Dziś prosty przepis na pyszne i zdrowe babeczki marchewkowe. To kolejny zdrowy przepis na zdrową przekąskę w ciągu dnia z wykorzystaniem warzyw lub owoców. Promujemy i zachęcamy do spożywania 5 porcji warzyw i owoców w ciągu dnia. Takie babaeczki mogą być jedną z nich. Delikatne i aromatyczne babeczki marchewkowe u nas to ostatnio hit. Są wręcz idealne na podwieczorek lub drugie śniadanie. To zdrowa przekąska w ciągu dnia dla każdego. U nas w domu babeczki to jeden z najczęsciej wypiekanych przysmaków. Zazwyczaj przuygotowuję je wspólnie z synkiem.
Babeczki marchewkowe, przepis na zdrową przekąskę
Ciasto marchewkowe (babeczki lub inaczej muffinki ) to słodki wypiek z tartą marchewką, który jest bardzo popularny w krajach anglosaskich. Dzięki temu, że marchewka mięknie podczas pieczenia, nadaje ciastu miękką i wilgotną konsystencję. Sama w sobie jest słodka i bardzo smaczna.
Marchew – wspomaga prawidłowe funkcjonowanie wzroku, stabilizuje poziom cukru we krwi, wzmacnia działanie układu odpornościowego i zwalcza stany zapalne.
Składniki na 12 sztuk babeczek marchewkowych:
- (2 szklanki drobno startej marchwi) 4 średnie marchewki
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, może być inna
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1/2 szklanki brązowego cukru lub zamiennika cukru np. krylistolu (zaleca się więcej, ja jednak zmniejszyłam ilość cukru)
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1/2 łyżeczki startego imbiru,
- 3 ziarenka kardamonu,
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- pół laski wanilii
- 3/4 szklanki oleju roślinnego
- 4 jaja
Przygotowanie ciasta na babeczki marchwiowe:
- Marchew należy umyć i zetrzeć na tarce. Najlepiej zrobić to na najdrobniejszych oczkach.
- Następnie na puszystą masą należy utrzeć jaja z cukrem, cały czas miksując dodać olej i powoli dodawać startą marchewkę.
- Do miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, sodą, solą oraz z przyprawami i całość mieszać aż do momentu połączenia się wszystkich składników.
- Przygotowane ciasto wykładamy do papierowych lub silikonowych papilotek.
- Babeczki pieczemy około 20 minut w 180 stopniach.
- Po upieczeniu babeczki marchewkowe można posypać cukrem pudrem lub polać przygotowanym wcześniej lukrem. Do babeczek marchewkowych polecam lukier cytrynowy lub pomarańczowy.
Babeczki te jest bardzo łatwo przygotować, na spokojnie i dzieci sobie z nimi pradzą. Czas spędzony w kuchni z moim przedszkolakiem to dla nas kulinarną przygoda i masa kreatywnej zabawy i wspólnego przełamuwania smaków. Jeżeli poszukujecie inspiracji na zdrowe i pyszne śniadania lub przekąski zapraszam do tego wpisu-klik. Na blogu znajdziecie też przepis na pyszne muffinki z borówkami lub mocnoczekoladowe muffinki kawowe.
Uwielbiam ciasto marchewkowe to penie i babeczki by mi podeszły 🙂
Te babeczki muszą być bardzo aromatyczne, przepis brzmi świetnie 🙂
Miałam kiedyś ochotę zrobić babeczki marchewkowe, ale mąż mnie nastraszył,że ciasto z marchewki rzadko wychodzi…a ja nienawidzę jak mi się coś nie udaje w kuchni:D
Ten przepis brzmi tak fajnie,że może jednak się zdecyduję…
Twoje babeczki wyglądają super, chętnie przetestuję ten przepis
Marchewkowych nie jadłam
Uwielbiamy wszelkie babeczki. Wczoraj z synkiem piekliśmy babeczki a’la kopiec kreta ? ale marchewkowe też piekliśmy ?
Szczerze mówiąc nigdy nie przepadałam za marchewką i uważałam, że jedzenie jej to nie jest dobry pomysł, szczególnie w cieście czy ciastkach. W zeszłym roku jednak się przekonałam. Twoje ciasteczka wyglądają bardzo pysznie. Najgorsze tylko to tarcie.
Robię bardzo podobne, a z kremem z mascarpone są bezkonkurencyjne
Wyglądają bardzo apetycznie. Fajny przepis, wykorzystam 🙂
To lepsze niż marchewkowe ciasto! Mała i zdrowa przekąska 😀
Zamiast cukru brązowego (to jest to samo co biały..niestety) dałabym ksylitol, erytrytol lub stewię. Natomiast mąkę jeśli ma być pszenna to typ 1850 i wyżej, mąka orkiszowa, jaglana…Wtedy wartość odżywcza babeczek jeszcze wzrośnie 🙂 A poza tym fajny pomysł na przemycenie marchewki i wzbogacenie jadłospisu w beta-karoten, błonnik oraz związki przeciwzapalne występujące w cynamonie 🙂
Też bardzo lubimy, choć korzystamy z nieco innego przepisu. Musimy go wzbogacić o niektóre składniki 🙂
Jadłam już ciasto z dynią, buraczkami, marchewkowe też. Ale w trochę innej formie. Babeczki są ciekawą opcją na przemycenie warzyw 🙂
Ciacho marchewkowe uwielbiam, a te babeczki wyglądają obłędnie ^_^
super! fit przekąska