Domowe ciasteczka owsiane to idealna przekąska do śniadaniówki, którą możecie przygotować sami. Idealna w domu jako podwieczorek lub drugie śniadanie załącznik do drugiego śniadania dla dzieci, jako słodka niespodzianka do śniadaniówki do szkoły, pracy lub na wycieczce. Dziś propozycja na zdrowe owsiane ciasteczka bez cukru z bakaliami. Ciasteczka są pyszne i zdrowe, u nas znikają bardzo szybko. Jest to nasza domowa alternatywa dla kupnych batoników i ciastek.
Poniżej przepis na pełnowartościową przekąskę dla całej rodziny. Ciastka owsiane z tego przepisu zaraz po upieczeniu są bardzo chrupiące, pięknie pachną i są bardzo smaczne i sycące. Do ich przygotowania potrzebne są j: jajka, płatki owsiane, mąka owsiana zrobiona ze zmielonych płatków, lub inna mąka, dowolne bakalie, masło lub olej kokosowy (można zrobić wersję bez tłuszczu zastępując tłuszcz p. zmiksowanym bananem), wanilia, cynamon, proszek do pieczenie miód lub syrop z agawy. Jeżeli chodzi o bakalie, to można użyć dowolnych ulubionych bakalii np.: my często wkładamy suszone morele, daktyle, żurawinę, pestki dyni lub słonecznika, płatki kokosowe, figi, rodzynki, podprażone orzechy i migdały. W zależności co akurat mamy w domu.
Domowe ciasteczka owsiane – przepis
Domowe ciastka owsiane są proste i szybkie w przygotowaniu. Wyglądają bardzo apetycznie, i znikają migiem. Można je zrobić w wersji fit bez cukru i tłuszczu.
Składniki na owsiane ciasteczka
- 200 g płatków owsianych błyskawicznych lub zwykłych
- 100 g mąki bezglutenowej owsianej lub innej ewentualnie zrobionej ze zmielonych płatków owsianych (ja ostatnio mieliłam płatki owsiane na miałko)
- 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki mielonego cynamonu
- ½ łyżeczki cukru waniliowego ewentualnie czystej wanilii
- 1 całe jajko
- 4 łyżki roztopionego masła lub oleju kokosowego
- 3 łyżki miodu, syropu klonowego lub syropu z agawy + ulubione bakalie (u nas były orzechy, migdały, morele, rodzynki, pestki dyni, płatki kokosowe).
Na podane wyżej proporcje mąki i płatków owsianych można dodać około 300-400 gram bakalii.
Ciastka owsiane – przygotowanie
Wszystkie suche składniki ze sobą łączymy i mieszamy. Roztapiamy masło lub olej kokosowy, do masy dodajemy jajko, miód i masło. Wyrabiamy na gładką masę i odstawiamy na około 30 minut. Następnie na blaszce wyłożonej papierem układamy owsiane kulki i rozpłaszczamy. Ja trochę podsypuję je mąką.
Gotowe do upieczenia ciastka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (bez termoobiegu) na około 15-20min. Jak ciastka się lekko zarumienią wyciągamy i odstawiamy do wystudzenia. Po około 10 minut jak ciastka stwardnieją, można przekładać j do pudełka lub słoika.
Uwaga!
Jeżeli używamy orzechów lub migdałów przed dodaniem do pozostałych składników warto je podprażyć w piekarniku lub na patelni. Następnie odstawić do całkowitego wystudzenia. Ostudzone orzechy lub migdały posiekać i wymieszać z masą owsianą.
To prosty i szybki przepis, polecam go wypróbować! Domowe ciastka to świetna alternatywa dla tych kupnych. Na blogu mamy inne zdrowe „słodkie” alternatywy przekąsek do pojemników na śniadanie, które wspólnie z dzieciakami możemy przygotować w domu. W naszej zakładce kulinarnej na blogu znajdziecie przepis na muffinki z borówkami, kruche ciasteczka, batoniki owsiane, babeczki marchewkowe.
A może zainteresują Was muffinki czekoladowe lub gofry czekoladowe ( po kliknięciu w nazwę zostaniecie przekserowani do konkretnego wpisu).
W trosce o zdrowie, odporność i prawidłowy rozwój, warto od małego uczyć nasze pociechy jak jeść mądrze i zdrowo. Tym bardziej, że domowe wypieki to częsty załącznik do szkolnej śniadaniówki Jasia.
Śniadaniówki w różnych kolorach znajdziecie na stronie Lunch Munch.
Lubicie piec, co najczęściej wypiekacie?
Przyznam, że uwielbiamy takie ciasteczka całą rodziną. Twój przepis nieco różni się od naszego i chętnie go wypróbujemy.
Super pomysł na te ciastka – na przekąskę czy nawet na prezent dla kogoś bliskiego!
Taka przekąska niesie w sobie wiele walorów zdrowotnych i smakowych, przepis chętnie podłapuję. 🙂
Pięknie Ci wyszły ! Dziękuję za takie pyszności! Ostatnio robimy sobie wszelkie wersje dań z płatkami owsianymi 🙂
Bardzo lubię ciastka owsiane, w zasadzie podjadam w każdej możliwej wersji. Ostatnio jadłam np. z dodatkiem lawendy i żurawiny 🙂 Twoje wyglądają bardzo apetycznie!
Uwielbiamy takie ciasteczka owsiane piec w domu! Znikają niestety szybciej niż trwa ich przygotowanie 😉 dziękuję za zdrowe i smaczne inspiracje.
Wyglądają obłędnie, aż ślinka człowiekowi cieknie! 🙂
Piękne zdjęcia, ciasteczka na pewno pyszne 🙂 Jeśli będą bez cukru, na pewno będą zdrową przekąską 🙂
Świetny pomysł, dawno szukałam przepisu na takie ciasteczka! ?
wyglądają obłędnie <3 Biorąc pod uwagę ze jestem na końcówce ciąży takie ciasteczka to super przekąska, gdy ma się ochotę na cos słodkiego 🙂
Bardzo lubię ciasteczka owsiane, ale muszę przyznać, że już dawno ich nie piekłam. Koniecznie muszę je przygotować. Będę je zabierała do pracy. 🙂
już tyle razy zabierałam się za cisteczka owsiane i zawsze coś mi przeszkadza, ale Twoje wyglądają tak apetycznie, że w końcu się skuszę 🙂
Zrobiłam sobie zrzut ekranu z Twojego przepisu na te ciasteczka. Rzeczywiście są ładne i łatwo je zrobic. W następnym tygodniu zabiorę się za ich zrobienie. Pozdrawiam serdecznie
Muszę koniecznie spróbować ciasteczek z Twojego przepisu 🙂 wyglądają super. Jestem fanką bezcukrowych słodyczy 🙂
Bardzo lubię je piec. Czekam na naprawę górnej grzałki w piekarniku i biorę się za pieczenie.
Takie drobne pyszności jak najbardziej nas przekonują, przepis już przekazałam córce, ona lubi wszelkie ciasteczka piec. 🙂
Ooo, skorzystam z tego przepisu, bo właśnie czegoś takiego szukałam dla swoich przedszkolaków.
Uwielbiam takie ciasteczka :):)
Koniecznie muszę spróbować 😀
Przepis zachęca do wypróbowania. Kiedyś jadłam bardzo podobne ciasteczka owsiane i wiem, że te sklepowe się nawet do nich nie umywają. Aż ślinka cieknie na sam widok. 🙂
Uwielbiamy owsiane ciasteczka i korzystamy z bardzo podobnego przepisu. Proste,szybkie – a do tego jakie smaczne!
Ależ apetycznie wyglądają! Moja mama zawsze nam takie piekła, nie tylko do szkoły, ale jako przekąskę na szybko, kiedy marudziliśmy że w domu nie ma nic słodkiego 🙂 A takie ciastka nie tylko są zdrowe, ale też sycące 🙂
Wygląda pysznie i można je przyrządzić w wersji wege ♥️ a jak z konsystencją? Czy 3-latka pogryzie bez problemu? Ciastka z innego przepisu wychodziły nam twarde ?
Kurcze a mi się nie chciała kleić masa i nie mogłam uformować ciasteczek, wszystko się rozpadało, wagowo robiłam zgodnie z przepisem tyle że użyłam mąki jaglanej , do masy dodałam ok 350g bakali. Czy powodem że ciasto się nie kleiło mogła być właśnie ta mąka jaglana?
Myślę, że tak mogło być. Bo mąka jaglana ma inną konsystencję. Można w takim przypadku dodać więcej miodu.