Uwielbiam w domu zapach pieczonego ciasta, to zapach który kojarzy mi się z dzieciństwem. Dla tego zapachu nie kupuję gotowych ciast, poza tym nie znam ich składu. Uwielbiam ciasta, które są lekko wilgotne, w tym moja ulubiona szarlotka. Moi chłopcy natomiast uwielbiają wszystko, co z czekoladą. Sprawdzony i bardzo szybki murzynek z bananami i bakaliami nieco nam się już znudził. Dlatego tez ostatnio na topie stało się u nas czekoladowe, pachnące ciasto z gruszkami i migdałami. Ciasto czekoladowe inaczej nazywane murzynkiem. Dziś zapraszam na szybki i sprawdzony przepis.
Gruszka w połączeniu z gorzką czekoladą i ciemnym kakao smakuje obłędnie. Dodatkowym atutem jest to, że jest mocno wilgotne i bardzo, ale to bardzo czekoladowe. Wracają też wspomnienia z dzieciństwa i zapach pieczonego domowego ciasta. Niezwykle pyszne połączenie pieczonych gruszek, chrupiącej ciemnej kruszonki i aromatycznej wanilii.
Ciasto czekoladowe z gruszką i migdałami inaczej murzynek
Składniki potrzebne do przygotowania czekoladowego ciasta z gruszkami:
- 1/2 kostki masła lub margaryny, ceny masła są ostatnio zawrotne, więc dla oszczędnych u mnie margaryna kasia sprawdza się idealnie,
- 1/2 szklanki cukru brązowego, drobnego,
- 1 laska wanilii lub 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 6 łyżek ciemnego kakao,
- 4 łyżki oleju,
- 6 jajek,
- 2,5 szklanki mąki, może być pszenna lub tortowa, moje ostatnie odkrycie to mąki Młynomag, przywiezione z wyjazdu na Mazury „Smaki Mazurskiej Spiżarni”
- 1 płaska łyżka proszku do pieczenia,
- pół łyżeczki sody,
- 4 średnie gruszki, polecam świeże, choć mogą być z puszki
- 1/2 szklanki mleka,
- migdały w płatkach, ok.50 gr,
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (starta na tarce do ciasta).
Murzynek z gruszkami, jak zrobić?
Sposób przygotowania ciasta:
W rondelku rozpuszczamy margarynę, następnie odstawiamy do ostudzenia. Cukier, cukier waniliowy, ewentualnie wanilię, proszek do pieczenia, sodę i kakao mieszamy w oddzielnej misce. Następnie wlewamy margarynę i 1/2 szklanki mleka. Wszytko, mieszamy i odstawimy. Następnie, dodajemy (cały czas mieszając) kolejno po jednym żółtku i mąkę i 4 łyżki oleju. Na koniec dodajemy pianę ubitą z 6 białek.
Wypiekanie:
Do tortownicy, może być (forma kwadratowa lub prostokątna o śr. ok. 26 cm) przelewamy ciasto. Układamy na nim wcześniej obrane połówki gruszek (bez gniazd nasiennych), Tu zrobiłam ze skórką wcześniej sparzoną, ale polecam jednak obrać. Dociskamy lekko przekrojoną częścią do dołu. Następnie posypujemy migdałami, można z nich zrezygnować. Ciasto wypiekamy w temp. 180 st. ok. 50 minut bez termoobiegu. Po ostudzeniu możemy posypać wiórkami czekoladowymi.
Co można jeszcze zrobić z gruszek?
Gruszki to owoce pestkowe , których właściwości i wartości odżywcze są bardzo istotne dla naszego zdrowia. Jako jedne z nielicznych owoców, gruszki zawierają jod, który bardzo dobrze wpływa na funkcjonowanie tarczycy. Oraz wiele innych cennych składników mineralnych.
Z gruszek można przyrządzić nie tylko przetwory i desery. Są również idealnym dodatkiem do potraw mięsnych, np. pieczona kaczka z gruszkami, gruszka podawana z mięsem dodaje mu lekkiego aromatu i słodkiego smaku. Gruszki mogą być nadzieniem do mięs. Doskonale nadają się również jako składnik sałatek owocowych, choć nie tylko. Uwielbiam sałatkę z gruszek, orzechów, koziego sera i rozmarynu. Niebawem na blogu znajdziecie na nią przepis.
Jeżeli zdjęcia na tyle Was zachęciły i zechcielibyście spróbować tego czekoladowego, cuda zapraszam Was do wspólnego wypiekania. Przepis jest niezwykle łatwy do zrobienia.
Smacznego 🙂
I teraz nie zasnę jak już się napatrzyłam na takie pyszności. Za gruszkami nie przepadam, ale tak apetycznie wyglądają na zdjęciach, że żal mi nie zrobić i nie spróbować 🙂
Wyglądała wspaniale! Na pewno się zainspiruję 🙂 Nie wiedziałam, że gruszki zawierają jod, warto wesprzeć moją chorowitą tarczycę 😉
Zdecydowanie polecam, warto doczytać co jeszcze zawierają, na pewno selen i inne minerały
Wygląda przepysznie. Uwielbiam ciasta czekoladowe.
Takiego ciasta jeszcze nie jadłam <3 Wygląda świetnie 🙂
Gruszki to moje ukochane jesienne owoce, w takim cieście muszą smakować jeszcze lepiej 🙂
Ale pięknie wyszło. Wygląda jak z MasterChefa
Ale mi maka zrobiłaś 🙂
Taki murzynek to jest dopiero mistrzostwo ! Proponujesz bardzo ciekawą i nietypową odsłonę tego ciasta – i już się nie mogę doczekać, kiedy sama spróbuję swoich sił w jego pieczeniu 🙂
Murzynka robię bardzo czesto, ale z gruszkami jeszcze nigdy. Chętnie spróbuję.
Bardzo oryginalnie, bo gruszka nie jest drobno krojona 🙂
Wygląda mega apetycznie
Mniaaam! Ale przepysznie wygląda. Koniecznie wypróbuję przepis. 🙂
Takie ciasto biorę w ciemno. 😉
Ślinka cieknie. Podejrzewam, że ciasto przepyszne.
jacie, ale pychota 🙂 😀 chyba wybiore sie po gruszki 🙂
Ciasto wygląda obłędnie. W takiej wersji jeszcze gruszek nie jadłam.
Lekko mnie tylko przeraża te 6 jajek, zwłaszcza przy obecnym skoku cen 😉
Aga można da mniej np 3-4 i też będzie ok.
Ojej! Jakie pyszności! Ja właśnie wyjęłam z piekarnika szarlotkę, ale na to może skuszę się za tydzień:)
Oj tak! Ale mnie naszła ochota na murzynka:)) smakowite zdjęcia .
Oj musisz Gosia kusisz, ale póki co w lodowce czekają na mnie trzy ciasta.
przepiekne ciasto z gruszkami super a zeby bylo jeszcze piekniej prosze te gruszki pokrojic od grubszej czesci do ogonka poza polowa gruszki na grube plastry i lekko rozlozyc W 4 miejscach wyjdzie 5 kawalkow Casto pycha takie pieke
Dzękuję za poradę, zrobię tak nstępnym razem.