W naszym domu chyba nie ma osoby, która by nie lubiła pizzy. Dlatego co jakis czas wypiekamy domową pizzę na cienkim cieście. Ten przepis na pizzę otrzymałam w pizzerii w Krakowie na warsztatach wypiekanie pizzy z dzieciakami. Uwielbiam ciasto na pizzę z tego przepisu. 

Domowa pizza na cieńkim cieście i suchych drożdżach

Domowa pizza na cienkim cieście - przepis

 Składniki  na pizzę na cienkim cieście

Domowa  pyszna pizza spokojnie może raz na jakiś czas zastąpić obiad.  Ciasto na pizzę wychodzi cienkie i chrupiące.   Wychodzą ok. 3 okrągłe średnie   pizze.

przepis na domową pizzę

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • jedno opakowanie suchych drożdży,
  • dwie łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego,
  • 1 szklankę letniej wody,
  • szczypta soli,
  • jedna płaska łyżka cukru.

Składniki na sos do pizzy:

  • Puszka pomidorów w kawałkach, lub w całości, mogą być np. mrożone lub jak mamy świeże to jeszcze lepiej,
  • szczypta soli,
  • ząbek czosnku,
  • świeża lub suszona bazylia i oregano,
  • 1 łyżka oliwki z oliwek do przesmażenia czosnku i pomidorów.

Możecie wykorzystać także gotową mieszankę na ciasto do wypieku pizzy.

Domowa pizza na cienkim cieście – przepis

jak zrobić domową pizzę

Dodatki do pizzy:

U nas najczęściej są to:

  • Ananasy
  • Szynka
  • Ser najlepiej mozarella
  • Oliwki
  • Pieczarki
  • Cebula
  • Brokuły
  • Zioła
  • Pomidory i inne dowolne dodatki.

Przepis na pizzę na cienkim cieście

przpis na domowę pizzę

Przygotowanie ciasta na pizzę:

Domowa pizza to nic trudnego, przepis na ciasto na pizzę jest bardzo prosty. Do szklanki z ciepłą  wodą, dolewam 2 łyżki oleju, następie wsypuję drożdże, sól, i cukier. Całość bardzo starannie mieszam. Zawartość wlewam do miseczki z mąką pszenną( dobrze ją wcześniej przesiać przez sitko) i następnie wyrabiam ciasto. Gdy ciasto na pizze jest już odpowiedniej konsystencji odstawiam do wyrośnięcia na ok pół godziny. Wyrośnięte na pizzę  ciasto dzielę na 3 części formując z nich kulki. Delikatnie je rozgniatam na placek, rozwałkowuję wałkiem a następne rozciągam ciasto bardzo cienko formując brzegi. U nas brzegi dzieciakom bardzo smakują wieś staram się zawsze zostawić ciut więcej ciasta na brzegach. Układam na delikatnie posmarowane olejem blaszce lub na papier do pieczenia. Nie zapomnijcie o tym by uformować grubsze brzegi ciasta są pyszne.

Sos do pizzy, jak zrobić:

Sos, puszka lub kartonik pomidorów, jeżeli są w kawałkach blenduję je, ostatnio robiłam z bazylią, rozgniatam czosnek, łyżkę oliwy z oliwek rozgrzewam na patelni, wrzucam czosnek i chwile czekam aż się zarumieni, następnie wlewam pomidory i odparowuje je żeby sie zredukowały.

Domowa pizza na ciankim cieście

Przygotowanie pizzy na cienkim cieście:

Gotowym sosem smaruję   ciasto na pizzę, następnie posypuje serem żółtym, najlepsza jest mozarella, a potem to już hulaj dusza. Dodatki według uznania, smaku i ochoty. Na zdjęciach pizza hawajska z szynka i ananasem, pyszna pizza z szynka, ananasem i oliwkami, i moja ulubiona pizza z brokułami i oliwkami oraz klasyczna pizza z szynką, serem i pieczarkami.

domowa pizza na cienkim cieście

Ile czasu piec domową  pizzę?

Pizzę piec w temperaturze 200 stopni, około 8-10 minut do zarumienienia się.  

domowa pizza przepis

Domowa pizza dodatki do pizzy

Pizzę moge jeść na kolację, obiad lub śniadanie 🙂 A jak jest u Was ?  Jakie dodatki u Was królują?  Po inne sprawdzone przeze mnie przepisy kulinarne zapraszam tu-klik.

Smacznego!

55 thoughts on “Domowa pizza na cienkim cieście – przepis”

    1. Ja robie na suchych, a mężus robił na świeżych. Moja jest trochę ciensza, bo na suchych ciasto aż tak strasznie nie wyrasta. Ae pizzę uwielbiaja u nas wszysscy. Ostatnio raz w tygodniu robimy.

  1. Przepysznie wygląda, nie robiłam nigdy pizzy z suchymi drożdżami.
    Jak znajdę chwilkę, na pewno wypróbuję przepis 🙂

  2. o musze spróbowac ja mam inny przepis tez nawet dobry ale nowości mile widziane;0 ile dodatków super u nas ananas odpada nikt nie lubi pozdrawiam

  3. Domowa pizza jest pyszna (lepsze od niej są chyba tylko włoskie pizze konsumowane we Włoszech :P). Suchych drożdży do pizzy używam wtedy, gdy wyrabiam ciasto w maszynie, do ręcznego wyrabiania jakoś zawsze wybieram świeże z przyzwyczajenia 🙂

  4. Pizze uwielbiamy i też od czasu do czasu taką robię 🙂 u mnie pizza bardzo się sprawdza tym bardziej, ze mój starszy synek jest niejadkiem, nie lubi warzyw (na kanapce nie zje żadnego warzywa), jedyne co zje to marchewka z zupy i pietruszka pod warunkiem, ze jest starta na tarce i jest za bardzo nie wyczuwalna
    A do takiej pizzy mogę wrzucić wszystko co chce 😀 i synek zje, czasami się krzywi bo coś tam wyczuje,ale go zagadam i zjada 🙂 więc pizza jest rewelacyjny rozwiązaniem dla niejadków (przynajmniej u nas 🙂
    A chyba nawet dzisiaj zrobię, bo też mnie smak nadszedł 🙂

  5. Chyba czytamy sobie w myślach 🙂 Ja na jutro zaplanowałam wpisz pizzą, ale na zwykłych drożdżach i na mleku sojowym, ze względu na alergię dzieciaków. A propos pizzy na suchych drożdżach, to jakoś nie mogę się do nich przekonać. Zrobię jednak z ciekawości jeszcze raz wg Twojego przepisu, bo jestem wielką fanką pizzy. Cała moja rodzinka jest 🙂

  6. Rewelacyjny przepis! Mam dwie lewe ręce do gotowania, a pizza z tego przepisu wyszła mi świetna! Do tego prosta w przygotowaniu! Jestem zachwycona!

  7. Zdjęcia są tak rewelacyjne, że człowiek nie jest w stanie oderwać od nich wzroku. Jedynie podejmując decyzję o zrobieniu tej pizzy. Mega przepis!

  8. Pizza wyszła rewelacyjna. Dziś zrobiłam ją moim dzieciom. One zachwycone, mąż najedzony, a i teściowa nie mogła się oprzeć. Pochwałom nie było końca.

    Nareszcie przepis taki, jaki powinien być.
    Gratuluję bloga i pozdrawiam ciepło!

  9. A czy resztę kawałków można wsadzić do lodówki na następny dzień? Jeśli tak to czy zrobić to przed wyrastaniem czy po wyrastaniu ciasta…?

  10. A czy resztę kawałków można wsadzić do lodówki na następny dzień? Jeśli tak to czy zrobić to przed wyrastaniem czy po wyrastaniu ciasta?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *