Filiżanka aromatycznego napoju którym jest kawa, dla nie to dobrze rozpoczęty dzień. Kawa pobudza, dodaje energii, oraz przyspiesza przemianę materii. Latte, espresso, cappuccino do wyboru do koloru. Uwielbiam to szaleństwo kawowe. Dla jednych najlepsza kawa, to mocna czarna bez żadnych dodatków, inni wolą kawy smakowe, ja uwielbiam latte z cynamonem i wanilią. Dziś zapraszam Was do wspólnego wypiekania babeczek kawowo-czekoladowych. Są naprawdę przepyszne.

IMG_4882

Babeczki kawowo-czekoladowe

Składniki na na ok. 25 większych  babeczek

Składniki: 400g maki, 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 4 łyżki kakao, 250g cukru trzcinowego, 1 łyżeczka cynamonu, szczypta soli, 3 jajka, 100g masła, 150ml oleju słonecznikowego, 100 ml kawy espresso, lub rozpuszczalnej (ja zaparzam w ekspresie do kawy,  wtedy kawa jest niezwykle aromatyczna, oraz 50g pokruszonej gorzkiej czekolady.

Przygotowanie:

  1. Do miski wsyp mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę, sól i cynamon i wymieszaj.
  2. W oddzielnej misce utrzyj jajka masło i olej i kawę. Dokładnie wymieszaj wszystkie przygotowane wcześniej produkty.
  3. W miseczce pokrusz kawałki czekolady, a potem połącz je z gotowym już ciastem na babeczki. Na blaszce rozłóż foremki do muffinek i za pomocą łyżeczki wypełnij je do połowy gotową masą. Na wierzch również można posypać je gorzką pokruszoną czekoladą.
  4. Wypiekaj ok 20-minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni celcjusza. Smacznego. Babeczki można je udekorować według własnego uznania.

IMG_4868

IMG_4848

IMG_4885

Smacznego. Ja zawsze podczas wypiekania delektuję się świeżo parzoną kawą. 

Dla osób ceniących aromat świeżo parzonej kawy ekspres do kawy  to idealny produkt. Urządzenie gwarantuje możliwość wyboru mocy kawy w zależności od indywidualnych preferencji czy potrzeby chwili. Ja uwielbiam jednak kawę z mleczkiem choc mój maż uwielbia ciemną i aromatyczną mocną kawę espresso.

31 thoughts on “Babeczki kawowo-czekoladowe”

  1. Lubię kawę i wszystko o smaku kawy. W weekend upiekę babeczki 🙂 pochwalę się jakie dobre wyszły z tego przepisu 😉

  2. Babeczki to jedne z moich ulubionych słodkości. Kawowych jeszcze nie próbowałam 🙂 Udostępniam przepisik 🙂 Tą polewą mnie kupiłaś 🙂

  3. Babeczki się udały i zebrały wiele pochwał. 😉
    Jedynie mam drobną uwagę: prawdopodobnie warto użyć mniej tłuszczu (olej/masło), ponieważ po upieczeniu sporo z tego tłuszczu wycieka, co może trochę zepsuć efekt (i jest po prostu zbędne).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *