Kawa – aromatyczny napój sporządzany z palonych ziaren kawowca, najczęściej podawany na gorąco. Jedna z najpopularniejszych używek na całym świecie. Pochodzi z Etiopii, około XVI wieku pojawiła się w Europie. Działa pobudzająco i orzeźwiająco oraz przyspiesza przemianę materii. Poza tym, że przyspiesza przemianę materii ma jeszcze całkiem sporo innych zalet. Dla wielu z nas to obowiązkowy punkt, bez którego nie wyobrażamy sobie dnia. Często po zarwanej nocy, to właśnie filiżanka kawy stawia mnie na nogi. Uwaga! Ożywcze działanie kawy na każdy organizm może działać zupełnie inaczej. U mnie zdecydowanie zwiększa się poziom koncentracji i na jakiś czas ustępuje zmęczenie. Nie trwa to długo, ale po wypiciu espresso zdecydowanie czuję się bardziej aktywna.

kawowe ciekwostki

Kubek lub filiżanka tego aromatycznego napoju to bardzo dobry pretekst do spotkań i rozmów ze znajomymi. I tych właśnie spotkań bardzo brakuje mi w czasach pandemii. Nic nie zastąpi, wspólnych wyjść na dużą latte. Jeśli uważacie, że nic nie smakuje lepiej niż filiżanka gorącej kawy np. o poranku, mam dla Was niespodziankę! Poniżej znajdziecie 15 ciekawostek o kawie, z którymi warto się zapoznać.

15 ciekawostek o kawie, które warto znać!
Źródło: Chevanon Photography z Pexels

Więcej na temat kawy, jej podchodzenia, właściwości oraz działania i jej wpływu na zdrowie przeczytacie na stronie w 100% poświęconej kawie, na którą często zaglądam, a nawet zaopatruje się u nich w aromatyczną kawę. Zainteresowanych zapraszam na stronę Coffeedesk. Mam nadzieję, że wśród ciekawostek o kawie, znajdą się takie które Was zainteresują.

15 ciekawostek o kawie, które warto znać!

Ziarna kawy są surowcem wysoko cenionym przez przemysł spożywczy, farmaceutyczny i kosmetyczny. Kawa zawiera substancje opóźniające procesy starzenia organizmu, co jest coraz częściej wykorzystywane w produkcji kosmetyków. Uwielbiam kosmetyki, które pachną kawą sama od czasu do czasu robię peeling kawowy. Jego przygotowanie zajmuje mi dosłownie chwilę i jest w 100% zrobiony z naturalnych składników w zgodzie z ideą zero waste. Przepis na peeling kawowy znajdziecie w tym wpisie.

kawa
15 ciekawostek o kawie, które warto znać!
  1. Najdroższa kawa świata to…? Kopi Luwak! Jej cena to nawet 100 złotych za filiżankę. Ziarna tej kawy wydobywane są z odchodów indonezyjskiego łaskuna, który zjada starannie wyselekcjonowane ziarna. „Dzięki procesom trawiennym kawa traci gorzki smak i zyskuje zupełnie nowy, o wiele lepszy smak”. Większość tej kawy trafia do Japonii i USA. W Polsce coraz częściej znajduje swoich zwolenników.
  2. Pierwszy ekspres do kawy został skonstruowany w 1906 roku, we Włoszech. Zbudował go i opatentował Luigi Bezzera. Oficjalnie zaprezentował go w 1906 roku na Międzynarodowych Targach w Mediolanie.
  3. Kawa jest owocem! Zastanawialiście się kiedyś, czym tak naprawdę jest kawa? Owocem! Okrągłe, soczyste owoce kawowca Z WYGLĄDU przypominają duże wiśnie, choć tak naprawdę są to jagody. Przyjęło się jednak, że mówimy ziarno kawy.  Pamiętajcie, zaleca się minimum 5 porcji warzyw i owoców dziennie! Niekoniecznie jednego gatunku, wiecie, co mam na myśli;) Mi wystarcza jedna, czasem dwie kawy dziennie. Ostatnio raczej mleka z kawą, ze względu na to, że karmię. kawa to owoc jagody
  4. Stara legenda o kawie głosi, że kawa została odkryta przez etiopskiego pasterza! Podobno pastuszek Kaldi zwrócił uwagę na dziwne zachowanie owiec, które pobudzone skakały po całym pastwisku. Okazało się, że podjadają czerwone owoce z pobliskiego drzewa. I tak oto pasterz poznał kawę, która na kolejne tysiące lat stała się najbardziej cenionym na świecie napojem.
  5. Kawa to źródło witamin! Prawda czy fałsz? Kawa to nie tylko świetny sposób na pobudzenie. Okazuje się, że jej ziarna mają też sporo witamin. Kawa dostarcza witaminy B2 i B5, a także niacynę, potas, magnez i mangan. Dodatkowo – wbrew wielu mitom – rozsądne ilości kawy wcale nie działają odwadniająco. Kawa jest źródłem cennych antyoksydantów – inaczej zwanymi kwasami chlorogenowym i kawowym. Kwasy te neutralizują wolne rodniki w organizmie i usprawniają jego oczyszczanie z toksyn. Kawa ma dobroczynny wpływ na nasze zdrowie i ma właściwości lecznicze.
  6. Kawa to dobry sposób na szczupłą sylwetkę! Okazuje się, że kawa to nie tylko świetny sposób na zachowanie bystrego umysłu, ale i smukłego ciała. Kofeina poprawia metabolizm, stymulując procesy spalania tkanki tłuszczowej, dzięki czemu chudniemy szybciej. Dodatkowo kofeina pozwala zachować wysoki poziom energii i zapobiega jej spadkom – oczywiście chodzi tu o czarną kawę spożywaną w niewielkich ilościach lub z małą ilością mleka o niskiej zawartości tłuszczu. Co więcej, kofeina przyśpiesza przemianę materii i poprawia trawienie!
  7. Najpopularniejsze gatunki kawy to: Arabica (ok. 60%), Robusta (ok. 36%). Arabica zawiera o połowę mniej kofeiny niż Robusta. Drzewka Arabici dorastają do około 5 metrów, a Robusty do aż 10 metrów wysokości.
  8. Kawa jest niskokaloryczna. Małe espresso to około 5 kcal. Czarna kawa parzona w szklance zawiera 7 kcal. To takie dodatki jak mleko i cukier powodują, że wartość kaloryczna kawy wzrasta.
  9. Zawarta w kawie kofeina potrzebuje około 10 minut, aby dać nam przysłowiowego „kopa”. Po upływie więcej niż 10 minut, stężenie kofeiny w naszej krwi osiąga połowę maksymalnego stężenia, najwyższy poziom jest zauważalny po 45 minutach.
  10. Podobno Ludwig van Beethoven przed każdym parzeniem kawy odliczał dokładnie 60 ziarenek kawy na jedną filiżankę.
  11. Jasno palona kawa ma więcej kofeiny niż ciemna. To prawda, ponieważ im dłużej palimy kawę, tym większe ilości pobudzających substancji są z niej usuwane. Dlatego największą dawkę kofeiny znajduje się w zielonej kawie, ponieważ nie jest ona palona.
  12. Kofeina została odnaleziona w ponad 60 gatunkach roślin, nie tylko w kawie. Są to liście herbaty, orzechy koli, ziarna kakaowca, guarana.
  13. Dodanie mleka osłabia działanie kofeiny. Po dodaniu mleka kofeina dociera do organizmu dużo wolniej. Mleko osłabia działanie stymulantu.
  14. Kawa wspomaga spalanie tłuszczu. Okazuje się, że wypicie filiżanki kawy przed treningiem to bardzo dobry pomysł! Podobno wypicie porcji kawy przed treningiem fizycznym pomaga “spalić tłuszcz”. Napój ten podnosi wydolność fizyczną, usuwa oznaki zmęczenia i sprawia, że trening jest o wiele bardziej intensywny.
  15. Picie kawy zaraz po przebudzeniu jest błędem! Z wypiciem pierwszej filiżanki kawy warto się wstrzymać. Okazuje się, że nasz organizm potrafi samodzielnie zmobilizować się do działania zaraz po przebudzeniu. Dzieje się tak za sprawą kortyzolu, którego poziom podnosi się w organizmie po przebudzeniu i jest podwyższony przez pierwsze godziny po przebudzeniu, dlatego warto wykorzystać to, co daje nam natura i zaczekać z wypiciem pierwszej filiżanki kawy, kiedy poczujemy zmęczenie. Mnie już sam zapach parzonej kawy pobudza do działania.

Różne sposoby przygotowywania kawy w domu!

kawowe inspiracje

Smak kawy różni się w zależności od jej rodzaju i tego, w jaki sposób się ją przyrządza.

  • Kawa pod ciśnieniem, czyli kawa zaparzana pod ciśnieniem we włoskiej kafeterce lub aromatyczna kawa z  (sprawdź tutaj). Taka kawa jest zdecydowanie najzdrowsza i najbardziej aromatyczna. Podobno im krócej zmielone ziarno kawy ma kontakt z wrzątkiem, tym mniej substancji szkodliwych wydostaje się na zewnątrz. Ekspresy dobrej klasy mają 15 barów i więcej. Nie jest tajemnicą, że kluczem do zaparzenia idealnej kawy jest odpowiednio wysokie ciśnienie w ekspresie. To ono wydobywa z kawowego ziarna moc i aromat. Tak naprawdę espresso jest bazą do wszystkich kaw mlecznych.
  • Po turecku, czyli kawa zaparzana w tygielku, choć często spotyka się osoby, które mieloną kawę zalewają wrzątkiem. Dla mnie taka kawa jest po pierwsze za ostra, za kwaśna i zwyczajnie mi nie smakuje. Jednak zawiera najwięcej kofeiny i polifenoli.
  • Kawa instant, tzw. kawa rozpuszczalna. Kawa, której osobiście nie lubię i raczej nie piję. Ma ona jednak jedną zaletę – jest najwygodniejsza i najszybsza w przygotowaniu. Wystarczy tak naprawdę zalać ją wrzątkiem i gotowe. Jeżeli lubicie tego typu kawy, warto wybierać kawy liofilizowane, które zdecydowanie mają najwyższą jakość. Choć uważam, że kawa rozpuszczalna nigdy nie zastąpi mi smaku tej prawdziwej, przygotowanej w ekspresie ciśnieniowym. Wypróbujcie sami, koniecznie z którymś z moich przepisów na pyszne ciacha i wybierzcie swój ulubiony napój kawowy.
  • Kawa z ekspresu przelewowego to kawa parzona przez papierowy filtr. Kawa z takiego ekspresu zawiera mniej kofeiny niż kawa z ekspresu ciśnieniowego, ale dzięki filtrowi do naparu przechodzi mniej szkodliwych związków tłuszczu.
  • Kawa mrożona Frappe zazwyczaj podawana z kostkami lodu i bita śmietaną.
Źródło: pixabay.com

Jeżeli chodzi o kawę to coraz częściej jest ona dodatkiem w wypiekach. Polecam genialny przepis na tartę kawową (tutaj) lub babeczki kawowo-czekoladowe (tutaj). Klasykiem cukierniczym na bazie kawy jest oczywiście tiramisu z malinami przepis znajdziecie na blogu. Ostatnio zajadałam się też kawowymi pancakesami (tutaj).

Według naukowców i psychologów kofeina poprawia nasze zdolności poznawcze oraz ułatwia wydzielanie się dopaminy w mózgu. Coś w tym jest. Ja po wypiciu filiżanki kawy dostaję kopa energetycznego. Ostatnio najczęściej wypijam cappuccino lub warstwową  caffe latte.

Jaką kawę pijecie najczęściej?

2 thoughts on “15 ciekawostek o kawie, które warto znać!”

  1. Ciekawe zestawienie 🙂 Dużo rzeczy nie wiedziałam o kawie. A wiecie, jaką kawę najchętniej pijemy jako naród? Nie? To koneicznie przeczytajcie: polskatimes.pl/jaka-kawe-polacy-lubia-najbardziej/ar/c11-12717368

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *