W naszym domu chyba nie ma osoby, która by nie lubiła pizzy. Dlatego co jakis czas wypiekamy domową pizzę na cienkim cieście. Ten przepis na pizzę otrzymałam w pizzerii w Krakowie na warsztatach wypiekanie pizzy z dzieciakami. Uwielbiam ciasto na pizzę z tego przepisu.
Domowa pizza na cieńkim cieście i suchych drożdżach
Składniki na pizzę na cienkim cieście
Domowa pyszna pizza spokojnie może raz na jakiś czas zastąpić obiad. Ciasto na pizzę wychodzi cienkie i chrupiące. Wychodzą ok. 3 okrągłe średnie pizze.
- 3 szklanki mąki pszennej,
- jedno opakowanie suchych drożdży,
- dwie łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego,
- 1 szklankę letniej wody,
- szczypta soli,
- jedna płaska łyżka cukru.
Składniki na sos do pizzy:
- Puszka pomidorów w kawałkach, lub w całości, mogą być np. mrożone lub jak mamy świeże to jeszcze lepiej,
- szczypta soli,
- ząbek czosnku,
- świeża lub suszona bazylia i oregano,
- 1 łyżka oliwki z oliwek do przesmażenia czosnku i pomidorów.
Możecie wykorzystać także gotową mieszankę na ciasto do wypieku pizzy.
Domowa pizza na cienkim cieście – przepis
Dodatki do pizzy:
U nas najczęściej są to:
- Ananasy
- Szynka
- Ser najlepiej mozarella
- Oliwki
- Pieczarki
- Cebula
- Brokuły
- Zioła
- Pomidory i inne dowolne dodatki.
Przepis na pizzę na cienkim cieście
Przygotowanie ciasta na pizzę:
Domowa pizza to nic trudnego, przepis na ciasto na pizzę jest bardzo prosty. Do szklanki z ciepłą wodą, dolewam 2 łyżki oleju, następie wsypuję drożdże, sól, i cukier. Całość bardzo starannie mieszam. Zawartość wlewam do miseczki z mąką pszenną( dobrze ją wcześniej przesiać przez sitko) i następnie wyrabiam ciasto. Gdy ciasto na pizze jest już odpowiedniej konsystencji odstawiam do wyrośnięcia na ok pół godziny. Wyrośnięte na pizzę ciasto dzielę na 3 części formując z nich kulki. Delikatnie je rozgniatam na placek, rozwałkowuję wałkiem a następne rozciągam ciasto bardzo cienko formując brzegi. U nas brzegi dzieciakom bardzo smakują wieś staram się zawsze zostawić ciut więcej ciasta na brzegach. Układam na delikatnie posmarowane olejem blaszce lub na papier do pieczenia. Nie zapomnijcie o tym by uformować grubsze brzegi ciasta są pyszne.
Sos do pizzy, jak zrobić:
Sos, puszka lub kartonik pomidorów, jeżeli są w kawałkach blenduję je, ostatnio robiłam z bazylią, rozgniatam czosnek, łyżkę oliwy z oliwek rozgrzewam na patelni, wrzucam czosnek i chwile czekam aż się zarumieni, następnie wlewam pomidory i odparowuje je żeby sie zredukowały.
Przygotowanie pizzy na cienkim cieście:
Gotowym sosem smaruję ciasto na pizzę, następnie posypuje serem żółtym, najlepsza jest mozarella, a potem to już hulaj dusza. Dodatki według uznania, smaku i ochoty. Na zdjęciach pizza hawajska z szynka i ananasem, pyszna pizza z szynka, ananasem i oliwkami, i moja ulubiona pizza z brokułami i oliwkami oraz klasyczna pizza z szynką, serem i pieczarkami.
Ile czasu piec domową pizzę?
Pizzę piec w temperaturze 200 stopni, około 8-10 minut do zarumienienia się.
Pizzę moge jeść na kolację, obiad lub śniadanie 🙂 A jak jest u Was ? Jakie dodatki u Was królują? Po inne sprawdzone przeze mnie przepisy kulinarne zapraszam tu-klik.
Smacznego!
mmm smaka narobiłaś 😀 U mnie pizzę zawsze robi mężuś i nawet dziś mamy ją w planach 🙂
Super, w takim razie smacznego kochani.
Mam bardzo podobny przepis tylko na świeżych drożdżach. Pizza wychodzi pyszna w zeszłym tygodniu mieliśmy przez 2 dni 🙂
Ja robie na suchych, a mężus robił na świeżych. Moja jest trochę ciensza, bo na suchych ciasto aż tak strasznie nie wyrasta. Ae pizzę uwielbiaja u nas wszysscy. Ostatnio raz w tygodniu robimy.
Mniam aż mi ślinka cieknie ;p ale dzięki temu wiem co bd mieli na obiadek w przyszłym tygodniu 😀
Super, bardzo się ciesze.
Muszę koniecznie spróbować bo szukam dobrego przepisu. Moja mama robi świetną, ale ja kocham przepisy na oko
Jutro wypróbuję przepis, bo wygląda pysznie 🙂 dam potem znać czy wyszła 😀
Spisane, porwane i na pewno wypróbujemy!!!!
Przepysznie wygląda, nie robiłam nigdy pizzy z suchymi drożdżami.
Jak znajdę chwilkę, na pewno wypróbuję przepis 🙂
Ja polecam, mi wychdzi duzo lepsza niż na zwykłych.
Wygląda pysznie…..kradne ☺ sobie przepis ☺
I jest pyszna, u nas bardzo często na stole.
o musze spróbowac ja mam inny przepis tez nawet dobry ale nowości mile widziane;0 ile dodatków super u nas ananas odpada nikt nie lubi pozdrawiam
Dodatki według uznania, u nas jest czasem pizza w 4 wersjach.
Szybko i smacznie 🙂
Pychotki 😉
Pyszna i nigdy jeszcze nie został jej choćby kawałeczek.
Domowa pizza jest pyszna (lepsze od niej są chyba tylko włoskie pizze konsumowane we Włoszech :P). Suchych drożdży do pizzy używam wtedy, gdy wyrabiam ciasto w maszynie, do ręcznego wyrabiania jakoś zawsze wybieram świeże z przyzwyczajenia 🙂
Ostatnio znowu stałam się fanka pizzy i z pewnością wrócę na Twój blog po przepis.
Pizze uwielbiamy i też od czasu do czasu taką robię 🙂 u mnie pizza bardzo się sprawdza tym bardziej, ze mój starszy synek jest niejadkiem, nie lubi warzyw (na kanapce nie zje żadnego warzywa), jedyne co zje to marchewka z zupy i pietruszka pod warunkiem, ze jest starta na tarce i jest za bardzo nie wyczuwalna
A do takiej pizzy mogę wrzucić wszystko co chce 😀 i synek zje, czasami się krzywi bo coś tam wyczuje,ale go zagadam i zjada 🙂 więc pizza jest rewelacyjny rozwiązaniem dla niejadków (przynajmniej u nas 🙂
A chyba nawet dzisiaj zrobię, bo też mnie smak nadszedł 🙂
ślinka cieknie! wygląda pysznie. Już wiem co dzisiaj na obiad:)
U nas też wszyscy uwielbiają 🙂
U nas znika w mgnieniu oka.
Pizza :-))
u nas to hit jak Gabi koleżanki do nas przychodzą :-)) wtedy każda dziewczynka robi swoją pizzę :-))
Ale mi narobiłaś smaka… wszystkie składniki mam. Będzie pyszna pizza 🙂
Jaki prosty przepis *.* i te pięknie kuszące zdjęcia *.*
Uwielbiam ją, a dziś mogłabym zjeść monitor na szpitalnym wikcie:)
teraz mam ochotę na pizze, to jest nie fer 🙂
Chyba czytamy sobie w myślach 🙂 Ja na jutro zaplanowałam wpisz pizzą, ale na zwykłych drożdżach i na mleku sojowym, ze względu na alergię dzieciaków. A propos pizzy na suchych drożdżach, to jakoś nie mogę się do nich przekonać. Zrobię jednak z ciekawości jeszcze raz wg Twojego przepisu, bo jestem wielką fanką pizzy. Cała moja rodzinka jest 🙂
Na suchych nie jest ona taka gruba napęczniała. Ja polecam, od roku nie yużywam innych drożdży.
Bardzo chętnie przygotowujemy domowe pizze, każdy miesza składniki farszu na swój ulubiony sposób. 🙂
Powtórzę się,ale ten przepis REWELACJA 🙂
Rewelacyjny przepis! Mam dwie lewe ręce do gotowania, a pizza z tego przepisu wyszła mi świetna! Do tego prosta w przygotowaniu! Jestem zachwycona!
To tym bardziej się cieszę. Ja właśnie dziś mam zlecenie na pizzę od moich chłopaków.
Nie robiłam nigdy z suchymi drożdżami. Czym się różni efekt końcowy. Pizza wygląda smakowicie.
Opakowanie suchych drożdży, tzn ile gram? Mam pudełko 100g drożdży, ale myślę, że to będzie za dużo…
Ja zazwyczaj używam 7-8 gramowe opakowanie
Zrobiłam. Świetne ciasto.
Ten przepis jest świetny. Pizza wychodzi pyszna. Zawsze! ???
Zdjęcia są tak rewelacyjne, że człowiek nie jest w stanie oderwać od nich wzroku. Jedynie podejmując decyzję o zrobieniu tej pizzy. Mega przepis!
Dziękuję bardzo za miłe słowa
Ile w tym przepisie gram ma szklanka 200 czy 250 oraz ile u Ciebie ma opakowanie suchych drozdzy. Dziekuje
Ja używam zazwyczaj drozdzy, ktore mają 7 gram
Pizza wyszła rewelacyjna. Dziś zrobiłam ją moim dzieciom. One zachwycone, mąż najedzony, a i teściowa nie mogła się oprzeć. Pochwałom nie było końca.
Nareszcie przepis taki, jaki powinien być.
Gratuluję bloga i pozdrawiam ciepło!
To bardzo się cieszę, że przepis u Was sie sprawdzil. Smacznego.
Piekarnik jak uprawiasz na termoobieg czy grzanie dół lub dół Góra?
Ustawiam góra i dół. Z tym ze trzeba uważać by nie przypalić.
W końcu wyszła mi pizza 🙂, dziękuję bardzo.
Muszę jeszcze z dodatkami pokombinować, ale dzieci zachwycone.
A czy resztę kawałków można wsadzić do lodówki na następny dzień? Jeśli tak to czy zrobić to przed wyrastaniem czy po wyrastaniu ciasta…?
Mozna na spokojnie po wyrastaniu ciasta, następnego dnia trzeba go wyjąć około 3o minut przed pieczeniem.
Super dziękuję!
A czy resztę kawałków można wsadzić do lodówki na następny dzień? Jeśli tak to czy zrobić to przed wyrastaniem czy po wyrastaniu ciasta?
Wyszła super 🙂 w wersji wegańskiej z serem roślinnym, tempehem, pomidorami, cebulką i plastrami cukini.
Pyszne!!!!! Świetna i faktycznie wyszły trzy porcje.