperyment to lody z dodatkiem wody mineralnej Piwniczanki (piwniczanka.pl) coś na bazie koktajlu. Zblendowałam owoce dodałam wodę mineralną, tak przygotowaną konsystencję wlałam do foremek i wstawiłam do lodówki. Szybko, zdrowo i jak pysznie! Próbowałyście?